
Het enorme succes van AirPods in cijfermatig perspectief
Dat AirPods een groot succes zijn is al een tijd overduidelijk, maar waarschijnlijk hebben maar weinig mensen door hoe enorm dat succes is. Hieronder een aantal voorbeelden die duidelijk maken waarom AirPods mede een reden zijn dat Apple’s beursaandeel inmiddels weer nieuwe records bereikt.
De omzet van AirPods alleen is inmiddels 12 miljard dollar, en de afgelopen twee jaar was een groei te zien van maar liefst 125 procent. Met die omzet laten AirPods inmiddels bedrijven als Adobe, Nvidia, AMD, Spotify of Twitter al allemaal achter zich. Sterker nog, je kan de omzet van Spotify, Twitter, Snap en Shopify samen optellen, en dan kom je op dezelfde omzet die Apple alleen met AirPods behaalt uit. En als de groei doorzet, wat na het uitbrengen van de AirPods Pro erg voor de hand lijkt te liggen, dan zou die omzet het komende jaar ook die van Uber kunnen overtreffen.

Het enorme succes van AirPods in cijfermatig perspectief
klik op de afbeeldingen voor een grotere versieiPhonesVanuit Apple’s perspectief is dit natuurlijk klein bier. Er worden per jaar ongeveer 215 miljoen iPhone's verkocht, met een gemiddelde verkoopprijs van een kleine 1.000 dollar per stuk kom je op een omzet van ruim 200 miljard. Op dit moment nog goed voor iets meer dan 80 procent van Apple’s inkomsten, in Cupertino zouden ze natuurlijk graag zien dat ze minder afhankelijk zouden zijn van één productgroep.
AirPods in historisch perspectiefTerwijl lang niet alle analisten doorhadden wat voor potentieel er hier door Apple werd aangeboord, mede door het
erg goed doordachte concept werden er in 2017 ongeveer 15 miljoen van verkocht, in het jaar daarna 35 miljoen en de schattingen voor 2019 liggen rond de 60 miljoen. Neem daarbij mee dat de prijs van AirPods omhoog ging en de prijs van de AirPods Pro nog hoger ligt, en tel uit je winst.

Het enorme succes van AirPods in cijfermatig perspectief
De waarde voor investeerdersApple als geheel wordt door investeerders op dit moment op de beurs op ongeveer vijf keer de winst gewaardeerd. Als datzelfde zou gebeuren voor AirPods als apart bedrijf dan zou dat ongeveer 60 miljard dollar waard zijn. Daarbij is er veel ruimte voor groei, er zijn er nu in totaal een slordige 110 miljoen verkocht, terwijl er meer dan 900 miljoen iPhone-gebruikers zijn.
Daarbij hebben de batterijen in AirPods niet het eeuwige leven. Apple neemt ze nu al in voor recycling, als het daarvoor een vergelijkbaar inruilprogramma als voor iPhones op zou starten dan zou de omzet weliswaar dalen, maar het volume mogelijk nog veel verder toenemen.

Het enorme succes van AirPods in cijfermatig perspectief
Kortom, er is nog veel mogelijk, en het einde van het succes van de AirPods is duidelijk nog lang niet in zicht. Wil je meer cijfers en analyses lezen, dat kan in
deze blogpost van Kevin Rooke en in
dit artikel van Horace Dediu.