geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone6s-en-6sPlus-icoon.jpg
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
Het Performance Ranking Report van Antutu is al jarenlang de standaard voor Android telefoons. Het is dan ook die test waarbij bekend werd dat Samsung de boel bedonderde. Dat gebeurde eigenlijk op dezelfde manier waarop Volkswagen het deed, door software op de testsituatie te laten reageren en zo betere testresultaten te behalen.

Maar Samsung was niet de enige die de kluit belazerde. Dat 'goede voorbeeld' was kennelijk reden voor de anderen om het ook te gaan doen. Toen AnandTech in oktober 2013 keek naar wie allemaal de boel probeerde op te lichten was de simpele, en ontluisterende, conclusie dat eigenlijk bijna iedere maker van Android telefoons zich daar schuldig aan maakte.

Maar Antutu liet het daar natuurlijk niet bij zitten. In de herfst van 2013 kondigden ze daar aan dat ze een nieuwe benchmark hadden gemaakt, speciaal tegen alle oplichting van de fabrikanten van Android telefoons. Sindsdien is er nog een grote stap gemaakt door Antutu, hun benchmark draait nu ook op de iPhone, en die kan dus nu ook in het vergelijk meegenomen worden.

In deze nieuwe benchmark is te zien wat je al eerder op MacFreak kon lezen, de iPhone is een stuk sneller dan alle andere smartphones op de markt.



Als je dan bedenkt dat die Android telefoons vaak processors met meerdere cores hebben en veel meer RAM, dan zie je pas goed hoe groot de voorsprong is van iOS ten opzichte van Android en hoever Apple's A-processors voorliggen op de concurrentie.

Apple's iPhone 6s en iPhone 6s Plus hebben een A9 chip met 2 GB RAM, de veel lager scorende concurrentie heeft altijd veel meer aan boord. Zo heeft de Huawei Mate 8, nummer twee in de benchmarks, een octa-core Kirin 950 processor met 3 of 4 GB RAM (er zijn twee modellen, in deze test staat niet welke gebruikt is). Met andere woorden, vier keer het aantal processor cores en anderhalf of twee keer zoveel meer RAM is lang nog niet genoeg om de nieuwe iPhone bij te houden.

De best presterende smartphone van Samsung, de Galaxy Note 5, heeft ook een Exynos 7420 Octa chip met 4 GB RAM, dus ook daar veel meer geweld aan hardware, maar met als resultaat een score die 59 procent onder de iPhone 6s en 6s Plus ligt.

De vraag die boven de markt hangt is vooral hoe dit in de toekomst gaat. Want Apple vertraagt niet bij de ontwikkeling van de A-processors, in tegendeel. De concurrentie kan niet eindeloos cores blijven toevoegen, die vreten tenslotte ook allemaal weer stroom. Tenminste, als ze in actie komen, want vaak is dat niet zo.

Misschien zou het helpen als Android minder hongerig zou zijn wat betreft het geheugengebruik. Maar Google is op dit moment hard bezig met het herschrijven van de code van Android die 'geleend' was, daar loopt al jaren een groot proces over en kennelijk voelen ze bij Google nattigheid. Voordat ze aan verdere optimalisatie voor het geheugen komen zal dan ook nog wel even duren. Terwijl Apple ondertussen alleen maar verder uitloopt.




Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 14:11    reactie #1
geplaatst door: Doctor Apple
Ach ja, ben blij dat ik nog steeds met een LTE telefoon kan bellen ...

Mijn mail komt echt niet sneller binnen met een A9X vs een A8 of een Snapdragon 810 ...

UHD videos opnemen lukt gelukkig op verschillende telefoons, ongeacht de processor ...

Het verschil van processor begint net zo irrelevant te worden op de mobiel als reeds jaren op het PC platform. Alsof het wat uitmaakt of je de Core i5 2013 vs de Core i5 2016 in je PC hebt zitten voor het typen van een facebookposting, schrijven van een brief of het bewerken van een foto ...

Mobiele processoren zitten al enige tijd aan te hikken tegen desktop-performance ... Wat ik liever heb is stabiele en snelle netwerk ondersteuning, opslag en vooral BATTERY-LIFE ....

Zodra (een toekomstige) iPhone 4 dagen op een accu meegaat met matig gebruik (mail, browsen, instant messaging en 120 minuten audio/video per dag), dan ben ik retour ...

