geplaatst door: ▫︎
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VPN-icoon.jpg
Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
De laatste jaren hebben we een flinke opkomst gezien in de hoeveelheid VPN-aanbieders. Ze zijn er in alle soorten en maten: van betaald tot gratis, van snel tot traag, van extra veilig tot extreem riskant en van zeer eenvoudig te bedienen tot ronduit gebruiksonvriendelijk.

Uiteraard claimt elke aanbieder de beste te zijn. Welke VPN je moet kiezen blijft een persoonlijke kwestie en hangt bovendien af van de specifieke functionaliteiten die jij belangrijk vindt als gebruiker. Daarom blijft het verstandig zelf VPN-providers te vergelijken en daarbij jouw voorkeuren aan te geven. In dit artikel wordt kort uitgelegd wat een VPN precies is, waarom je deze anno 2019 nodig hebt en waar je op moet letten als je een VPN kiest.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VPN.png
Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?


1. Wat is een VPN?

Wanneer jij op internet zit met je computer of smartphone, dan communiceert jouw device met een website of dienst op een externe server. Deze communicatie kan je zien als een datapakketje waarin staat wie je bent en welke info je precies wilt opvragen. Dit pakketje wordt verstuurd via je internetprovider naar de desbetreffende server. De server stuurt vervolgens de gewenste informatie via het internet terug naar jouw device. Dit is een continu proces van data-uitwisseling.

Hierbij kan iedereen die tussen jou en de andere server zit, zien wie je bent, en wat je doet. Je internetprovider, de website die je bezoekt, marketeers en tracking cookies die proberen mee te kijken, overheden, hackers… er zijn legio partijen geïnteresseerd in jouw surfgedrag én jouw privégegevens. Een VPN steekt daar een stokje voor.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VPN-2.png
Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?


Door speciale VPN-software op je device te installeren, wordt je datapakketje versleuteld en onleesbaar gemaakt voor anderen. Vervolgens gaat dit pakketje via je internetprovider naar de server van de VPN-provider. Deze pakt het pakketje uit en communiceert met de server die je wil bezoeken. Vervolgens wordt de reactie van de server naar de VPN-provider gestuurd, wederom versleuteld, en krijg jij het pakketje terug op jouw device, waar het weer wordt uitgepakt. Omdat de meeste VPN’s niet bijhouden wat er op hun servers gebeurt, is niet op te vragen wat je precies online doet.

Een bijkomend voordeel is dat jij, in de ogen van de sites die je bezoekt, het IP-adres hebt van de VPN-server en niet het IP-adres van je eigen verbinding. Dit zorgt voor een grote toename in privacy, omdat je eigen IP-adres niet meer gekoppeld kan worden aan jouw internetgedrag.

2. Waarom heb je een VPN nodig?

Waarom zou je zo’n VPN precies gebruiken? Het eerste antwoord is simpel: veiligheid. Het versleutelen van je data zorgt ervoor dat, zelfs als je internetverbinding gecompromitteerd is, je data niet inzichtelijk is voor anderen.

Het tweede antwoord is privacy. Door de versleuteling, en het feit dat je een nieuw IP-adres toegewezen krijgt, kunnen internetproviders, sites, services, adverteerders en overheden niet langer jouw internetgedrag aan jou of jouw device koppelen. Dit zorgt voor een grote mate van anonimiteit.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.VPN-3.png
Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?


Het derde antwoord heeft te maken met vrijheid op internet. Als je verbinding maakt met een VPN, kun je een VPN-server kiezen in een ander land. Hierdoor kan je het internet op alsof je in dat land zou zijn, en registreren sites aan de hand van je IP-adres dat je in dat andere land zit. Zo kan het lijken alsof je bijvoorbeeld in Amerika zit, terwijl je eigenlijk gewoon thuis op de bank zit in Utrecht. Hierdoor kun je sites bezoeken die normaal geblokkeerd zijn. Dit wordt in het westen onder meer gebruikt om toegang te krijgen tot het Amerikaanse aanbod van Netflix.

In andere landen waar strengere regimes aan de macht zijn wordt dit echter gebruikt om toegang te krijgen tot journalistieke sites, social media en VOIP-diensten als Skype, die niet altijd toegankelijk zijn zonder VPN. Het is interessant de lijst met enemies of the internet eens te bekijken, om een beeld te krijgen hoe het web wereldwijd wordt gecensureerd.

3. Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN?

