geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleSilicon-icoon.jpg
In de komende twee jaar krijgen alle Macs Apple’s eigen processors
Het werd eigenlijk al verwacht, maar toch is het groot nieuws: de komende twee jaar krijgen alle Macs door Apple zelf gemaakte processors aan boord. Tijdens de keynote van vanavond waren daarvan indrukwekkende demo’s te zien, waarbij Pro-apps zonder moeite gedraaid werden.

En net zoals bij de overstap naar Intel-processors vanaf 2005 zal dit proces een tijd duren, en zorgt Apple ervoor dat dit hele proces zo makkelijk mogelijk zal verlopen. Zo kunnen apps in Xcode vanaf nu als Universal Binaries worden weggeschreven, waardoor ze op zowel Intel- als Apple Silicon draaien. En heb je oudere apps die niet bestaan als Universal Binary, dan zal Rosetta ervoor zorgen dat die gewoon ook op een Intel-processor zullen werken. Kortom, Apple heeft hiervoor dezelfde oplossingen gekozen als in het verleden. En niet voor niets, dat bleek toen prima te werken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Rosetta2ScreenshotKeynote.jpg
In de komende twee jaar krijgen alle Macs Apple’s eigen processors


En ook virtualisatie kwam aan bod. Daarbij liet Apple alleen Unix in een virtual machine zien, maar het ligt natuurlijk voor de hand dat ook Windows daarin gedraaid kan worden. Mogelijk dat dit nu nog niet het geval is, en dat het daarom tijdens de keynote niet te zien was.

Nieuwe mogelijkheden

Door processors te gebruiken die hetzelfde zijn als in een iPhone of iPad, of van dezelfde familie, maakt ook nieuwe dingen mogelijk. Zo kan een Mac met zo’n processor ook apps voor iOS of iPadOS draaien, natuurlijk zonder enige vertraging of wat dan ook.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.UniversalBinariesRosettaEnMeer.jpg
In de komende twee jaar krijgen alle Macs Apple’s eigen processors


De overgangsperiode

Net een Mac gekocht en bang dat die straks niet veel meer waard is? Geen zorgen, tijdens de keynote werd een nieuwe Mac met Intel-processor aangekondigd. En omdat Apple al eerder heeft laten zien zo’n overgang prima in de hand te kunnen houden, lijkt het voor de hand te liggen dat dit ook nu  weer zal gaan lukken.

Daarbij waren er ook vorige keer geen erg grote prijsdalingen te zien voor de ‘oudere’ Macs, het lijkt logisch dat dit ook deze keer niet zal gaan gebeuren. Lees je liever in plaats van een keynote te bekijken, dan is het persbericht van Apple zelf hierover de moeite waard.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: ettepet
Wat ik me vooraleerst afvroeg; gaat het virtueel draaien van MS Windows ook net zo makkelijk? Er werd alleen maar consequent over virtueel Linux gesproken.
geplaatst door: fred44nl
op welke machine werd macOS 11 getoond ??
het beeldscherm was van een Mac Pro.
met een dikke Mac Pro er achter gaat het al gauw goed.
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
geplaatst door: boiing
Ik zag gewoon een Parallels icoon en toolbar toen Federighi de demo gaf en Linux noemde, dan zal Windows daar ook in draaien net als nu. Native Windows via Bootcamp is afgelopen met de komst van Apple Silicon vrees ik.

Screenshot 2020-06-22 at 22.09.07.png In de komende twee jaar krijgen alle Macs Apple’s eigen processors
geplaatst door: puk1980
Native Windows via Bootcamp is afgelopen met de komst van Apple Silicon.

Wat een stuk minder erg is nu Microsoft al zijn hele meuk draaiend heeft op Big Sur. Idem Adobe. Waarom zou je nog Windows willen gebruiken? (Hoef ik hier niet te vragen, natuurlijk). :smile:
geplaatst door: Hajonides
Er is toch ook al een Windowsversie voor ARM voor de diehards?
*^(&*^%$$^&%………………
Dsbrg, Gldrlnd
geplaatst door: puk1980
En voor iedereen die nog twijfelt of de ARM architectuur wel performant genoeg is tov Intel, toevallig dit nieuwtje vandaag: :smile:

https://www.top500.org/news/japan-captures-top500-crown-arm-powered-supercomputer/

Citaat

Japan Captures TOP500 Crown with Arm-Powered Supercomputer


The 55th edition of the TOP500 saw some significant additions to the list, spearheaded by a new number one system from Japan. The latest rankings also reflect a steady growth in aggregate performance and power efficiency.

The new top system, Fugaku, turned in a High Performance Linpack (HPL) result of 415.5 petaflops, besting the now second-place Summit system by a factor of 2.8x.  Fugaku, is powered by Fujitsu’s 48-core A64FX SoC, becoming the first number one system on the list to be powered by ARM processors. In single or further reduced precision, which are often used in machine learning and AI applications, Fugaku’s peak performance is over 1,000 petaflops (1 exaflops). The new system is installed at RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) in Kobe, Japan.

meer ...
geplaatst door: boiing
Er is toch ook al een Windowsversie voor ARM voor de diehards?
"It's not known yet whether a version of Parallels will run on ARM. Equally, we can't know — and we will probably never be told — whether it's an easy job to take the Windows made for the Surface Pro X and run it on an ARM Mac." (bron)

De eerste vraag is vanavond beantwoord (zie mijn vorige post), de tweede is afwachten. De ene ARM is de andere niet :wink:.
geplaatst door: Kapotlood
Best jammer. Ik gebruik 't niet vaak, af en toe voor een spelletje, maar voor o.a. ontwikkelaars en bepaalde programma's die alleen voor Windows beschikbaar zijn kan ik me voorstellen dat dit best vervelend nieuws kan worden.

Ik neem aan dat Bootcamp, of misschien een 3rd party oplossing waarmee je direct kunt booten in Windows, toch best goed zou kunnen werken. Ik ben benieuwd in ieder geval… één voordeel voor mij, als ze de GPU performance echt zoveel beter kunnen maken zoals ik begreep uit de plaatjes, dan zou je op alle integrated GPU Macs een héél mooie verbetering gaan zien. Perfecte timing voor mij in ieder geval! ;)
geplaatst door: apple-freak
Transitie

oude app's draaien op nieuwe architectuur is altijd met haken en ogen geweest

van
classic mac naar powerpc
powerpc naar intel
van intel naar arm zal wel niet anders zijn

eigenlijk doel :
het versneld aankopen van vernieuwde versies
meestal vrij duur voor third-party app's
macgebruiker sinds 1985
geplaatst door: MacFrankie
De ene ARM is de andere niet :wink:.
Dat klopt, maar waar het om draait is of de instructiesets van Apple ARM en "gewoon" ARM overeenkomen. Met andere woorden: zijn ze binair compatibel.

Vergelijk het met Intel en AMD in een PC. In een Intel moederbord (Apple noemt zoiets een logic board) kun je geen AMD CPU stoppen en omgekeerd, maar als je de juiste CPU in het juiste moederbord stopt, en de firmware van het moederbord de CPU ondersteunt, dan kun je op beide systemen hetzelfde OS en software draaien.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: MacFrankie
Transitie

oude app's draaien op nieuwe architectuur is altijd met haken en ogen geweest
Is dat zo? Ik vond de overstap van PPC naar Intel best wel soepel verlopen!

Citaat
van
classic mac naar powerpc
powerpc naar intel
van intel naar arm zal wel niet anders zijn
Classic is geen hardware, maar software, dit is de overstap van System / OS 9 naar OS X 10. Toen was de eerste hardware transitie al geweest.

