
Is de Mac mini eigenlijk de low-budget Mac Pro?
Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van al het geweld van de nieuwe Mac Pro. High-end gebruikers die erg veel rekenkracht nodig hebben èn er het budget voor hebben zijn er dan ook
erg blij mee. Maar er is een middengroep die zich nu in de kou voelt staan, maar is dat terecht?
Deze middengroep zijn bijna allemaal mensen die nu al een Mac Pro hebben, graag de opties hebben om uit te breiden en werk doen waarvoor aardig wat rekenkracht nodig is. Maar de nieuwe Mac Pro lijkt voor hen simpelweg te duur, meer dan 7.000 euro uitgeven vinden zij voor hun bedrijfsvoering niet realistisch. De vraag lijkt of Apple deze groep inderdaad in de kou heeft laten staan, of dat er wel degelijk goede opties voor hen zijn te vinden in het aanbod vanuit Cupertino.

Is de Mac mini eigenlijk de low-budget Mac Pro?
Het antwoord is mogelijk te vatten in één woord: eGPU. Sinds Apple de ondersteuning voor externe videokaarten in High Sierra inbouwde en verder uitbouwde in Mojave, is dit een serieuze optie geworden voor veel professionals om erg veel rekenkracht aan hun Macs toe te voegen.
Hoeveel extra rekenkracht dat gaf aan een MacBook Pro of Mac mini was al te lezen in
het relaas van MacFreak’s eGPU Event. Maar er is meer, AppleInsider testte recent een MacBook Pro 2018 met een eGPU en die combinatie
bleek stevige concurrentie voor een iMac Pro.

Is de Mac mini eigenlijk de low-budget Mac Pro?
Mac miniVervang de MacBook Pro bijvoorbeeld door een Mac mini, en je hebt voor een stuk minder dan de prijs van een Mac Pro een combinatie met enorm veel rekenkracht. Eén kanttekening: dan moet het programma (of de programma’s) waar jij al die rekenkracht voor nodig hebt wel gebruik maken van die eGPU, maar dat is vaak het geval. Bij programma’s waar dit niet zo is, denk aan bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom, biedt zo’n Mac mini zelf in verreweg de meeste gevallen voldoende rekenkracht.
Voor filmmakers lijkt het in ieder geval een prima optie, zoals in de video hierboven te zien en waarover meer te lezen is in
dit stuk.
Voor 1.849,00 euro heb je
bij Apple een Mac mini met een 3,2‑GHz 6‑core Intel Core i7 van de 8e generatie (Turbo Boost tot 4,6 GHz), 8 GB 2666‑MHz DDR4 RAM (zelf uitbreiden is goedkoper dan het door Apple laten doen), 512 GB SSD-opslag en 10‑Gigabit Ethernet. Haal je die laatste optie er af dan scheelt je dat 120 euro.
Een Sonnet eGFX Breakaway Box
begint bij 349,00 euro (met een 350 Watt voeding), de duurste kost 499,00 (met een voeding van 750 Watt). Zet je daar een Radeon RX Vega 56 videokaart in, die
kost je minimaal 337,89. Met andere woorden, een krachtige Mac tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Is de Mac mini eigenlijk de low-budget Mac Pro?
Bij het uitbrengen van de nieuwe Mac mini werd al duidelijk dat Apple niet voor niets gehint had dat het daarbij om een professionelere uitvoering zou gaan. Met name de toevoeging van Thunderbolt 3 maakt de Mac mini mogelijk een prima optie voor iedereen waarvoor de nieuwe Mac Pro financieel simpelweg niet haalbaar is. Daardoor is er niet alleen de optie van het toevoegen van een eGPU, ook het toevoegen van razendsnelle externe opslag is daardoor een extra optie.
Of de nieuwe Mac mini voor jou ook een oplossing is ligt waarschijnlijk aan de eisen die jij aan je Mac stelt, waarbij je mogelijk je verwachtingen bij moet stellen of het van een andere kant moet bekijken.
Natuurlijk is dit geen oplossing voor iedereen die een Mac Pro nodigt heeft, maar voor wie de nieuwe te duur is. Maar de kans lijkt wel erg groot dat deze optie in ieder geval voor een aanzienlijk gedeelte van deze groep een prima oplossing is.
Maandelijks trekt MacFreak meer dan 80.000 bezoekers, die hier gemiddeld bijna 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.