Digitale stalking: duizenden mensen bespioneerd
geplaatst: 14 februari 2020 - 13:31
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
Digitale stalking: duizenden mensen bespioneerd
Heeft iemand in het verleden toegang tot jouw smartphone gehad, bijvoorbeeld je ex-partner, dan is het mogelijk dat die weet wat jij digitaal doet. Op Android smartphones gebeurt dat vaak met zogenaamde stalkerware, op een iPhone is het mogelijk als je ex toegang heeft tot jouw iCloud-gegevens.

Om te beginnen met iPhones, als een ander toegang heeft tot jouw iCloud-account dan kan die daar veel zien. Denk aan alle foto’s en video’s die je maakt, of de backups van je WhatsApp-chats. Je kan hier wat aan doen door in te loggen op de Apple ID pagina, daar kan je al jouw devices zien, en onwelkome verwijderen. Daarbij kan je daar ook je wachtwoord voor je Apple ID veranderen. Als je dat gedaan hebt zou niemand anders meer bij jouw gegevens moeten kunnen. Mocht iemand dat toch lukken, als dat wachtwoord veranderd wordt krijg je altijd een mailtje van Apple, dus neem dat soort waarschuwingen serieus.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iCloudWebpageIcons.jpg
Digitale stalking: duizenden mensen bespioneerd


En als we het toch over mail hebben, in dit soort gevallen is het verstandig om ook het wachtwoord van je mailaccount aan te passen. Dat is voor iedere provider anders, maar een mogelijkheid om je wachtwoord aan te passen is er altijd.

Mocht je iPhone in het verleden van een zogenaamde jailbreak zijn voorzien, dan kan er op een iPhone ook kwaadwillende software worden geïnstalleerd. Op een iPhone met een jailbreak staat de app Cydia, daarnaar zoeken is waarschijnlijk voldoende. Wil je 100 procent zeker zijn dan kan je jouw iPhone wissen, een jailbreak ‘overleeft’ dat niet.


Android

Op een Android smartphone met stalkerware is waarschijnlijk Play Protect uitgeschakeld, door dat opnieuw te installeren en aan te zetten kan je mogelijk al zien wat er mis is. Is de Android telefoon ge-‘root’ (vergelijkbaar met een jailbreak voor iOS), dan kan een stalker nog meer zien en horen, door bijvoorbeeld de microfoon of camera op afstand in te schakelen.

Aantallen

Het digitaal stalken groeit hard, in 2018 werden een paar honderd infecties geregistreerd, in 2019 waren daar dat al 6.500. Dat zijn de gevallen die bekend zijn, een grote groep heeft het mogelijk helemaal niet in de gaten. Veel stalkerware adverteert als software om (kleine) kinderen in de gaten te houden. Er zijn duidelijke overeenkomsten, maar stalkerware zal zich in bijna alle gevallen zoveel mogelijk verbergen.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in dit artikel van RTL Nieuws. #iPhone #Android
geplaatst door: Robert