geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonoma-icoon.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
macOS 15 is natuurlijk ook weer vernoemd naar een bekende plaats in Californië, de thuis-staat van Apple. Deze versie van macOS is vernoemd naar Sequoia National Park, de reuzenbomen die daar groeien horen bij de oudste levende dingen op onze planeet.

Sommige van deze enorm en indrukwekkende bomen zijn al ongeveer 3.000 jaar oud, en zagen dus het levenslicht in de tijd van de oude Grieken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArtmacOS15SequoiaPresentationSlide.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter

klik of tap voor grotere versies

De belangrijkste nieuwe functies die Apple vandaag liet zien zijn iPhone Mirroring, een grote update voor Safari en meerdere stappen vooruit voor gaming. Daarnaast kregen we een alvast een voorproefje van Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor Mac, iPhone en iPad dat de kracht van generatieve modellen combineert met persoonlijke context om intelligentie te leveren die belooft zowel nuttig als relevant te zijn.

iPhone draadloos op je Mac met iPhone Mirroring

macOS Sequoia neemt Continuïteit een stap verder met iPhone Mirroring, waarmee je jouw iPhone volledig kan gebruiken en ermee kan werken rechtstreeks vanaf je Mac. Alles wordt precies zoals op je iPhone weergegeven, en je kan tussen pagina's op het beginscherm vegen of door je favoriete programma's bladeren.

Via het toetsenbord, trackpad en muis op de Mac kan je ook communiceren met je iPhone, er is zelfs audio beschikbaar. Echt handig is dat je ook dingen zo naar je iPhone kan slepen, terwijl voor de buitenwereld jouw iPhone vergrendeld  blijft, zodat niemand anders kan zien wat je daarop aan het doen bent. Het werkt ook geweldig met Stand-by, dat gewoon zichtbaar blijft, zodat je al jouw informatie in een oogopslag kan zien. Bovendien kan je ook alle meldingen je iPhone op deze manier direct op jouw Mac bekijken en beantwoorden.Safari

Safari biedt nu Highlights, een nog eenvoudigere manier om informatie op het web te ontdekken, zoals routebeschrijvingen, samenvattingen of snelle links om meer te weten te komen over mensen, muziek, films en tv-series. De vernieuwde Reader-weergave biedt nog meer manieren om artikelen te lezen zonder te worden afgeleid, met een gestroomlijnde weergave van het artikel dat je aan het lezen bent, een samenvatting en een inhoudsopgave voor langere artikelen.

En als Safari een video op de pagina detecteert, helpt Viewer gebruikers deze op de voorgrond te plaatsen, terwijl ze nog steeds volledige toegang hebben tot de afspeelknoppen van het systeem, inclusief Beeld in beeld.

‘Window tiling’

‘Window tiling’ kennen we al van bijvoorbeeld BetterSnapTool, hiermee kan je vensters automatisch een half of een kwart van je scherm in laten nemen, afhankelijk van waar je ze naartoe sleept.

In macOS Sequoia heeft Apple nu voor het eerst zelf zoiets ingebouwd.

Updates voor video-conferencing

De nieuwe presenter preview maakt presenteren makkelijker, hiermee kan je zien wat je gaat delen voordat ze het delen, en werkt met apps zoals FaceTime en Zoom. Verder kan je er ook ingebouwde achtergronden toepassen, waaronder verschillende kleurverlopen en systeemachtergronden, of je eigen foto's uploaden. Achtergrondvervangingen kunnen worden toegepast tijdens een videogesprek in FaceTime of in apps van derden, zoals Webex, en dankzij de manier waarop jij weergeven wordt zie je er tijdens een gesprek op je best uit.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaPresenterPreview.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter


Een nieuwe app voor wachtwoorden

Zoals verwacht komt Apple inderdaad met een nieuwe app voor wachtwoorden, voor zowel macOS als iOS en iPadOS. Deze app is een doorontwikkeling van de Sleutelhanger, dat meer dan 25 jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd. Natuurlijk met iCloud-synchronisatie met veilige end-to-end-encryptie. En deze nieuwe app werkt natuurlijk ook prima in Safari en synchroniseert naadloos tussen je Apple-apparaten en zelfs met Windows dankzij de iCloud voor Windows-app.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaPasswordsApp.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter


Apple Intelligence, het volgende hoofdstuk van AI op de Mac

Apple Intelligence, dat diep in macOS Sequoia is geïntegreerd en vanaf de basis met privacy in gedachten is opgebouwd, ontsluit nieuwe manieren om bijvoorbeeld je teksten te verbeteren of effectiever te communiceren. Met de gloednieuwe systeembrede schrijfhulpmiddelen in macOS Sequoia kunnen gebruikers bijna overal waar ze schrijven tekst herschrijven, proeflezen en samenvatten, inclusief in Mail, Notities, Pages en apps van andere fabrikanten.

Dit zal in eerste instantie alleen in het Engels beschikbaar zijn, andere talen volgen later.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaWritingToolsRewrite.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter


Nieuwe mogelijkheden oppor het genereren van afbeeldingen maken communicatie en expressie nog leuker. Met Image Playground kan je bijvoorbeeld gebruikers in enkele seconden speelse afbeeldingen maken, waarbij je kan kiezen uit drie stijlen: Animatie, Illustratie of Schets. Image Playground is eenvoudig te gebruiken, en is bijvoorbeeld ingebouwd in apps zoals Berichten maar is ook beschikbaar in een speciale app.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaFreeformImagePlayground.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter


Met Herinneringen in Foto's kan je verhalen creëren door simpelweg een beschrijving te typen. Apple Intelligence selecteert de beste foto's en video's op basis van de beschrijving, stelt een verhaallijn met hoofdstukken samen op basis van thema's uit de foto's en rangschikt ze tot een film met een eigen verhaallijn. Daarnaast kan een nieuwe Clean Up tool afleidende objecten op de achtergrond van een foto identificeren en verwijderen, zonder per ongeluk het onderwerp te veranderen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSequoiaSiriUpdate.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter


Met de kracht van Apple Intelligence maakt Siri een grote stap voorwaarts en wordt het nog natuurlijker, contextueel relevanter en persoonlijker. Bovendien kan je met Siri nu schakelen tussen tekst en spraak om met Siri te communiceren, zodat je altijd kan kiezen welke manier op dat moment het beste voelt - dit maakt de Siri-ervaring op de Mac ongelooflijk eenvoudig en naadloos.

Met Private Cloud Compute stelt Apple een nieuwe norm voor privacy op het gebied van AI, met de mogelijkheid om de rekencapaciteit aan te passen en te schalen tussen verwerking op het apparaat en grotere, servergebaseerde modellen die draaien op speciale servers met Apple silicon. Wanneer verzoeken worden doorgestuurd naar Private Cloud Compute, worden gegevens niet opgeslagen of toegankelijk gemaakt voor Apple en alleen gebruikt om te voldoen aan de verzoeken van de gebruiker.

Bovendien is de toegang tot ChatGPT geïntegreerd in Siri en de systeembrede Writing Tools op alle Apple platforms, zodat je toegang hebbt tot de expertise van ChatGPT en de mogelijkheden voor het begrijpen van afbeeldingen en documenten, zonder dat je tussen de verschillende tools hoeft te schakelen.

Let op, Apple Intelligence werkt alleen op Apple Silicon, Macs met een Intel processor blijven hiervan verstoken.

Andere nieuwe functies in macOS Sequoia

  • Berichten heeft grote updates voor de manieren waarop je jezelf kan uitdrukken en contact houden, waaronder nieuwe teksteffecten, emoji en sticker Tapbacks, en de mogelijkheid om een bericht te plannen om later te versturen.
  • Apple Maps introduceert nog meer manieren om de wereld te verkennen, waaronder zelfgemaakte wandeltochten en aangepaste wandelroutes. Vanaf dit najaar kunnen gebruikers duizenden wandelingen bekijken in alle 63 nationale parken in de Verenigde Staten, gefilterd op lengte, hoogte en routetype, en deze opslaan om offline te gebruiken.
  • Foto’s toont nu Collecties, die automatisch de bibliotheek van een gebruiker organiseert op handige thema's, en bevat een grote update voor zoeken, zodat gebruikers snel resultaten krijgen.
  • Het maken van notities in Notities is slimmer geworden, waardoor het makkelijker dan ooit is om gedetailleerde en goed geschreven notities te maken. Dankzij de nieuwe audiotranscriptie- en samenvattingsfuncties met Apple Intelligence kan een apparaat aantekeningen maken voor de gebruiker, zodat je zelf je aandacht erbij kan houden in een situatie waarin je details moet vastleggen over wat er gebeurt. En als ze snel iets uitgerekend moet worden, dan kan je gewoon een vergelijking intypen die automatisch wordt opgelost in het notitiegedeelte.
  • Een bijgewerkte Rekenmachine-app laat gebruikers eerdere berekeningen met geschiedenis zien en geeft ze de mogelijkheid om hun uitdrukkingen te zien terwijl ze typen.
  • Agenda toont gebeurtenissen en taken uit Herinneringen, zodat je gemakkelijk de hele dag door taken kunt zien, bewerken of voltooien. Een bijgewerkte maandweergave maakt het makkelijker om in één oogopslag gebeurtenissen en herinneringen voor een hele maand te zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS15SequoiaHero.jpg
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
10 juni 2024 - 21:15    reactie #1
geplaatst door: Ome Kor
Ik ben benieuwd welke nieuwe features draaien op een Intel Mac. Voor de Apple Intelligence heb je een Apple Silicon processor nodig, als ik het goed heb begrepen.
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
10 juni 2024 - 21:29    reactie #2
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Al goed dat dezelfde Intel Macs als bij Sonoma worden ondersteund. Maar in plaats van die toeters en bellen had ik toch nog liever meer Intel Macs ondersteund gezien, al was dat ijdele hoop.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  eMac 1.4 GHz  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
10 juni 2024 - 21:54    reactie #3
geplaatst door: Appelflap
JA! 'Window tiling'
Apple heeft het voor elkaar gekregen 15 jaar na Windows snap  :happy:
Bewerkt: 10 juni 2024 - 22:06 door Appelflap
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
10 juni 2024 - 22:09    reactie #4
geplaatst door: whaha
Ik kan Appel Intelligentie dus niet gebruiken op mijn intel iMac?
Wordt dit voor mij een reden om de overstap te doen?
Het zou zomaar kunnen.

Mijn inziens viel het woord 'Privacy' net iets te vaak.
Keuzes maken de Mens
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
10 juni 2024 - 22:37    reactie #5
geplaatst door: puk1980
Mijn inziens viel het woord 'Privacy' net iets te vaak.
Apple's USP.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 09:27    reactie #6
geplaatst door: Ome Kor
Hier is al een first look van Sequoia.

macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 12:28    reactie #7
geplaatst door: whaha
Apple's USP.

Ik weet het. Ik weet het.
Alleen wanneer je zoiets zó vaak gaat benadrukken, dan ga ik er juist aan twijfelen.
Ik vond het ook typisch dat vlak na al dat Appel Intelligentie meteen over chat-GPT gepraat werd. Gelukkig gaat dat niet automatisch aan.
Keuzes maken de Mens
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 12:55    reactie #8
geplaatst door: osxman
Ik vond het ook typisch dat vlak na al dat Appel Intelligentie meteen over chat-GPT gepraat werd.
Verbaasde mij ook. Eerst wordt de privacy beschermde eigen intelligentie zwaar gepromoot.
Daarna kwam de ChatGPT intergratie echt uit de lucht vallen. En was een beetje een schok, want dan wordt je input toch indirect verzameld door een derde partij. Hoogstwaarschijnlijk wel anoniem maar toch. Bovendien leek het alsof ze hun eigen Intelligence toch niet genoeg voor elkaar hadden.
Style is important. Many people scream the truth but without style it is helpless.
Charles Bukowski
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 15:47    reactie #9
geplaatst door: ICT Consultant
Siri zoekt met Google.
Je iCloud backup kan op een Amazon server staan. Volledig versleuteld, Bezos kan niet meelezen.

Zo werkt het in de ICT...
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 20:15    reactie #10
geplaatst door: whaha
Klopt, alleen het komt raar over.
Minder gelikt als dat ik gewend ben van Apple.
Keuzes maken de Mens
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
11 juni 2024 - 23:57    reactie #11
geplaatst door: polleboos
Je iCloud backup kan op een Amazon server staan. Volledig versleuteld, Bezos kan niet meelezen.

Dat dachten de Duitsers indertijd ook met hun Enigma machines ...

Apple dat alweer het warm water heruitgevonden heeft resulteert meer en meer in een lauw sopje. En dat allemaal doenbaar op een toestel met 8 GB geheugen ???
"Het kan verkeren" zei Bredero.


macOS Sequoia: productiever en intelligenter
12 juni 2024 - 10:19    reactie #12
geplaatst door: Ome Kor
Ik denk dat je het niet zo somber moet inzien.

In eerste instantie probeert men het de taak op het toestel zelf uit te voeren (on-device LLM). Daar heb je dan wel een Apple silicon processor voor nodig. Lukt dat niet, dan gaat het naar Apple's eigen data centre in de cloud, waar een krachtiger model aan het werk wordt gezet. Deze datacenters zullen volledig op de M-chips van Apple draaien. De gegevens die heen en weer worden verzonden, worden volledig gecodeerd en beveiligd. De servers zelf zijn door Apple van de grond af aan gemaakt. Met andere woorden: Apple heeft alles verticaal geïntegreerd wat nodig is om AI op apparaten en in datacenters uit te voeren.

Wil je iets anders waarin Apple's modellen niet in voorzien, dan kun je naar ChatGPT gaan. Daar moet je dan toestemming voor geven, dus je hoeft het niet gebruiken. Wederom zijn de gegevens die heen en weer worden verzonden volledig gecodeerd, geanonimiseerd en beveiligd.

Hier staat het model beschereven:
https://nextword.substack.com/p/apples-ai-strategy-in-a-nutshell

Hoe het gaat uitpakken gaan we zien.
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
12 juni 2024 - 12:43    reactie #13
geplaatst door: whaha
Ja, het klinkt allemaal heel mooi.

Ik ben op zich wel overtuigd dat het fantastisch gaat worden.
Alleen dat contrast van Appel Intelligentie naar 'OpenAI' vond ik gewoon wat groot.

Apple zat tussen twee vuren:
Of ze moesten niets zeggen over Apple Intelligence en heel de beurs ging los.
Of ze moeten wel wat zeggen en dan de tussenoplossing melden.

Het kan verkeren.
WWDC is voor Apple natuurlijk hét moment om iets te presenteren. Ik vind dat Apple ook nog steeds eerst een software bedrijf is, dan een hardware bedrijf en dan een bedrijf dat diensten levert.
Appel intelligentie is dus een nieuwe software / dienst. Dus dat wordt spannend, want daar is ook veel hardware voor nodig.

Ik heb in ieder geval zin om daar mee te spelen!
Keuzes maken de Mens
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
15 juni 2024 - 17:32    reactie #14
geplaatst door: puk1980

"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
15 juni 2024 - 17:39    reactie #15
geplaatst door: Flix
Dat dachten de Duitsers indertijd ook met hun Enigma machines ...
En dat dachten ze dan ook correct.
Dat die versleuteling gekraakt werd, is een onmetelijke krachttoer geweest, met het gebruik van onvoorstelbaar veel resources, heel veel geluk, én het ongelofelijke intelligente en creatieve brein van Alan Turing.

Als dàt allemaal nodig is om de Apple versleuteling te kraken, dan zijn wij spekkoper!
macOS Sequoia: productiever en intelligenter
15 juni 2024 - 18:48    reactie #16
geplaatst door: Ziegler

geblokkeerd

Dan dachten ze dat dus niet correct. De Engelsen konden meelezen.