
Letters in Mojave beter leesbaar op schermen met lage resolutie
De compleet nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Mac, macOS 10.14 Mojave, brengt heel erg veel goede nieuwe dingen. Maar Apple laat ook oudere hardware daarmee achter, wat bijvoorbeeld bij niet-retina schermen als effect heeft dat tekst daarop er minder scherp uitziet.
Dit komt omdat in Mojave het zogenaamde subpixel antialiasing uit is gezet. Deze techniek zorgde ervoor dat de randjes van letters op het scherm standaard zacht werden gemaakt, waardoor die er op schermen met een lagere resolutie beter uitzien. Omdat Mojave oudere Macs niet meer ondersteunt wordt dit niet meer ondersteund, maar er zijn natuurlijk nog wel Mac-gebruikers met externe schermen en dat zijn niet allemaal Retina Displays. Gelukkig is hier wel wat
aan te doen.

In de animatie hierboven kan je zien hoe het er uitziet op een scherm met een lagere resolutie als er niets gebeurt (stand 0, Disabled). Maar ook hoe het steeds beter wordt met stand 1 tot en met 3. Daarmee wordt trouwens de dikte van de fonts aangepast, dat is puur technisch gezien eigenlijk niet hetzelfde als subpixel antialiasing. Maar het effect is min of meer hetzelfde, en op een ouder scherm zal tekst ermee er beter uit gaan zien, waar het in dit geval om gaat.
Om dit voor elkaar te krijgen moet je het programma Terminal op je Mac openen, en daarin één van de volgende codes plakken, gevolgd door een Enter of Return. Hierbij kan je zelf kiezen of je kiest voor Licht, Medium of Sterk, onderaan vind je de code om het weer helemaal uit te zetten.
Licht
defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 1
Medium
defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 2
Sterk
defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 3
Helemaal uit
defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 0
Mocht je de overstap willen maken naar Mojave, dat wordt standaard ondersteund voor de Macs in het rijtje hieronder. Heb je een Mac die niet ondersteund wordt door Apple dan kan je waarschijnlijk Mojave installeren met behulp van
deze tip, maar dat is natuurlijk op eigen risico. En maak nooit de overstap zonder een goede backup.
- MacBook (Early 2015 of later)
- MacBook Air (Mid-2012 of later)
- MacBook Pro (Mid-2012 of later)
- Mac mini (Late 2012 of later)
- iMac (Late 2012 of later)
- iMac Pro (alle modellen)
- Mac Pro (Late 2013)
- Mac Pro (2010 of later met Metal-compatible videokaart)
Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)