Enkel de BlackBerry Passport en de Sony Xperia 5 kom ik op twee tot drie dagen, maar ook die zijn er nog niet ...

Maar goed, de ontwikkeling van de mobiele processor zal wel redelijk gelijken op zijn desktop/notebook-broer: eerst moet het allemaal sneller, en dan pas allemaal zuiniger ...

*zucht* alsof je sneller gaat typen op een iPhone 6s dan op een iPhone 6 of 5s ...

... vanuit een technisch perspectief is het natuurlijk een fantastische prestatie van Apple om een zo krachige, geoptimaliseerde processor neer te zetten.
Durf te denken!
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 14:23    reactie #2
geplaatst door: MacFrankie
@Doctor:
Wat het mooie aan de iPhones is, is dat ze met mindere middelen (RAM, cores, gigahertzen, ...) meer voor elkaar krijgen.

Wat het jammere aan alle telefoons is, is dat als ze zuiniger worden, de accu's kleiner worden, waardoor de werktijd op 1 dag blijft staan. Ik had ook liever een 2mm dikkere telefoon gehad, die 3 dagen zonder opladen werkt.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 16:12    reactie #3
geplaatst door: imex
Ik heb wel het gevoel dat er misschien iets te gemakkelijk wordt gedacht over de ontwikkeling van batterijen. Ik geloof niet dat je zo maar aan iemand kan vragen of hij of zij een half jaar achter de tekentafel wil kruipen  en dan terug komt met een batterij die 4x zo lang meegaat. Zulke sprongen maakt de wetenschap niet op aanvraag.

En wat heb je aan 4 dagen in plaats van 1 dag. Die ene dag voelt natuurlijk aan. Als je gaat slapen, neem je je phone weer mee. De afstandbediening van mijn nieuwe Apple TV heb ik nu voor de eerste keer moeten opladen. Eens in de twee maanden is goed mee te leven. Elke 4 dagen is vervelend.
'They want to make the best computer'
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 16:22    reactie #4
geplaatst door: orange
Citaat
Het verschil van processor begint net zo irrelevant te worden op de mobiel als reeds jaren op het PC platform.
Framerate bij games.

Drie woorden, die niet geheel onbelangrijk zijn.

Voor Facebook, mail, of wat surfen maakt het vanzelfsprekend weinig uit. Maar hardcore gamers hebben processor- en videokracht nodig. Hoe meer, hoe beter.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 16:32    reactie #5
geplaatst door: GeorgeM
orange heeft natuurlijk helemaal gelijk, die snelheidsverschillen zie je vooral bij games, als je een beetje serieus wilt gamen neem je dus een iDevice.
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 17:25    reactie #6
geplaatst door: anraadts
Niet alleen gaming.

Toen Apple besloot iOS te encrypten liet Google snel daarna weten met Android hetzelfde te willen doen. Maar dat viel in de praktijk tegen, want dat kostte teveel rekenkracht.
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
14 januari 2016 - 18:49    reactie #7
geplaatst door: Doctor Apple
@orange: ben geen gamer, maar je hebt daarin gelijk ...

@anraadts: inmiddels hebben de processoren ondersteuning voor versleuteling zodat het, net zoals bij de A-processoren van Apple, vanuit de Hardware wordt ondersteund.

En wat de batterij betreft: twee volle dagen zonder lader went snel. Drie of vier al helemaal. Je zit niet als een 'schichtig hert', te zoeken naar een lader.

Overigens is een sterkere batterij slechts een deel van de vergelijking.

Durf te denken!
iPhone 6s en 6s Plus laten concurrentie ver achter zich
15 januari 2016 - 19:13    reactie #8
geplaatst door: GeorgeM
Wie de meeste processorkracht bij het minste energieverbruik heeft, die heeft de toekomst. Daarbij pakt Apple meer dan 90 procent van de winst, en heeft dus ook het meeste geld om deze voorsprong verder uit te breiden, dus zal het verschil waarschijnlijk alleen maar groter worden.

Tegelijkertijd worden tablets een steeds serieuzer optie (zie de iPad Pro), en ik ben dan ook benieuwd of er over een paar jaar nog steeds gezegd wordt dat het verschil irrelevant is.  :cool: