Intel en Qualcomm kondigen allebei snellere modems aan
geplaatst: 22 februari 2017 - 12:52
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone7-en-7Plus-icoon.jpg
Intel en Qualcomm kondigen allebei snellere modems aan
Iedere iPhone heeft een modem-chip ingebouwd die ervoor zorgt dat we snel met het draadloze netwerk van onze providers kunnen communiceren, bij de meeste van ons zal dat op 4G snelheid zijn. De maximale snelheid van 4G is 100 megabit per seconde, de volgende generatie van die chips zal een stuk sneller zijn.

Dat kunnen we met zekerheid zeggen, want zowel Qualcomm als Intel hebben die nieuwe chips inmiddels aangekondigd. De aankondiging van Qualcomm is te lezen in dit persbericht, over de nieuwe modem van Intel kan je lezen in dit artikel van PC Mag.

De nieuwe modem van Intel heeft de po√ętische naam XMM7560 meegekregen, belangrijker zijn waarschijnlijk de beloofde snelheden: 1Gbps download en 225Mbps upload met ondersteuning voor alle huidige versie van LTE, GSM en CDMA. Deze zal de concurrentie aangaan met de X16 van Qualcomm, die heeft dezelfde maximale download-snelheid, maar is wat zuiniger bij het uploaden van data, dat gaat met de X16 met maximaal 150 Mbps.

Intel versus Qualcomm

Nu Apple en Qualcomm het niet zo goed met elkaar kunnen vinden, ze zijn in een rechtszaak verwikkeld, zou Intel hier wel een eens een gevoelige klap uit kunnen gaan delen aan Qualcomm. Apple heeft al eerder laten zien dat als ze het niet goed kunnen vinden met een toeleverancier ze in Cupertino bereid zijn om aardig wat moeite te doen om daar vanaf te komen.

Toen Samsung niet naar Apple wilde luisteren, en gewoon doorging met het imiteren van iPhones, zette Apple zwaar geschut in bij het zoeken naar een alternatieve toeleverancier voor de chips voor iDevices. Dat werd uiteindelijk TSMC, dit scenario zou zich ook kunnen gaan herhalen met Qualcomm. Op dit moment hebben de iPhones die te koop zijn in de VS bij AT&T en T-Mobile al een modem van Intel in plaats van een van Qualcomm.

Opvallend, want dat modem van Intel is iets trager dan wat Qualcomm op hetzelfde moment aan Apple te bieden had.

De toekomst

In het persbericht van Qualcomm vertellen ze ook wat hun toekomstplannen zijn, de X20 chip zal de snelheden weer wat verder verhogen, maar niet spectaculair. Want de download daarvan wordt 1,2 Gbps, een toename van 20 procent.

Qualcomm gaat deze chips combineren met de Snapdragon processors die zorgen voor de rekenkracht in veel Android telefoons. De verwachting is dat Apple ook voor een combinatie zal gaan in de A11, mogelijk wordt dat dus een samenwerking van TSMC en Intel.


geplaatst door: Robert