geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Linux-icoon.jpg
Linux nu zonder al te veel gedoe native op M1 Macs
macOS en iOS zijn allebei afgeleiden van Unix, het lag dus voor de hand dat Linux ook op een M1 zou moeten kunnen draaien. Daarom begon het werk om dit voor elkaar te krijgen al snel nadat Apple in november vorig jaar de nieuwe M1 Macs uitbracht.

Inmiddels claimt het Asahi Linux team, een project en community speciaal voor het draaiend krijgen van Linux naar Apple Silicon Macs, een werkende desktop te hebben. Deze zou werken zonder dat er heel erg veel extra dingen gedaan moeten worden en meerdere onderdelen staan inmiddels op groen (een aantal zijn nog ‘in review’, maar zouden al wel goed werken.


Het is de moeite om hierbij te vermelden dat je Linux allang kan draaien op een M1 Mac, dat gebeurt dan alleen niet ‘native’, maar via een virtualisatie-app zoals bijvoorbeeld Parallels Desktop. In de video hierboven zie je hoe je dat kan installeren, als bonus erbij komt datzelfde ook voor Windows voorbij.

Maar puristen willen natuurlijk liever Linux direct op een M1 Mac draaien, dus zonder de hulp van een ander programma. Voor deze doelgroep is er dus goed nieuws, lijkt het puur een kwestie van tijd voordat het Asahi Linux team Linux volledig draaiend zal hebben op M1 Macs.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.