Het kiezen van een VPN kan erg lastig zijn. Elke VPN-aanbieder probeert zijn of haar dienst op een bepaalde manier aan de man te brengen.  Toch zijn er enkele factoren waar je altijd op dient te letten bij het kiezen van een VPN:

  • Besturingssysteem: Niet alle VPN’s werken op MacOS of iOS. Bekijk of een VPN compatibel is met jouw apparaten voordat je kiest voor een provider.
  • Veiligheid: Wat betreft veiligheid gaat het vooral om logbeleid en encryptie-protocollen. Je moet een VPN-provider hebben die een sterk en betrouwbaar protocol aanbiedt, zoals bijvoorbeeld OpenVPN. Daarbij is het vaak belangrijk dat een VPN-aanbieder geen logs en gegevens bijhoudt. Helaas blijken VPN-aanbieders soms toch te loggen, ondanks een zogenaamd no-logs beleid. Voorzichtigheid is dus geboden, je vertrouwt een VPN-aanbieder immers al je data toe.
  • Snelheid: Omdat je verbinding maakt met het internet middels een externe VPN-server zal je snelheid iets omlaag gaan. Om ervoor te zorgen dat je hier zo min mogelijk van merkt is het belangrijk om een VPN-provider te kiezen met stabiele en snelle servers.
  • Torrents en Netflix: Voor veel gebruikers is het belangrijk dat ze Amerikaanse Netflix kunnen kijken of torrents kunnen downloaden. Dit is niet bij elke VPN-provider mogelijk. Mocht je dit dus wel willen, let er dan goed op dat je een VPN kiest waarbij dit wel mogelijk is.
  • Gebruiksgemak: Als je regelmatig gebruikmaakt van een VPN is het fijn als deze gewoon naar behoren werkt. Gebruiksgemak en klantenservice zijn hier een belangrijk onderdeel van. Kijk dus goed naar zaken als taal van de software, of de software intuïtief werkt en of de klantenservice snel en op een plezierige manier reageert.
  • Prijs: De prijs van een VPN is natuurlijk ook zeer belangrijk. Prijzen lopen vaak zeer uiteen. Er zijn gratis VPN’s, maar ook VPN’s die bijna 10 euro per maand kosten. Hoewel gratis VPN’s erom bekend staan dat ze niet veilig zijn en soms zelfs je data verkopen, zijn er zeker enkele degelijke opties. Veel gebruikers kiezen uiteindelijk voor een goedkope VPN waarmee zo voor 3 of 4 euro per maand al hun devices kunnen beveiligen.

Welke VPN geschikt is voor jou, hangt helemaal af van je wensen. Mocht je interesse hebben, dan kan je altijd een kijkje nemen op vpngids.nl. Middels de vergelijkingstools en overzichtsartikelen kan daar het kaf van het koren worden gescheiden als het op VPN-services aankomt.
Ook je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: ettepet
“Omdat de meeste VPN’s niet bijhouden wat er op hun servers gebeurt, is niet op te vragen wat je precies online doet.”

Dit soort uitspraken geeft mij altijd een ongemakkelijk gevoel. Vooral als het om een commerciele partij (en niet bijvoorbeeld je werkgever) gaat...
geplaatst door: jaco123
Als het je puur gaat om veiligheid dan kun je ook thuis een VPN-server draaien.
De betere modems (bijvoorbeeld de Fritz!box) hebben die functie aan boord.
Je zet dan een VPN op vanuit buitenland/terras/trein naar je eigen modem. Van daaruit benader je het internet. Het is dan dus net alsof je van thuis uit internet.

Bijkomend voordeel wat geen enkele commerciële VPN biedt: je heb dan ook toegang tot je hele thuisnetwerk, je kunt dus ook bij je printer/fileserver/domotica-dingen etc.

En het is - mits je modem het ondersteunt - geheel gratis.
Geeft je dus wel veiligheid onderweg, maar geen anonimiteit omdat je je eigen thuis-IP-adres gebruikt.
Wel enige privacy, omdat niemand aan je internetgedrag kan zien dat je bij de mcdonalds of in het buitenland zit.
geplaatst door: A Henket
VPN server in je modem geeft geen toegang tot Amerikaanse Netflix en geeft je eigen IP adres aan sites die je bezoekt. Dat dan weer wel
geplaatst door: boni
Als het je puur gaat om veiligheid dan kun je ook thuis een VPN-server draaien.
De betere modems (bijvoorbeeld de Fritz!box) hebben die functie aan boord.

Merci voor de uitleg!
Ik heb zo'n Fritz!box type 7430 maar snapte geen bal van die VPN server functie.

Bijkomend voordeel wat geen enkele commerciële VPN biedt: je heb dan ook toegang tot je hele thuisnetwerk, je kunt dus ook bij je printer/fileserver/domotica-dingen etc.

En voor het eerst zou ik van buitenshuis mijn Mac mini thuis als fileserver kunnen benaderen net zoals mijn Synology NAS via QuickConnect wat een fluitje van een cent is.  :cool:
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
geplaatst door: Max Gaav
Als het je puur gaat om veiligheid dan kun je ook thuis een VPN-server draaien.
De betere modems (bijvoorbeeld de Fritz!box) hebben die functie aan boord.
Je zet dan een VPN op vanuit buitenland/terras/trein naar je eigen modem. Van daaruit benader je het internet. Het is dan dus net alsof je van thuis uit internet.

Mijn Experia Box v10 (Telfort) heeft geen VPN-functie, maar de daaraan gekoppelde TP-Link Archer C5 wel. De v10 fungeert als gastennetwerk, de C5 als privé-netwerk.

