geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SealOfThePresidentOfTheUnitedStates-icoon.jpg
Tim Cook’s reactie op de gebeurtenissen rond het Capitool
Ook als je maar een héél erg klein beetje van het nieuws van de afgelopen dagen hebt meegekregen dan kan je het niet gemist hebben; wat bij de Rijksdag eind augustus net niet gebeurde vond wel in de VS plaats: de zetel van de democratie werd bestormd en (tijdelijk en gedeeltelijk) ingenomen.

Behalve de enorme schade aan de democratie zijn inmiddels ook al vijf doden te betreuren door deze gebeurtenissen, waarvan één aan de kant van de politie die het Capitool moest bewaken. Onmiddellijk daarna kwamen natuurlijk veel reacties, niet alleen vanuit de politiek maar ook van kopstukken van het bedrijfsleven. Apple’s CEO Tim Cook was relatief laat daarmee, waarschijnlijk omdat hij bijna altijd erg voorzichtig opereert als het om politieke zaken gaat.


Het woord ‘bijna’ hierboven staat er niet voor niets. Want in deze tweet roept hij op de verantwoordelijken voor deze opstand te straffen (“Those responsible for this insurrection should be held to account”), waarmee hij zich aan de kant van de mensen lijkt te scharen die Trump hiervoor willen laten boeten.

De komende tijd zal leren of daar wat van komt, de beslissingen daarover hebben mogelijk ook grote consequenties voor de VS als land. Zowel als het aankomt op de verdediging van de principes van de democratie, als de mogelijkheid dat Trump op een later moment nog probeert om een politieke comeback te maken.

Trump zelf heeft een video-boodschap op Twitter gezet (hieronder te zien) waarin hij zegt dat hij geschokt en woedend is over wat er gebeurd is, jammer genoeg is zijn eerdere boodschap op Twitter niet meer te zien, Daarin herhaalde hij zin onbewezen claims dat de verkiezing ‘gestolen’ was, en noemde hij de mensen die het Capitool bestormden nog “very special”.

(de tweet van Trump die hier stond is niet meer zichtbaar omdat zijn account inmiddels geblokkeerd is)

Ondertussen doet zelfs The Wall Street Journal een oproep aan Trump om af te treden, terwijl dat toch één van de kranten is geweest die tot nu toe bijna altijd aan zijn kant heeft gestaan.

Verder wenden steeds meer bedrijven zich van Trump en zijn imperium af, zo kan er niets meer gekocht worden op TrumpStore.com en shop.donaldjtrump.com, omdat Shopify het account heeft geblokkeerd. En hoewel Twitter dus de 14-uurs verbanning voor het account van Trump ingedaan heeft gemaakt, houdt Facebook de ban in ieder geval in stand tot Biden president is.



Een lijst van alle organisaties die Trump inmiddels geblokkeerd hebben is op deze pagina te vinden.



Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: het ModeratorTeam
Door de mogelijk politieke lading van dit onderwerp kunnen reacties hier worden aangepast of verwijderd (alleen om te voorkomen dat de discussie ontspoort).

Verder gelden natuurlijk ook hier de regels van dit forum, dus behandel elkaar altijd met respect en val nooit iemand persoonlijk aan.
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam
geplaatst door: MacWim
Door de mogelijk politieke lading van dit onderwerp kunnen reacties hier worden aangepast of verwijderd (alleen om te voorkomen dat de discussie ontspoort).
Ha-ha-ha! Maak je geen zorgen. Ik kijk alleen nog vooruit, en hoop zo spoedig mogelijk de vogeltjes weer in de lente te horen fluiten.
Mac mini M1, 16 GB 1TB | MBA 6.2 | iPhone 12 mini | iPad Pro 11" 2021 | iPod touch 2009 | Apple TV 3
Bouw websites; webteksten; beeldbewerking met Pixelmator Pro. interlijn.nl
geplaatst door: ouwemac
@Mac-Wim: die fluiten toch wel, los van wat wij mensen allemaal doen.