Qua hardware zijn er deze transities geweest:
Motorola MC68000 naar Motorola/IBM(/Apple) PPC
Motorola PPC naar Intel Core

Citaat
eigenlijk doel :
het versneld aankopen van vernieuwde versies
meestal vrij duur voor third-party app's
Denk je dat echt? Volgens mij zit je er 100% naast!

Apple wil controle over wat ze uitbrengen. Intel kan keer op keer niet leveren. Apple heeft zelf al een fantastische CPU die niet onderdoet voor Intel. Het gaat Apple om controle over het gehele product, iets wat ze met de iPhone en iPad al hebben.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: doctor_apple
... vind het een bijzonder interessante ontwikkeling ... Maar ik vraag me toch oprecht af hoe het zal zijn met ondersteuning voor andere besturingssystemen.

ARM ondersteuning is te vinden op zowel Linux en Windows platform. Performantie, marketing en/of architectuur keuzes daargelaten: ondersteuning is er.

ARM en UEFI bestaat reeds tijden, maar in het verleden waren er diverse problemen met technologieën als "Secure Boot" en geblokkeerde firmware waarmee het onmogelijk was om iets anders de booten dan Windows op eerste generatie Microsoft Surface (ARM) apparaten.

Apple heeft zijn eigen beveiligingsmechanismen, maar ik voorzie toch echt enige beperkingen ten aanzien van het (vrij) kunnen draaien van andere systemen op Apple ARM Architectuur. Ik hoop natuurlijk van harte dat ze zowel de kern van ARM compatible houden en mogelijk zelfs drivers uitbrengen voor de extra instructiesets voor Windows 10 of 10X.

Verder voegt dit komende jaren wel de nodige zwakheden toe: Rosetta is Rosetta. Of dit nu versie 1 of 2 is: het blijft een emulatielaag. Inmiddels wat jaren ervaring en Rosetta kan ik me herinnerern als: werkbaar, maar toch ... duidelijk een emulator.

Microsoft heeft zijn eerste Surface X met Microsoft ARM processor uitgebracht. Geen killer processor, maar wel een heel duidelijk beeld hoe dat (kan) gaan: Native ARM toepassingen draaien als een zonnetje op de machine. Maar zodra emulatie wordt ingeschakeld voor oudere toepassingen, dan stijgt het cortisol niveau omdat je een eeuwigheid moet wachten en de machine daalt van een heel behoorlijke tot zelfs snelle performantie tot ongeveer het niveau van een Intel ATOM processor.

Nu vermoed ik dat dit minder heftig zal zijn op het nieuwe Apple ARM platform, maar het kan een probleem zijn. Verder zal er altijd een 10% software zijn die niet (meer) draait, ook niet Rosetta (2).

Ik juich de transitie toe, maar er is nog heel veel onduidelijk. Ook inzake de ondersteuning voor Intel. Immers, ik kan me nog goed herinneren dat ik een PowerMac G5 had, die kon ik zeker nog een tijd gebruiken, ook toen de Mac Pro kwam met Intel. Maar het was een machine die toch sneller was afgeschreven dan een oudere G4 toendertijd. Gewoon, omdat de toekomst (toen) Intel processors waren en niet IBM Power(PC).

Momenteel is ARM een logische keuze. Maar, ik vraag me af hoe flexibel de keuze in OS'en zal zijn. Emulatie is verre van perfect, Virtualisatie is al eens tap beter, maar er zijn gevallen waar een ander besturingssysteem wenselijk is. Nu kan dit vrij makkelijk (met of zonder bootcamp: in beide gevallen kun je een Mac omtoveren tot Linux of Windows machine). Hoe gaat dit in de toekomst werken als Apple de hele keten, inclusief Processor, beheerd?

