geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookSprekend2018-icoon.jpg
Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
Toen Tim Cook voor het eerst de leiding over Apple kreeg, en zeker na het overlijden van Steve Jobs, was er veel kritiek te horen. Deze saaie man zou toch nooit in de voetsporen van de visionair Jobs kunnen treden? Volgens veel mensen was Apple gedoemd om ten onder te gaan.

Inmiddels zijn vriend en vijand het er over eens dat Apple onder Tim Cook alleen maar verder is gegaan met het enorme succesverhaal dat met iMac G3 en vooral de iPod rond de eeuwwisseling begon. Daarbij heeft Tim Cook juist niet in de voetsporen van Steve Jobs willen treden, maar heeft hij Apple juist op zijn eigen manier geleid.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TimCookKeynoteLaughing.jpg
Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook


Dat betekent veel meer openheid, veel slimmer omgaan met politieke situaties die gevoelig zouden kunnen zijn en zorgen voor een geoliede machine, waarin iedereen met creatieve ideeën tot zijn recht komt, en goed met de anderen in het team samenwerkt.

Karakter

De carrière van Tim Cook en hoe goed het met Apple is gegaan onder hem is nu uitgelicht in dit artikel van Bloomberg. Zo belangrijk voor Bloomberg dat ze ervoor een variatie op één van Apple’s eigen campagnes op de cover geplaatst hebben, hieronder te zien.

https://daringfireball.net/misc/2021/02/bw-cover.jpeg
Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook


In dat profiel valt iets op, dat eigenlijk niet goed bij Tim Cook past:

Citaat
“Tim was always pure work: grind, grind, grind, grind,” says one former Apple executive who worked with Cook in his early years at the company and who, as with other sources in this story, spoke on the condition of anonymity because of nondisclosure agreements and fear of corporate reprisals. “I always found him exceptionally boring.”
Saai? Tim Cook?

Hij is inderdaad geen Steve Jobs, want hij uit zich op een compleet andere manier. Maar op zijn eigen rustige manier is hij eigenlijk net zo gepassioneerd als Steve Jobs, en hij kan de mensen die onder hem werken ook op hun nummer zetten. Alleen de manier waarop is totaal anders, zoals bijvoorbeeld uit dit artikel uit 2008 al bleek:

Citaat
One day back then, he convened a meeting with his team, and the discussion turned to a particular problem in Asia. “This is really bad,” Cook told the group. “Someone should be in China driving this.” Thirty minutes into that meeting Cook looked at Sabih Khan, a key operations executive, and abruptly asked, without a trace of emotion, “Why are you still here?”

Khan, who remains one of Cook’s top lieutenants to this day, immediately stood up, drove to San Francisco International Airport, and, without a change of clothes, booked a flight to China with no return date, according to people familiar with the episode. The story is vintage Cook: demanding and unemotional.
Dus saai, ja, als je graag emoties wilt zien. Maar zeker niet saai als je naar zijn acties kijkt. En, nog veel belangrijker, net zoals Steve Jobs is het overduidelijk wat hij van zijn mensen verwacht. En dat is simpelweg maximale inzet met een maximaal resultaat.



 #Apple #TimCook
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 12:23    reactie #1
geplaatst door: Timotheus
Ik heb grote bewondering voor Tim Cook. Soms hoor je zeggen: "Ja, maar zo iemand heeft ook een hele batterij adviseurs". Ongetwijfeld. Maar adviseurs, hoe knap ook, hebben één makke: ze plegen elkaar tegen te spreken. En dan moet jij, als hoogste baas, uiteindelijk de beslissing nemen.

En één verkeerde beslissing in een kritiek dossier kan het hele schip in zwaar weer brengen. Zoals nu het geval is met Intel. En zoals ook het geval zal zijn met Apple, als bv. ten aanzien van de Apple-auto, waar ongetwijfeld gigantische investeringen mee zijn gemoeid, verkeerde beslissingen worden genomen.

En wat goed was en wat verkeerd, weet je pas achteraf. Soms blijkt een beslissing die op het moment zelf logisch, overdacht en verantwoord lijkt, achteraf verkeerd te zijn geweest. Bijvoorbeeld omdat van de verkeerde premissen werd uitgegaan, of omdat ergens in de wereld iets onverwachts gebeurt. En dan wordt het grootste gelijk ineens het grootste ongelijk. The winner takes it all.

En dat heeft iemand als Tim Cook allemaal op zijn nek. Ik zou geen oog dichtdoen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 13:08    reactie #2
geplaatst door: Ziegler
Dat beslissen besteedt een man als Cook zoveel mogelijk uit. Heb geen illusies. Een bedrijf als Apple leidt je op hoofdlijnen. Die dame man die naar China vloog neemt vervolgens heel veel beslissingen gewoon helemaal zelf.
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 13:29    reactie #3
geplaatst door: GeorgeM
En dat heeft iemand als Tim Cook allemaal op zijn nek. Ik zou geen oog dichtdoen.
Tim kennelijk ook niet (in het artikel hebben ze het over 18-urige werkdagen).

@Ziegler: het kleinere spul, jazeker. Maar de hoofdlijnen worden natuurlijk wel met Tim Cook doorgesproken. Moet ook wel, want die is de uiteindelijk verantwoordelijke.
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 13:34    reactie #4
geplaatst door: Ziegler
Een chef moet de juiste vragen kunnen stellen. Je huurt geen duurbetaalde experts in om vervolgens eigenwijs te gaan doen (ik verwacht dat Jobs daar nog wel eens een handje van had).
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 14:41    reactie #5
geplaatst door: Timotheus
Dat beslissen besteedt een man als Cook zoveel mogelijk uit. Heb geen illusies. Een bedrijf als Apple leid je op hoofdlijnen.
Misschien. Misschien niet. Er zijn verschillende leiderschappstijlen. Je moet Cook heel goed en van heel nabij kennen om te weten hoe hij het precies doet.

Maar zullen Alexander de Grote en Caesar hun officieren gevraagd hebben of ze de aanval moesten openen of niet? Ik denk het toch niet. Die wonnen informatie in, en namen vervolgens zelf de beslissing. Met Churchill zal het niet anders zijn geweest. Grote leiders laten veel aan anderen over, maar nemen op cruciale momenten zelf de beslissing.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
12 februari 2021 - 14:56    reactie #6
geplaatst door: Ziegler
Tsja, je kan van alles veronderstellen, maar dat maakt het niet waar. Ik heb hier twee biografieën van Ceasar en één van Churchill. Geen grap, ook van A. de Grote heb ik er één staan. Geloof me, ze delegeren zich rot. Hoe denk je dat je een rijk als het Romeinse bestuurt? Je delegeert. Je geeft iemand anders de verantwoordelijkheid over een deel van je rijk. Deze wordt ontslagen als hij er een zootje van maakt.
In het geval van Churchill is het bekend dat 'onderdanen' zaken weg hielden bij de goede man. Ze wilden helemaal niet dat hij zich er mee ging bemoeien.

Maar zullen Alexander de Grote en Caesar hun officieren gevraagd hebben of ze de aanval moesten openen of niet? Ik denk het toch niet.

En andersom dan? Denk je dat de officieren elke keer wachten op toestemming van de grote leider? De kracht van bijvoorbeeld het Duitse leger was (en van wel meer succesvolle militaire organisaties) dat soldaten tot lage niveaus geleerd werd zelf te denken en zelf beslissingen te nemen. Een sergeant beslist vanzelfsprekend niet of ze Frankrijk binnen vallen, maar als die beslissing eenmaal gevallen is? Ook over Hitler is bekend dat hij naarmate de oorlog vorderde zich met allerlei kleinere beslissingen wilde bemoeien. Dat werk niet. Generaals die wachten op een beslissing uit Berlijn terwijl de vijand al volop in actie is.


Bewerkt: 12 februari 2021 - 18:34 door Ziegler
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
13 februari 2021 - 11:31    reactie #7
geplaatst door: maartenb
Tim Cook is iemand die alle kreukels in de organisatie eruit strijkt. Geen conflicten, geen wrijving, geen gedoe. En dat doet ie als de beste. Echter voor een organisatie als Apple waarin eens in de zoveel tijd echt iets revolutionairs ontwikkeld moet worden, is dat dodelijk. Zonder wrijving krijg je immers geen fonkelende diamanten. Van Apple hoeven we derhalve geen spectaculaire dingen meer te verwachten. Zelfs de Apple Car - als ie er ooit gaat komen, zal in de kern gewoon lijken op wat we al kennen.
antw: Kanttekeningen bij Bloomberg’s profiel van Tim Cook
13 februari 2021 - 11:38    reactie #8
geplaatst door: Ziegler
Het is ietwat vals om het beleid van cook te koppelen aan de fase waarin het bedrijf zit. Het komt niet door het beleid van Cook dat Apple minder schokkende zaken ontwikkelt. Die fase is voor Apple geweest.