Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten

(1/9) > >>

Robert:
EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zittenAl in 2009 waren er mensen binnen de EU die één standaard wilden voor laders van mobiele apparaten, waar alle tech-bedrijven zich aan zouden moeten houden. Toen gebruikte Apple nog de brede 30-pins connector en de meeste Android telefoons Micro-USB of Mini-USB.

In de tussentijd ontwikkelde Apple de Lightning-connector, die in 2012 voor het eerst op de iPhone 5 verscheen. Daarnaast ontwikkelde Apple samen met de andere leden van het USB consortium USB-C, de eerste telefoon daarmee kwam in april 2015 uit. Dat het bij ook bij een USB-C-stekker niet uitmaakt hoe je die in een apparaat stopt ligt voor de hand, Apple legt nog altijd de nadruk op gebruiksgemak en had hierbij ook een dikke vinger in de pap.

EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten
iPhone 4s met 30-pins connector
Ruim 10 jaar later lijkt dit idee van de wetgevers in Brussel toch werkelijkheid te worden, alleen zijn ondertussen de eerdere plannen aangepast en willen ze nu USB-C verplicht gaan stellen.

Dit voorstel moet trouwens nog eerst langs het Europese Parlement en de Europese Raad, het duurt daarna nog minstens twee jaar voordat deze wetgeving mogelijk van kracht wordt.

EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten

Hoewel dit allemaal ongetwijfeld goed bedoeld is, is het natuurlijk helemaal geen goed idee om politici op de stoel van tech-bedrijven te zetten, net zoals we ook CEO’s van die bedrijven niet in de politiek willen. Zoals de inleiding hierboven al duidelijk maakt: als diezelfde politici eerder hun zin hadden gekregen, zaten we nu nog steeds aan de 30-pins connector ‘vast’.

Het streven om zo min mogelijk kabels te hebben is lofwaardig, de bijbehorende zorgen voor het milieu natuurlijk ook. Maar als de verkeerde mensen op de verkeerde stoelen gaan zitten, dan leidt dat zelden tot goede beslissingen.

Apple’s toekomst

Of het bij Apple iets uitmaakt is een tweede. De nieuwe Apple Watch Series 7 modellen blijken een interne 60,5 GHz module te hebben voor het draadloos overzetten van data. Nu alleen maar voor intern gebruik voor Apple zelf, mogelijk voor het snel draadloos terugzetten van data door medewerkers van de Apple Store.

EU gaat op de stoel van de tech-bedrijven zitten

Dat Apple de toekomst draadloos ziet weet iedereen. Als deze wet inderdaad door het Europese Parlement en de Europese Raad komt zal dat waarschijnlijk de plannen van Apple alleen maar versnellen. De kans op een iPhone met USB-C lijkt dan ook klein.

Wat er in ieder geval nooit gaat komen is het idee van EU-commissaris Thierry Breton, die een iPhone met twee aansluitingen ook wel een goede oplossing blijkt te vinden.


--- Citaat ---Mr. Breton said manufacturers, including Apple, could choose to offer two charging ports on their devices if they wanted to keep a non-USB-C connector. But that is highly unlikely, as one of Apple’s main arguments in favor of its Lightning connector has been its small size on iPhones.

--- Einde van citaat ---


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #iPhone #USB

MacFrankie:
Ik denk ook dat het verplichten van USB-C niet werkt. Ik zie graag dat Apple ook USB-C gaat gebruiken voor de iPhone, maar ik denk dat Apple een verplichting aangrijpt om helemaal te stoppen met fysieke aansluitingen op de iPhone, en dan moeten we "draadloos" gaan laden.

In plaats van een kleine plek met 4 snoertjes, waar de 4 iPhones bij ons thuis tegelijk kunnen laden (of 3 iPhones en wat AirPods), moet er een veel grotere plek komen voor 4 laadmatjes. Daarbij wordt het laden trager en kost het meer energie. O ja, er moet ook zeker nog een adapter bij, want de AirPods moeten ook nog kunnen worden opgeladen.

Je kunt wel zeggen dat dat peanuts is als je dat vergelijkt met de energieverspilling in de industrie, maar alles van alle wereldburgers bij elkaar opgeteld maakt het uit. Ook kleine besparingen kunnen het verschil maken, en dit is geen besparing maar een verspilling.

De EU voorkomt hiermee geen e-waste, de EU maakt het niet makkelijker voor consumenten, de EU maakt het hiermee duurder en bevordert verspilling.

boiing:

--- Citaat van: MacFrankie, 24 september 2021 - 09:51 ---Daarbij wordt het laden trager ...

--- Einde van citaat ---
Dat vooral, zéker in vergelijking met het tegenwoordige snelladen. Daarom kan ik mij niet voorstellen dat Apple dat op zal geven (snelladen via kabel) en dus een list zal verzinnen. Of toch gewoon een USB-C aansluiting, want waarom eigenlijk niet...? Fysiek geen enkel probleem.

iSan:
Ik snap het ook niet zo. Met USB-C maakt het allemaal veel gemakkelijker voor iedereen, ook mensen die hun iDevice combineren met niet-Apple producten. Ik ben allang blij dat EU's vereiste geen MicroUSB meer is. Dus al met al prima zet om Apple te 'stimuleren' om van Lightning af te stappen.

boiing:

--- Citaat van: iSan, 24 september 2021 - 10:27 ---Ik ben allang blij dat EU's vereiste geen MicroUSB meer is.

--- Einde van citaat ---
Precies (#metoo)! USB-C: Niks Mis Mee :thumbs-up:.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie