Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

In de VS kan de politie je vingerafdruk zonder toestemming gebruiken

(1/4) > >>

Robert:
In de VS kan de politie je vingerafdruk zonder toestemming gebruikenBen je in de VS, kom je in aanraking met de politie en heb je een apparaat met Touch ID, dan kan vanaf nu de politie jouw vingerafdruk gebruiken om bijvoorbeeld je iPhone, iPad of Mac te ontgrendelen. Let op, daarbij is het dus niet meer van belang of jij daar toestemming voor geeft.

Dit is het gevolg van een uitspraak van het ‘US Court of Appeals for the 9th Circuit’ in de VS, meer daarover in dit artikel van Ars Technica.


Omdat we steeds meer in onze apparaten bewaren en daarin steeds meer met biometrische beveiliging (Touch ID of Face ID) vergrendeld is, hieronder de manieren waarop je kan voorkomen dat iemand tegen jouw wil bij die gegevens komt. Mocht je juist wel toegang willen geven dan kan je dus hier stoppen met lezen.

Met een iPhone is dit relatief makkelijk, het enige wat je hoeft te doen is de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt houden. Je krijgt dan vier opties in beeld, die om je iPhone uit te zetten, voor je Medische ID, de Noodoproep en als laatste de optie om dit alles te annuleren. Meer over al deze opties is te vinden op deze pagina.

Als je eenmaal op dat scherm aanbeland bent, dan zal Touch ID (of Face ID) niet meer werken, om dat weer te activeren zal je eerst weer je toegangscode moeten invoeren.

Voor de iPad en Mac is er geen vergelijkbare oplossing, Touch ID helemaal uitzetten zolang je in de VS bent lijkt daar de enige oplossing.


Face ID

Hoewel de gerechtelijke uitspraak Touch ID betrof, ligt het voor de hand dat het door de politie in de VS ook voor Face ID gebruikt zal worden (tot daar een gerechtelijke uitspraak over is). Voor Face ID geldt dezelfde optie als voor Touch ID hierboven, de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt houden is voldoende om het te deactiveren.

Daarbij biedt Face ID ‘aandacht’, een instelling die standaard altijd actief is, je iPhone wordt dan alleen ontgrendeld wanneer je er met je ogen open naar kijkt. Gewoon weigeren met open ogen naar je iPhone te kijken is dan dus al voldoende. Meer over die instelling is hier te vinden. #iPhone #iPad #MacBookPro #MacBookAir #TouchID #FaceID

sdequack:
Ook de douane wil nog wel eens je telefoon bekijken voor nader onderzoek. Wanneer je dit blokkeert word je eenvoudigweg niet in de VS toegelaten.
Anderzijds lijkt het dat wanneer je opsporings bevoegde ambtenaren weigert in je telefoon te laten kijken je wel iets te verbergen hebt.

ICT Consultant:
Als ik nergens van verdacht word, wil ik niet de toegang tot mijn telefoon vrijgeven. Je hele leven zit erin, inclusief je portemonnee! Dus ja, je hebt altijd iets te verbergen en dat is goed!

sdequack:
Wanneer je nergens van verdacht wordt zal je ook niet gauw met de politie in aanraking komen. Dan speelt dit ook helemaal niet.

MacFrankie:
Als je een hetero blanke man van middelbare leeftijd bent niet, inderdaad.

Heb je een andere huidskleur, dan heb je het in de VS wat minder makkelijk.

Straal je iets anders uit dan "hallo ik ben hetero", bv door wat regenboogsymbolen, dan zijn er heel wat staten in de VS waar je bij voorbaat al verdacht bent.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie