
macOS Big Sur 11.2.1 is uit en lost belangrijke bugs op
Apple heeft een nieuwe update klaarstaan voor iedereen die macOS 11 Big Sur op zijn of haar Mac heeft staan. Door het versienummer (11.2.1) zou je misschien kunnen denken dat het hier niet om een belangrijke update gaat, maar dat is beslist niet het geval.
De eerste belangrijke bug die opgelost wordt in deze update is er een die vorige week
ontdekt werd. Daar bleek dat iemand met kwade bedoeling en toegang tot jouw Mac het erg krachtige sudo-commando in Terminal kon misbruiken, en daarmee iedereen zoveel rechten kon geven dat ze daarmee controle over de hele Mac konden overnemen. Gelukkig is Apple snel met een oplossing gekomen.

macOS Big Sur 11.2.1 is uit en lost belangrijke bugs op
Apple zelf meldt dit trouwens helemaal niet in de release notes, maar wel het andere grote probleem wat in deze update verholpen wordt:
macOS Big Sur 11.2.1 addresses an issue that may prevent the battery from charging in some 2016 and 2017 MacBook Pro models.
Want die bug betekende voor gebruikers van de 2016 en 2017 MacBook Pro die daar last van hadden dat macOS 11.2 voor hen helemaal niet bruikbaar was, en moesten ze dus terug naar een eerdere versie.
De eerste sudo-bug wordt, zoals je hierboven kan lezen, niet door Apple vermeld in de release notes hierboven. Maar die is wel te vinden in
dit support-document over de ‘security content’ van deze update. Deze bug is daar te vinden onder de prozaïsche naam CVE-2021-3156.
Voordat je een update van macOS installeertOm te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versies van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.
Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je
hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met
Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook
een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.
macOS installeren op een apart volumeHet is natuurlijk ook mogelijk om Catalina te installeren op een andere schijf, zodat je ermee kan werken zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is
hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schrijf speciaal hiervoor
aan te maken.
met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum#macOS #Update