https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Jonathan_Ive_Frontaal.jpg
Jony Ive vertrekt bij Apple, start eigen bureau met Apple als klant
Vanaf het moment dat Steve Jobs het talent van Jonathan Ive (afgekort Jony) herkende en hem een steeds belangrijkere rol binnen Apple gaf bleek dat een gouden combinatie. Niet alleen op het professionele vlak klikten die twee, maar ook persoonlijk, als goede vrienden.

Sinds het overlijden van Steve Jobs in 2011 kreeg Ive een steeds grotere rol binnen Apple. Niet alleen op het design van de hardware, maar ook over de software. Dat leidde onder andere tot de enorme ommezwaai van iOS 7. Een goede stap om de interface van iOS veel moderner te maken, tegelijkertijd een interface met zulke rigoreuze en streng consequent doorgevoerde principes dat er ook kritiek was. Denk alleen maar aan het heel erg dunne lettertype, waardoor er geklaagd werd dat iOS alleen nog maar leesbaar was voor mensen met perfecte ogen.

https://www.apple.com/newsroom/images/people/executives/Apple-update-tim-cook-jonathan-ive-062619_big.jpg.large_2x.jpg
Jony Ive vertrekt bij Apple, start eigen bureau met Apple als klant


San Francisco

Dat liet ‘live’ zien hoe ontzettend moeilijk zo’n complete ommezwaai is, en in de tijd daarna konden we meekijken (en genieten) hoe er achter de schermen hard werd gewerkt om dat design almaar beter te maken. Daarvoor ontwikkelde ze bij Apple bijvoorbeeld een eigen lettertype (San Francisco), dat inmiddels voor alles gebruikt wordt. Het is niet alleen het systeem-lettertype op ieder platform, en schaalt dus perfect, het wordt bijvoorbeeld ook voor advertenties en verpakkingen gebruikt.

Zelfs toen Steve Jobs nog in leven was, die heel erg veel oog had voor onder andere typografie, is het Apple nooit gelukt om zoiets voor elkaar te krijgen. Dat lettertype is trouwens gratis te downloaden bij Apple, zolang dat voor eigen gebruik is. Meer daarover in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Hardware design

Maar Jony Ive’s tijd bij Apple zal waarschijnlijk vooral de geschiedenis ingaan door zijn bijzondere ontwerpen. In het begin werkte hij aan de Newton, zijn opvallendste werk daar was zonder twijfel de eMate 300, de eerste echt lichte en draagbare laptop ter wereld, waarbij de opvallende vorm mede ontstaan was omdat die voor schoolkinderen bedoeld was. En dus goed klappen en stoten moest kunnen opvangen. Waarschijnlijk was het dit ontwerp dat ervoor zorgde dat Jony Ive door Steve Jobs werd opgemerkt, en niet alleen bij Apple binnen werd gehouden maar daarna een steeds grotere en prominentere rol kreeg.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleNewton-eMate300.jpg
Jony Ive vertrekt bij Apple, start eigen bureau met Apple als klant


De eMate was geen lang leven beschoren, toen Steve Jobs bij Apple terugkwam was het eerste wat hij deed de projecten schrappen die teveel energie kostten en te weinig geld bijdroegen. Daardoor werd alle ontwikkeling aan de devices die op Newton OS draaiende stopgezet. Maar dat Jony’s talenten nog steeds goed gebruikt werden binnen Apple liet de eerste grote hit na Steve’s terugkomst zien, getekend Jony Ive .

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iMacG3BondiBlue.jpg
Jony Ive vertrekt bij Apple, start eigen bureau met Apple als klant


Carrière binnen Apple

Sindsdien is het designteam onder leiding van Jony alleen maar steeds verder gegaan met uitkleden. Vormen worden steeds spaarzamer, en alles zo dun met zo simpel mogelijke hardware interfaces, waarbij constant de perfectie van het lijnenspel voorop staan. Dat zorgt voor onder andere het succes van de iPad, iPhone en iPad, maar ook voor het steeds dunner worden van de laptops.

Of dat laatste altijd een goede beslissing is geweest kan je je afvragen, er zijn wat meer problemen met toetsenborden ontstaan en er zijn topmodellen van de MacBook Pro die door de software afgeremd moeten worden doordat ze hun warmte niet goed kwijt kunnen.

Ive zelf was de laatste jaren steeds meer de opzichter die de lijnen bepaalde en uitzette, zijn meest recente meesterwerk staat in Cupertino, het adres is One Apple Park Way. Het is geen geheim dat Jony Ive daar de afgelopen tijd zijn nieuwe uitdagingen heeft gevonden. Een niet voor niets, er is nauwelijks iemand te vinden die daar geweest is en niet enorm onder de indruk is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePark2018.jpg
Jony Ive vertrekt bij Apple, start eigen bureau met Apple als klant


Jony weg, of toch niet?

Het nieuws dat Jonathan Ive niet langer Apple’s Chief Design Officer zal zijn slaat in als een bom. Dat hij een eigen bureau zal runnen met Apple als klant roept vooral vragen op. Door de manier van werken bij Apple lijkt een extern iemand lastiger in het team te passen, maar in de afgelopen jaren is dat wel gelukt met Mark Newson (die waarschijnlijk ook veel aan Apple Park heeft bijgedragen).

Steve’s meest succesvolle nalatenschap is waarschijnlijk helemaal niet de dingen die Apple heeft gemaakt onder hem, maar Apple zelf. Waar de meeste succesvolle leidinggevenden volledig falen bij de opvolging is Apple na Steve’s overlijden alleen maar succesvoller geworden, en hoe. In de afgelopen tijd kregen een aantal andere mensen binnen het designteam van Apple al steeds prominentere plekken, waarschijnlijk is hier ook al voor een zo soepel mogelijke opvolging gezorgd.

De toekomst

Dat Apple het in het persbericht over dit vertrek het heeft over Jony Ive laat onder andere zien hoe goed de banden zijn binnen de leiding van Apple. De vraag lijkt vooral wie de gezichtsbepalende smaakmaker bij Apple gaat worden, en naar buiten die rol op zich zal nemen.

Of is dat wel nodig? Apple liet tijdens de recente keynote zien dat het op alle fronten heel erg goed presteert. Daarbij was er geen gevoel van onzekerheid, eerder het tegenovergestelde. Misschien heeft Apple geen heel erg grote namen als Steve Jobs en Jony Ive meer nodig, maar functioneert het als team zo goed dat de ster het hele bedrijf is?

Eén ding is zeker, er wordt bij Apple heel erg ver vooruit gewerkt, de komende vier à vijf jaar zullen we dan ook nog steeds producten voorbij zien komen waar Jony Ive op zijn minst een stevige vinger bij in de pap heeft gehad.


met dank aan forumlid 'Mac OS X', die dit nieuws als eerste melddeMaandelijks trekt MacFreak meer dan 80.000 bezoekers, die hier gemiddeld bijna 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
Ik denk dat wij (de consument) in de eerste instantie er niet zoveel van zullen merken, sinds Apple zijn eerste klant is. Het geeft hem nu wel meer vrijheid om zijn creativiteit los te laten op andere projecten en dat kan best een interessante ontwikkeling zijn. 
geplaatst door: Bryan
Apple is de draad kwijt
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB IOS 13.5 2016
old Apple computers never death
Als dat Apple Park qua design inderdaad (voor het grootste gedeelte) op het conto van Ive geschreven kan worden, verdient hij  ook een plaats in het rijtje van de grote architecten van deze tijd. Een iconische schepping.
geplaatst door: Timotheus
Apple is de draad kwijt

Waarom? Omdat Ive na al die tijd eens een keer wat anders gaat doen?
geplaatst door: Flix
Als dat Apple Park qua design inderdaad (voor het grootste gedeelte) op het conto van Ive geschreven kan worden, verdient hij  ook een plaats in het rijtje van de grote architecten van deze tijd. Een iconische schepping.

Iets te veel eer ben ik bang, het is het bureau Foster and Partners dat Apple Park ontworpen heeft. Ive's input zat waarschijnlijk vooral in enorm veel kleinere dingen. Dus misschien dat we hem de associate-architect kunnen noemen? ;)
geplaatst door: Robert
Dat wist ik niet, maar ik vermoedde al zo iets. Dergelijke mega-projecten zijn meestal de schepping van verschillende zeer begaafde personen. Maar ook al is hij alleen maar een soort hoofdredacteur of eindredacteur van het geheel geweest, dan nog heeft hij zeer belangrijk werk verricht,

Want zo'n architectenbureau komt natuurlijk nooit met één kant en klaar, nauwkeurig omlijnd idee, maar met een waaier aan mogelijkheden waartussen gekozen kan en moet worden. En bij die keuzes zal hij ongetwijfeld een hoofdrol hebben gespeeld. En de juiste keuzes maken is al moeilijk genoeg.

 
geplaatst door: Timotheus
Keuzes moeten gemaakt worden maar ik ken geen enkele architect die niet met een nauwkeurig omlijnd idee komt. Het is meer dat de opdrachtgever onderdelen/details afschiet en dat daardoor het oorspronkelijke idee verandert.
geplaatst door: ardie
Stel je eens voor dat sir Jony met zijn designbedrijf Loveform (stiekem) ook voor Huawei, Samsung of een andere Apple concurrent zou gaan werken, dat zou de sociale media echt doen ontploffen, toch? Ik weet natuurlijk niet welke afspraken sir Jony heeft gemaakt met Apple, maar je richt toch niet je eigen bedrijf op om voor één enkele klant (als schijnzelfstandige) te gaan werken?
geplaatst door: Loureiro
... je richt toch niet je eigen bedrijf op om voor één enkele klant (als schijnzelfstandige) te gaan werken?

Jony Ive is al lang binnen. Hij richt zijn eigen bedrijf op om alleen nog maar dingen te kunnen doen die hij écht leuk vindt, zoals peperdure horloges ontwerpen etc. Hij zal zéker niet voor de Hoewaais van deze wereld gaan werken.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
Hij zal zéker niet voor de Hoewaais van deze wereld gaan werken.

Off-topic, maar kwam er pas achter dat de naam van dat bedrijf eigenlijk als wa-wé uitgesproken zou moeten worden. Weer wat Chinees bijgeleerd...  :happy:
geplaatst door: anraadts
geplaatst door: penseel
Het blijft een gedoe met die computers!
@penseel: Van de vijf bedrijven is er één duidelijk het simpelst uit te spreken en te onthouden.  :biggrin:
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
Jony Ive is al lang binnen. Hij richt zijn eigen bedrijf op om alleen nog maar dingen te kunnen doen die hij écht leuk vindt, zoals peperdure horloges ontwerpen etc.


Er zijn gerenommeerde bedrijven zat waarvan iedereen dacht dat ze "rock solid" waren, maar die onverwacht snel de dieperik indoken. Denk maar aan Kodak, Nokia, Blackberry... Het is niet omdat sir Jony momenteel grote hoeveelheden "greenbacks" op de bank heeft staan dat hij alleen nog maar spullen kan ontwerpen die hem persoonlijk behagen, de Newton enz. hebben het tenslotte commercieel ook niet gemaakt.

Persoonlijk gebruik ik een Mac mini 2018 omdat dat voor mij de enige manier is om legaal een recente versie van MacOS te kunnen gebruiken. Dat fraaie kastje interesseert mij eigenlijk nul, nada. Wel integendeel, ik zou het veel interessanter vinden indien ik de inhoud van dat fraaie kastje zou kunnen aanpassen aan wat ik echt nodig heb. Geef mij maar een ontwerp zoals de Raspberry Pi, daar kan ik zelf een kastje omheen bouwen naargelang de toepassingen waarvoor ik de RPi gebruik!
geplaatst door: Loureiro
Het is niet omdat sir Jony momenteel grote hoeveelheden "greenbacks" op de bank heeft staan dat hij alleen nog maar spullen kan ontwerpen die hem persoonlijk behagen, de Newton enz. hebben het tenslotte commercieel ook niet gemaakt.

Is het falen van de Newton als commercieel product een reden waarom Jony Ive niet kan doen wat hij wil in zijn huidige staat van gefortuneerdheid? Ik snap je punt niet.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
Mijn punt is simpel: het is niet omdat je gefortuneerd bent dat er niks kan mislopen (legio redenen!) en je bijgevolg onverwacht met lege handen komt te staan.
geplaatst door: Loureiro
... en je bijgevolg onverwacht met lege handen komt te staan.

Je moet wel heel erg je best doen om er 400 miljoen dollar doorheen te jagen.  :smile:
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
Ik verwacht niet dat hij veel eigen geld zal investeren.geplaatst door: peerzwart
Je moet wel heel erg je best doen om er 400 miljoen dollar doorheen te jagen.  :smile:

O ja? Onze Belgische regering bvb. slaagt erin om miljarden te verspillen met één enkele twijfelachtige beslissing of omgekeerd door oeverloos te palaveren en dan nog niks te beslissen.

Maar afgezien daarvan, d'r zijn individuen genoeg die hun miljoenen overnight zijn kwijtgespeeld, één megalomaan project dat verkeerd uitpakt, of een Poetin die vindt dat je een bedreiging wordt en je de doos indraait...
geplaatst door: Loureiro