Tijd zal het ons leren ...
macgebruiker sinds 1985
geplaatst door: GeorgeM
op welke machine werd macOS 11 getoond ??
het beeldscherm was van een Mac Pro.
met een dikke Mac Pro er achter gaat het al gauw goed.
Een Mac Pro met daarin de dezelfde A12Z processor als in de iPad Pro's die Apple dit jaar uitbracht. Dat is kennelijk al voldoende voor de snelheid van een 'dikke Mac Pro'.
geplaatst door: kebdarge
m'n muis hing boven de bestel knop voor een MacbookPro. Maar nu twijfel ik...  :cheesy:
ik weet wel dat de huidige macs nog lang mee zullen gaan. Appel heeft een goeie track record. Dat BigSur nog de MacBook Air uit 2013 ondersteund is echt tof.

Maar zal de MacOS update van 2027 ook nog mijn MacbookPro met Intel processor ondersteunen...?
geplaatst door: puk1980
Maar zal de MacOS update van 2027 ook nog mijn MacbookPro met Intel processor ondersteunen...?
Nee. Maar hoe erg is dat? Dan ben je alweer 7 jaar verder; hoog tijd voor een nieuwe Mac. :wink:
geplaatst door: kebdarge
Nee joh! Minstens 10 jaar met een Mac is een veel beter streven: scheelt zo veel ellende in extractie van bijzondere metalen uit mijnen in conflictgebieden zoals Congo, slechte werkomstandigheden in China en waste dumps in Ghana.

Daarnaast hou je geld over voor een extra terrasje *elke maand tien jaar lang*! 😉
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: MacFrankie
Nee joh! Minstens 10 jaar met een Mac is een veel beter streven: scheelt zo veel ellende in extractie van bijzondere metalen uit mijnen in conflictgebieden zoals Congo, slechte werkomstandigheden in China en waste dumps in Ghana.
Kijk, dan zit ik al bijna op de helft...
Goed streven!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Cesar
Benieuwd hoe dit zich allemaal in de praktijk zal tonen.
Nu is er bijvoorbeeld nog een keuze tussen intel i5, i7,...

Met Apple Silicon is dat vermoed ik allemaal dezelfde processor voor iedereen
geplaatst door: MacFrankie
Dat denk ik niet, Cesar! Waarom zou Apple dat doen?

Ik denk dat je kunt kiezen tussen bv een A14X, een A14Y en een A14Z, waarbij het aantal cores verschilt. Er zijn zoveel mogelijkheden: performance cores, zuinige cores, grafische cores, AI cores, ...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Appelflap
Is 'Silicon' de naam van de CPU's die Apple gaat gebruiken?
Zoals bv: Core i7

Hebben deze ARM cpu's enkel de cpu aan boord of zit daar ook de videokaart bij ingebouwd en eventueel andere onderdelen die normaal afzonderlijk in een computer geplaatst worden.
geplaatst door: boiing
Vooralsnog is het een verzamelnaam en hebben de chips zelf een letter/nummer benaming zoals A12Z voor de eerste developer versie. Voor je tweede vraag zie dit plaatje:

applesiliconbenefits.jpg In de komende twee jaar krijgen alle Macs Apple’s eigen processors


Zo te zien gaat Apple er van alles in stoppen o.a. 'High-performance GPU'.
geplaatst door: Appelflap
Ik ken er niet alles van, maar ik zie zaken zoals audio processor, DRAM, GPU, …
Dit zijn onderdelen die in een desktop of laptop afzonderlijk geplaatst worden.
Het is door verschillende taken een gespecialiseerde processor te geven dat je een erg krachtige computer kan samenstellen.

Voor de iPad en iPhone is een alles op één processer zeer goed omdat het supercompact is, maar indien je dit concept gebruikt voor desktop toepassingen, geeft dit dan net niet minder rekenkracht?

Het zal natuurlijk energie zuinig zijn, maar hoe kan een GPU op een processor nu de kracht leveren van zo’n grote GPU PCI kaart? En zal de hoeveelheid geheugen ook niet beperkt zijn als je deze op de processor plaatst?