Kan je in boverstaande set-up ook een VPN-verbinding vanuit elders opzetten?

En hoe zet ik een VPN-verbinding op vanuit elders m.b.v. plaatselijke wifi, of een hotspot? Is daar een info-site voor?
My Mac is my second brain.
geplaatst door: Dhr JW Twel
Ik vind het eerlijk gezegd wat overdreven. Bij normaal gebruik van je Mac, dus geen torrents of illegaal downloaden of Amerikaanse netflix willen zien, is het volkomen onzin. Het belast je router en je systeem. Verder overdreven bangmakerij inzake privacy door bedrijven die belang hebben bij jouw klandizie door het nemen van een vpn account.
Gaat het je puur om je eigen gegevens op de NAS in te zien dan is daar per NAS eigen software voor.
Conclusie laat je niet gek maken met dit vpn gebeuren. Zonde van je geld.
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
geplaatst door: pjottervmr
Ik vind het eerlijk gezegd wat overdreven. Bij normaal gebruik van je Mac, dus geen torrents of illegaal downloaden of Amerikaanse netflix willen zien, is het volkomen onzin. Het belast je router en je systeem. Verder overdreven bangmakerij inzake privacy door bedrijven die belang hebben bij jouw klandizie door het nemen van een vpn account.

Niet helemaal juist helaas. Juist het ontbreken van je eigen ip adres kan makkelijk zijn. Vaak zijn de web pagina’s die cookies ed vragen en die het niet zo nauw nemen maar die je wel wilt volgen. (heb er een paar voor f1 bv) dan is het anoniem zijn wel handig. Ik merk duidelijk een betere anonimiteit met de vpn. Nadeel is inderdaad soms wat trager dus niets voor gamers ed  :biggrin:
geplaatst door: Flix
Zo ziet de bediening van het client gedeelte op de Mac eruit, zonder venster, met venster en dan uit en aan:

Schermafbeelding alles.png Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
29 augustus 2019 - 12:39    reactie #11
geplaatst door: Max Gaav
My Mac is my second brain.
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
19 september 2019 - 20:58    reactie #12
geplaatst door: iEscape
Nog 6 dagen: een aantrekkelijke deal 'Lifetime Subscription' van KeepSolid, zie VPN Unlimited voor $ 39,00.
met vriendelijke groet, iEscape
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
19 september 2019 - 22:31    reactie #13
geplaatst door: MacMiep
@iEscape: van 499,99 voor 39 ,-?!??? Dat is wel heeeeeel veel korting.

surftip: Opera heeft een ingebouwde VPN. Is geloof ik Chinees, dus als je surfgedrag vertoont waar Chinezen in geïnteresseerd zouden kunnen zijn: niet doen, maar het is in ieder geval gratis.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
19 september 2019 - 23:04    reactie #14
geplaatst door: Timotheus
Je moet geen gratis VPN willen hebben. Als de VPN gratis is, ben jij dus het product, en is de VPN geen VPN meer. Geen geld = geen privacy.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
20 september 2019 - 01:08    reactie #15
geplaatst door: MacMiep
En jij gelooft dat je met een commerciële partij wel 100% privacy hebt?

Heb begrepen dat zelfs Tor exit nodes in handen zijn van geheime diensten....
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
20 september 2019 - 09:22    reactie #16
geplaatst door: iEscape
@ MacMiep,
van 499,99 voor 39 ,-?!??? Dat is wel heeeeeel veel korting.
Klopt, circa 4 jaar geleden hadden ze ook dezelfde deal, ik heb toen aangemeld voor een Lifetime Subscription, ook voor $ 39,00.



Gebruik nog steeds.

met vriendelijke groet, iEscape
antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
20 september 2019 - 11:27    reactie #17
geplaatst door: jaco123
MacMiep: Klopt, als je snapt hoe de anonimiteit van Tor werkt dan snap je ook dat de exit-nodes een interessante/zwakke plek zijn.

Zelf een exit-node draaien is zeer onwenselijk, want je IP-adres komt al vrij snel op allerlei blacklists terecht.
(zelfs relay-nodes worden al geblacklist, terwijl je op een relay-node echt helemaal niks met het verkeer kunt)
Maar zonder exit-nodes ook geen tor-netwerk. Logisch dus dat overheden die wel in willen richten.

Juist omdat de meeste mensen niet snappen hoe Tor werkt wanen ze zich volledig anoniem op Tor en worden ze slordiger dan ze zouden moeten zijn.

antw: Hoe kies je een geschikte VPN voor je Mac, iPhone of iPad?
20 september 2019 - 22:22    reactie #18
geplaatst door: Timotheus
@MacMiep: ik pretendeer niet te weten waar 100% privacy te vinden is; wellicht bestaat die inderdaad niet. Maar ik weet wel waar die in elk geval niet te vinden is: bij allerlei gratis aanbieders.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain