Firefox ondersteunt nu ook het WebP formaat
geplaatst: 8 oktober 2018 - 12:14
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Firefox-icoon-nieuw2017.jpg
Firefox ondersteunt nu ook het WebP formaat
Acht jaar geleden kwam Google met een nieuwe bestandsformaat om afbeeldingen op het web kleiner te krijgen: WebP. Dat leek niet veel kans te hebben, de andere grote spelers zagen daar geen brood in, maar inmiddels liggen de kaarten anders.

Vorige week bleek Microsoft om, het WebP formaat wordt nu ondersteund in de Edge browser in Windows 10. En inmiddels blijkt ook het team achter Firefox te hebben besloten om WebP te gaan ondersteunen. Kleinere browsers als Opera deden dit al veel langer, wat betekent dat er nog maar één grote speler is die geen ondersteuning biedt voor WebP: Apple.


In 2016 zijn er beta-versie geweest van zowel macOS als iOS die WebP ondersteunden, maar diezelfde ondersteuning is daarna weer uit beide versies van Safari verdwenen. De reden hiervoor heeft Apple nooit gegeven en die is dan ook buiten Apple niet bekend.

Apple kiest waarschijnlijk voor AV1

De kans dat Apple nu alsnog gaat besluiten om WebP te gaan ondersteunen lijkt niet erg groot, het zit in een consortium dat bezig met de ontwikkeling AVIF, een standaard voor compressie van beelden die op zijn beurt weer gebaseerd is op AV1, een format voor compressie van video. WebP is ook gebaseerd op een format voor video compressie, Google’s VP8. Apple heeft altijd vertikt om die te ondersteunen, de reden dat geen enkel model Apple TV in staat is om 4K video van YouTube af te spelen (daarvoor wordt de opvolger van VP8 gebruikt, die heet VP9).

HEIF en HEVC

Sinds iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra ondersteunt Apple als compressie HEIF (High Efficiency Image File Format) voor foto's en HEVC (High Efficiency Video Coding), ook aangeduid als H.265, voor video’s. Meer daarover vind je op deze support-pagina van Apple zelf.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Firefox ondersteunt nu ook het WebP formaat
reactie #1 geplaatst: 8 oktober 2018 - 18:56
Inderdaad een jammere ontwikkeling. Apple moet oppassen dat Safari niet de nieuwe “Internet Explorer” wordt.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Firefox ondersteunt nu ook het WebP formaat
reactie #2 geplaatst: 9 oktober 2018 - 17:07
Tja, VP8 is nu ook niet echt brandschoon. Dus ik snap wel dat Apple hier niet zo'n trek in heeft, zeker als ze al bezig zijn met een ander formaat.

En ik zie het ook niet echt zitten om in alle websites onder mijn beheer eerst jpegs te gaan vervangen door WebP, en dan later weer door AVIF.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Firefox ondersteunt nu ook het WebP formaat
reactie #3 geplaatst: 9 oktober 2018 - 18:40
Tja, VP8 is nu ook niet echt brandschoon.

Leuk zo’n artikeltje uit 2013. Ondertussen is er wel een en ander gebeurd op dat vlak. :wink:

Citaat
In March 2013, MPEG LA announced that it had dropped its effort to form a VP8 patent pool after reaching an agreement with Google to license the patents that it alleges "may be essential" for VP8 implementation, and granted Google the right to sub-license these patents to any third-party user of VP8 or VP9.

This deal has cleared the way for possible MPEG standardisation as its royalty-free internet video codec, after Google submitted VP8 to the MPEG committee in January 2013.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.