Wat afzetten betreft: dat gaat niet gebeuren, want duurt te lang, zowel impeachment als art. 25.

Zuckerberg kijkt ook vooruit, deze beslissing kan hij mooi gebruiken als argument in de opsplitsings rechtszaken die hem te wachten staan, denk ik.

Het was “mooie” televisie, op de doden na vanzelfsprekend. De beelden van de “terroristen” gaven een goed beeld van Trumps aanhangers, waarvan sommigen heel bereidwillig selfie’s op sociale media plaatsten om de opsporingsautoriteiten een handje te helpen.
CNN was er snel bij met achtergrondinformatie en interviews.

Wat ik wel jammer vind is dat door deze gebeurtenissen een andere historische gebeurtenis helemaal ondergesneeuwd is. Namelijk de verkiezing van een zwarte senator in Georgia, een van de slavenstaten.

Edit: voormalige slavenstaten moet ik zeggen.

Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Timotheus
Wat mij aan Trump nog het meeste ergert, is dat hij geen enkel gevoel heeft voor verhoudingen, en geen enkel vermogen om dingen in hun historische context te zien. Hij is net een kannibaal die het Rijksmuseum binnenwandelt, daar schilderijen ziet hangen en denkt: "O mooi, daar kan ik vanavond mijn potje op koken". Dat die schilderijen misschien vooral iets anders zijn dan geschikt materiaal om een vuurtje mee te stoken, komt geen moment bij hem op.

Als president van de Verenigde Staten zit je op de stoel van Abraham Lincoln, van George Washington, van Franklin D. Roosevelt, van Dwight D. Eisenhower: van de vaders van de natie en van presidenten die de natie bekwaam hebben geleid op de moeilijkste momenten van haar geschiedenis. Dat feit zou voor een president een vurige aansporing moeten zijn om zijn hoge ambt op zo waardig mogelijke wijze te vervullen, in de wetenschap dat als hij zich belachelijk maakt, de hele natie daarmee te kijk staat. Maar dat besef is hem volledig vreemd; met fatale gevolgen voor het aanzien van Amerika in de wereld.

De rassenproblematiek in de VS krijgt terecht veel aandacht. Maar minstens zo zorgwekkend vind ik het feit dat iemand die (nog afgezien van zijn politieke ideeën) als persoon manifest ongeschikt is voor het presidentschap, eerst op democratische wijze wordt gekozen, en vervolgens, na vier jaar lang dag in dag uit zijn ongeschiktheid te hebben aangetoond, alsnog bijna de helft van de Amerikanen achter zich krijgt. Een land waar dat mogelijk is, is dringend aan een radicale hervorming toe.
Bewerkt: 8 januari 2021 - 17:52 door Timotheus
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: MacMiep
"en vervolgens, na vier jaar lang dag in dag uit zijn ongeschiktheid te hebben aangetoond, alsnog bijna de helft van de Amerikanen achter zich krijgt. Een land waar dat mogelijk is, is dringend aan een radicale hervorming toe."

Dat noemen ze nou democratie, Timotheus. En die heeft gewerkt: het narcistische haantje is toedeledoki.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
geplaatst door: puk1980
Wat ik wel jammer vind is dat door deze gebeurtenissen een andere historische gebeurtenis helemaal ondergesneeuwd is. Namelijk de verkiezing van een zwarte senator in Georgia, een van de voormalige slavenstaten.

Goed punt. Zelfs twee winnaars (Democraten) in Georgia.

https://www.bbc.com/news/election-us-2020-55555576
geplaatst door: Timotheus
Dat noemen ze nou democratie, Timotheus. En die heeft gewerkt: het narcistische haantje is toedeledoki.

Maar in een gezonde democratie, met burgers die zin van onzin kunnen onderscheiden, had Trump geen schijn van kans gehad. Het feit dat hij toch nog bijna de helft van de stemmen heeft gekregen, bewijst dat de Amerikaanse democratie doodziek is. In recente tijden is zij trouwens nooit echt gezond geweest.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: bacon
@Timotheus,
Tel voor de aardigheid eens het aantal stemmen op, in de opiniepeilingen van de populistische partijen in de Tweede Kamer. Vóór het door het ijs zakken van onze boreale vriend. En het percentage complotdenkers enz.? Zwarte Piet blokkade in Friesland? Het boerenprotest, de voordeur van het Provinciehuis Groningen met de tractor forcerend? De belaging van Omzigt op het Binnenhof? De permanente bedreigingen van volksvertegenwoordigers? Dit alles goedgepraat door de populistische partijen. Aanrader: de ± half jaar geleden uitgezonden documentaire over Steve Bannon.
Bewerkt: 9 januari 2021 - 11:12 door bacon
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
geplaatst door: boiing
Het feit dat hij toch nog bijna de helft van de stemmen heeft gekregen, bewijst dat de Amerikaanse democratie doodziek is.
Volgens mij bewijst dat alleen maar dat de helft van de stemmers een andere mening had dan jij (plaagstootje :tounge:).
geplaatst door: Timotheus
@Timotheus,
Tel voor de aardigheid eens het aantal stemmen op, in de opiniepeilingen van de populistische partijen in de Tweede Kamer. Vóór het door het ijs zakken van onze boreale vriend. En het percentage complotdenkers enz.? Zwarte Piet blokkade in Friesland? Het boerenprotest, de voordeur van het Provinciehuis Groningen met de tractor forcerend? De belaging van Omzigt op het Binnenhof enz. De permanente bedreigingen van volksvertegenwoordigers? Dit alles goedgepraat door de populistische partijen. Aanrader: de ± half jaar geleden uitgezonden documentaire  over Steve Bannon.

Maar ik heb niet gezegd dat alleen in Amerika reden tot zorg is. Hier zijn ook genoeg dingen die te denken geven. Aan de ene kant het populisme, dat dingen tot in het extreme versimpelt, en zijn heil zoekt in allerlei radicale maatregelen; aan de andere kant het politiek correcte denken, dat verbiedt serieuze problemen bij de naam te noemen, en onmodieuze ideeën te vuur en te zwaard bestrijdt. Twee vormen van verkokerd denken die elkaar blijven voeden, en beide tot niets positiefs leiden.

Maar in Amerika word je nooit president als je niet een hele hoop geld tot je beschikking hebt. Dat geld moet ergens vandaan komen, en daarmee ligt je politieke programma al voor een aanzienlijk deel vast. Dat is hier gelukkig anders. En verder: eerst had je daar de Kennedy-dynastie, een tijdje daarna kreeg je eerst Bush vader, toen Bush zoon, en toen die klaar was ging Bush broer het ook nog even proberen; Clinton, en daarna moest mevrouw Clinton ook nog zo nodig. In de biologie heet dat inteelt. En nu krijgen we dan een apparatsjik die vijftig jaar lang alle denkbare politieke functies heeft vervuld, en op de drempel van de tachtig ook nog even op het paard wordt gehesen. En men is nog blij ook dat hij het wordt, omdat anders een gek in die functie was gecontinueerd. Veel dieper kan je als democratie niet zinken.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: bacon
@Timotheus,
Je hebt gedeeltelijk gelijk. Er is nl. niets mis mee met iemand die zoveel ervaring heeft in volksvertegenwoordigende- en bestuurlijke functies. In ieder ander beroep/functie geldt dat als groot voordeel. Het volk heeft hem gekozen. In ieder geval met minder boosaardige en stompzinnige konsekwenties dan zijn voorganger. Een man die dan wèl beantwoordde aan het veelvuldig verlangen naar iemand uit de "praktijk", het zakenleven (bij ons Harry Mens?  :biggrin:). Nou, dat hebben we vier jaar lang gezien waar dat toe leidt! Wat Biden tot nu toe gezegd heeft is een grote verademing met alles wat die idioot Trump vier jaar lang gezegd/gescholden/beledigt heeft. En wat heeft de leeftijd van iemand te maken met het ambt? Lijkt op een vooroordeel.
Ons voordeel is hoofdzakelijk ons meerpartijenstelsel, waardoor de extremen in balans gehouden worden, hoe saai dat ook is.
Bewerkt: 9 januari 2021 - 12:40 door bacon
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
geplaatst door: Timotheus
Ik heb ook niet gezegd dat Biden geen kwaliteiten heeft. Maar op de drempel van de tachtig heb je 1. de lichamelijke energie niet meer die voor een goede vervulling van zo'n topfunctie nodig is, en ben je vooral 2. iemand van het verleden, gevormd in een tijd die allang niet meer bestaat. Dan kun je nog steeds buitengewoon nuttig zijn, al was het maar als luis in de pels, maar moet je niet meer zelf op de bok gaan zitten. Dat moet je overlaten aan mensen van een jongere generatie.

Maar ook in de Senaat en in het Congres lopen veel mensen rond die daar al veel te lang zitten; het blijkt heel moeilijk om voldoende vers bloed in die machine te pompen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: bacon
Verwar je niet een mening met de feiten? Ik zou niet weten welke zgn "oude" regeringsleider in Europa en/of de VS er een potje van gemaakt heeft. De maximum leeftijd-voorspelling is in de meeste landen, de afgelopen decennia gegaan van 70 jaar naar 80 jaar. Ik ken genoeg ouderen die een betere lichamelijke en geestelijke conditie hebben dan menige jongere. Zullen we er in goede gemoede verder maar over ophouden?  :smile:
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
geplaatst door: Timotheus
Altijd leuk om even van gedachten te wisselen, maar je hebt gelijk, het is tijd om op te houden!
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: MacMiep
Dat lijkt me verstandig. We kunnen ons er over verbazen of opwinden, we kunnen er niks nakkes nada aan veranderen. Hun systeem werkt nu eenmaal zoals het werkt.
En niets is zwart-wit.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
geplaatst door: Dick de Roos
Amerika roept dat het een democratie is en veel bevriende landen roepen dat ook.
De waarheid is dat de helft van de bevolking al jaren niet wordt gehoord, omdat de andere helft (+ een beetje) gewonnen heeft volgens hun systeem.

Dat systeem is op een achternamiddag bij de vorming van de VS in elkaar gedraaid en met die erfenis hebben we (zij dus) nog steeds te maken.

Het vreemde is, dat de winnaar van de presidentsverkiezingen of van het parlement vaak niet eens de meeste stemmen hebben gekregen, maar wel de meeste senaatszetels (uit iedere staat 2) of, in het geval van de presidentsverkiezing, de meeste kiesmannen.

Het gevolg is, dat de dunbevolkte staten (grosso modo het binnenland; veelal bevolkt door "Farmers" en patriotten) de president leveren en/of een onevenredige vertegenwoordiging hebben in het parlement.

Daardoor kunnen wetsvoorstellen van de president consequent getorpedeerd worden als dat parlement de andere kleur heeft.

Voor de verlezende kiezershelft zit er niets anders op dan 4 jaar te wachten om te proberen daarna de andere helft in de wachtkamer te zetten.

Als ik denk aan een democratie, heb ik toch een ander beeld voor ogen.

Even nog afgezien van het feit dat geld een steeds grotere rol gaat spelen bij de verkiezingen daar.

Enfin, we zijn straks (hopelijk) van de huidige president af, maar een zo verscheurd land is niet met Bisonkit of Biden te lijmen.

Daarvoor moet het systeem op z'n kop om de tegenstellingen dat land niet volledig te laten escaleren.
geplaatst door: het ModeratorTeam
Er is in dit draadje ingegrepen omdat de wet van Godwin van toepassing was. Vanaf hier weer on-topic verder svp.
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam