Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple Classical

(1/4) > >>

Robert:
Er wordt nog steeds gewerkt aan Apple ClassicalKennelijk heeft het maken van een app speciaal voor klassieke muziek nog meer voeten in de aarde dan ze bij Apple dachten. Want sinds de overname van Primephonic wordt er al aan gewerkt, en bijvoorbeeld in iOS 15.5 waren er verwijzingen naar te vinden.

Maar hoewel de belofte dat Apple Classical er voor eind 2022 zou zijn duidelijk niet is gehaald, betekent niet dat het werk er aan is stopgezet. In tegendeel, in de bèta-versie van iOS 16.3, waarvan de Release Candidate gisteren uitkwam, zijn er ook weer van die verwijzingen te vinden. In de tweet hieronder zie je daar bijvoorbeeld een aantal voorbeelden van.

With iOS 16.3 RC, Apple has modified and added some strings in the Music app about the now renamed Apple Music Classical (it was just Apple Classical up until 16.3 beta 2). Seems they're still working on it pic.twitter.com/TCJwlFTGye— iSoftware Updates (@iSWUpdates) January 19, 2023
--- Einde van citaat ---

Daarbij lijkt het dat Apple Classical is hernoemd naar Apple Music Classical, waarschijnlijk wilde de marketing afdeling bij Apple dat er een duidelijkere link naar Apple Music was.

In September 2021 ging Primephonic op zwart, terwijl abonnees daarvan zes maanden gratis Apple Music kregen. Apple schreef toen in in het persbericht daarover het volgende:


--- Citaat ---Het is niet meer mogelijk om nieuwe abonnementen op Primephonic te nemen en de streamingdienst wordt vanaf 7 september offline gehaald. Apple Music hoopt volgend jaar een aparte app voor klassieke muziek te introduceren op basis van de populaire en geliefde interface van Primephonic, maar dan met extra features. Tot die tijd krijgen Primephonic-abonnees een gratis halfjaarabonnement op Apple Music, zodat ze direct kunnen genieten van honderduizenden klassieke albums in Lossless-audio met hoge resolutie, naast honderden klassieke albums in Spatial Audio. En daar komen regelmatig nieuwe albums bij.

--- Einde van citaat ---


 #AppleMusic

Ger Nijkamp:
Ik vind het een héél onzalig idee dat Apple voor klassieke muziek een aparte app en een andere interface wil introduceren. Muziek is muziek. Gebruiker herkennen dat al in één kanaal; Music. Als dat (nog) niet voldoende mogelijkheden biedt, ontwikkel die binnen dat kanaal. Maar richt géén nieuw kanaal in.

:dozingoff:

Apple, get your act together. You're shifting from your self declared design quality and usability principles...

[ Ger ]

Tarmac58:
Ik heb begrepen dat Primephonic een goede toevoeging van het aanbod was.
Veel verschillende uitvoeringen en voor een meerprijs ook van zeer hoge kwaliteit.
Ik luister graag via Spotifi  maar dat is voor Klassiek niet echt een feest.
Afhankelijk van de prijs zou ik me waarschijnlijk wel abonneren op zo’n dienst.

Even zoeken  bij Tweakers.
Uit een paar ingezonden brieven:

Klassieke muziek zoeken op een dienst als Spotify is een ramp tenzij je precies weet welke opname je zoekt. Lichte muziek heeft een artiest en een titel, dan ben je er wel. Bij klassieke muziek heb je een componist (Tchaikovsky), een stuk (eerste vioolconcert), een solist (Pierre Amoyal), dirigent (Charles Dutoit) en orkest (London Philharmonic) en eventueel een uitgave, en je wilt op al die eigenschappen afzonderlijk kunnen zoeken. Ohja en de meeste stukken bestaan natuurlijk uit meerdere delen. Diensten als Primephonic en Idagio doen dat goed. Bij spotify zijn album en track titels zo lang dat ze bijna niet te lezen zijn en de bovengenoemde details ontbreken

Ligt iets genuanceerder voor klassiek kenners. Mijn vader luistert bijvoorbeeld de 9e van Bruckner in verschillende uitvoeringen, is een combinatie van dirigent + orkest + locatie + opname(kwaliteit). Hij verkiest bijvoorbeeld het begin onder leiding can Chaili, terwijl Bernard Haitink een fenomenaal slot (Addagio) weet te bewerkstelligen met het Radio Symfonie Orkest.. Is dus niet een kwestie van 'je zoekt het even op bij een willekeurige film'.

Ger Nijkamp:
Ik gebruik ook intensief muziek en snap de relatief bijzondere specificaties rond klassieke muziek. Veel kan er al binnen Music. Maar in de kern is klassieke muziek niet anders dan het beheren en kunnen afspelen van een album met aaneengesloten nummers van Pink Floyd als één aparte studio-, live én bootleg-uitvoering. Klassiek is een genre binnen de muziek, net als reggae, soul of rock. What's next..? Aparte software voor hiphop of carnavalsmuziek..?

Dus moet je als gebruiker voordat je muziek gaat luisteren nadenken welke software je opstart om te bepalen wat je gaat luisteren. Ik hoor hierbij iemand zich écht omdraaien in z'n graf.

[ Ger ]

anraadts:
@Ger: deze klassieke muziekliefhebber is het helemaal niet met je eens.

Bij klassiek zijn de zoekopdrachten helemaal anders dan bij alle andere soorten muziek. Want als je eenmaal op componist gezocht hebt dan wil je vaak graag een uitvoering van een specifieke artiest, en dat gaat niet in reern interface die wel prima werkt voor pop, rock, jazz, folk, etc.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie