geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
Meer duidelijkheid over de werking van de Covid-19 API
Op dit moment wordt de beta-versie van iOS 13.5 met de API voor Covid-19 apps getest, als alles goed loopt dan zal die versie binnenkort uitkomen. Waarna die API gebruikt kan worden door apps van overheden en officiële instellingen, want er zijn inmiddels ook duidelijke regels voor opgesteld.

Verder wordt ook steeds duidelijker hoe dit gaat werken. Als je de API actief laat en een app van (of gemaakt voor) een officiële instantie installeert, dan zal je een waarschuwing krijgen als er geconstateerd wordt dat je in de buurt van iemand besmet met Covid-19 bent geweest. Hieronder links een voorbeeld van de notificatie die je dan kan krijgen, in het midden het overzicht van mogelijke blootstelling in de afgelopen periode, en rechts de details daarvan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.covid-19-app-positive-exposure.jpg
Meer duidelijkheid over de werking van de Covid-19 API

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Mocht je getest worden op Covid-19 en daarvan een positieve uitslag krijgt dan kan je dat ook in de app invoeren, zodat jij de mensen die met jou in contact zijn geweest kan waarschuwen.

Daarbij is te zien dat je ook in dat geval nog veel opties hebt, je kiest bijvoorbeeld zelf of je hier anderen van op de hoogte stelt, of niet. Het is natuurlijk te hopen dat zoveel mogelijk mensen dit doen, de programmeurs van Apple en Google hebben enorm veel gedaan om dit allemaal zo anoniem mogelijk te maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.sample-covid-19-report-positive.jpg
Meer duidelijkheid over de werking van de Covid-19 API


Hieronder puntsgewijs de regels rond deze API:

Citaat
  • Apps die van deze API gebruik maken moet gemaakt zijn door een officiële gezondheidsinstelling, of een bedrag dat in opdracht daarvan werkt. En die apps mogelijk alleen gebruikt worden voor het de bestrijding van Covid-19.
  • Apps moeten om toestemming van de gebruiker vragen voordat ze de API kunnen gebruiken.
  • Apps moeten om toestemming van de gebruiker vragen voordat een positieve diagnose met een gezondheidsautoriteit gedeeld kan worden.
  • App mogen alleen maar de strict noodzakelijke data verzamelen. Alle andere gebruik van data is niet toegestaan, daaronder vallen bijvoorbeeld ook gerichte advertenties.
  • Apps worden niet toegestaan om de Locatievoorzieningen van iOS te gebruiken.
  • Er mag per land maar één app gebruik maken van de API om adoptie te stimuleren en fragmentatie te voorkomen. Als een land kiest voor een regionale aanpak dan zal dat in samenspraak met Apple en Google moeten gebeuren.

Steeds meer Apple Stores open

En nu we het toch over de pandemie hebben: in de komende tijd zullen op steeds meer plekken de fysieke Apple Stores weer geopend worden. Vandaag is dat bijvoorbeeld het geval voor de Apple Store aan de Kärntner Straße 11 in Wenen (de enige Apple Store in Oostenrijk).

https://www.apple.com/at/retail/kaerntnerstrasse/images/hero_large_2x.jpg
Meer duidelijkheid over de werking van de Covid-19 API


En in Australië gaan komende donderdag 21 van de in totaal 22 winkels weer open, zoals op Apple’s eigen pagina te zien is. De enige uitzondering daar is de Apple Store aan 367 George Street in Sydney. Maar dat heeft mogelijk helemaal niets te maken met de pandemie, want daar staat op dit moment “We’re making creative updates.”

https://www.apple.com/au/retail/brisbane/images/hero_large_2x.jpg
Meer duidelijkheid over de werking van de Covid-19 API




 #Coronavirus #AppleStores
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

(...) je kiest bijvoorbeeld zelf of je hier anderen van op de hoogte stelt, of niet. Het is natuurlijk te hopen dat zoveel mogelijk mensen dit doen, de programmeurs van Apple en Google hebben enorm veel gedaan om dit allemaal zo anoniem mogelijk te maken.

Kijk ook even naar deze discussie:

https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/apple-en-google-verbeteren-covid-19-api-ook-duitsland-is-om/

Prima dat de pricacy op deze wijze zo goed mogelijk in acht genomen wordt. Het gaat echter volkomen voorbij aan de betrouwbaarheid van zo'n app. Of je bij iemand anders in de buurt bent geweest wordt gemeten a.d.h.v. het bluetooth signaal. Er is geen oplossing voor false positives, wel een mogelijkheid om vrienden en kennissen en zelfs volkomen vreemden ongegeneerd op stang te jagen. En dat zal dan ook wel gedaan worden.
geplaatst door: Pumpal
Peerzwart, nu overdrijf je toch wel lichtelijk.
False positives zijn inderdaad een gekend probleem, maar het klopt niet dat daar geen oplossing voor is. Het is wel degelijk mogelijk om het aantal false positives te verminderen, dat is ook aangehaald in de andere discussie, maar de vraag is of je daarmee ook de doeltreffendheid van de app verhoogt – en daar is geen eenduidig antwoord op te geven.
Je moet ergens een keuze stellen en zien of dat werkt, maar je zal nooit 100% nauwkeurig kunnen zijn. Enerzijds vanwege het probleem met de afstandsmeting, anderzijds doordat je simpelweg nooit precies weet wie het virus heeft overgedragen en hoe. De ene persoon zal makkelijker besmet geraken dan een ander, de ene zal besmet zijn geraakt van op 6 meter afstand, terwijl een ander dan weer van 0,5 meter afstand. Daarom hebben alle landen ook verschillende maatregelen, omdat niemand precies weet hoe je het virus op de meest doeltreffende manier tegenhoudt.
Uiteindelijk is en blijft de app een hulpmiddel voor contactopsporing, waarvan de noodzakelijkheid wel is erkend.

Om bovendien te stellen dat je anderen ongegeneerd op stang zal jagen, is ook gewoon onwaar. Ten eerste gebeurt alles anoniem en kunnen anderen nooit de identiteit achterhalen van de besmette personen waar ze eventueel mee in contact zijn geweest. Maar ook al word ik positief getest, zullen mijn naasten de eersten zijn die ik daarvan verwittig, zodat ze op z'n minst wat alerter kunnen zijn en opletten met wie ze zelf in contact komen. In het beste geval kunnen zij zich meteen ook laten testen om uitsluitsel te geven, geen idee waarom dat hen op stang zou jagen.
geplaatst door: oranjemarcel
Er is een zeer essentieel probleem met welke app dan ook waarin de "afstand" als graadmeter wordt genomen.  Uiteindelijk gaat het om de kans dat je minuscule uitgeademde druppeltjes inademt.  En die is natuurlijk van zoveel meer parameters afhankelijk dan de afstand, dat het eigenlijk een gigantisch stompzinnig idee is zo'n app de wereld in te helpen.  Luchtdruk, vochtigheid, wind zijn om te beginnen bijzonder bepalende factoren.  Binnen, buiten, positie tov elkaar, beweging tov elkaar, praten, diep ademen etc, etc, etc.  Kortom, het hele idee is een hoop lucht, zinloze investering, maar vooral een idiote inbreuk op de privacy.

geplaatst door: zwap

geblokkeerd

oranjemarcel: +1

Ten eerste gebeurt alles anoniem en kunnen anderen nooit de identiteit achterhalen van de besmette personen waar ze eventueel mee in contact zijn geweest.
Met het koppelen van veel gegevens (Big Data) kan dat dus wel.

Daarnaast kan ik in zo'n app zelf aangeven dat ik besmet ben. Dat kan ik dus ook doen wanneer daar helemaal geen sprake van is. Zo kan ik heel wat anderen op het verkeerde been zetten. Geheid dat er 'geinponems' zullen zijn die dit gaan doen. Daarmee is het nut van zo'n app tot minder dan nul gedaald; er wordt eerder schade mee aangericht dan er goed mee wordt gedaan.

Verder is de nauwkeurigheid van het gemiddelde van de metingen inderdaad te verbeteren door veel metingen uit te voeren. Zoals dat ook in het andere draadje door jou naar voren is gebracht. Echter gaat het bij een vaststelling of ik in 'contact' ben geweest om een enkele meting en niet om het gemiddelde. Die enkele meting kan nog steeds een foutmarge van enkele honderden procenten hebben of (zoals na een coronatest kan blijken) een false positive of zelfs een false negative zijn.

Kortom, ook in die zin heb je er helemaal niets aan. Dit idee kan wat mij betreft dan ook direct de prullenbak in.
geplaatst door: Pumpal
Er is een zeer essentieel probleem met welke app dan ook waarin de "afstand" als graadmeter wordt genomen.  Uiteindelijk gaat het om de kans dat je minuscule uitgeademde druppeltjes inademt.  En die is natuurlijk van zoveel meer parameters afhankelijk dan de afstand, dat het eigenlijk een gigantisch stompzinnig idee is zo'n app de wereld in te helpen.  Luchtdruk, vochtigheid, wind zijn om te beginnen bijzonder bepalende factoren.  Binnen, buiten, positie tov elkaar, beweging tov elkaar, praten, diep ademen etc, etc, etc.  Kortom, het hele idee is een hoop lucht, zinloze investering, maar vooral een idiote inbreuk op de privacy.
Dat is niet een probleem van de app, maar van contactopsporing in z'n geheel. En toch tonen specialisten en onderzoeken aan dat contactopsporing noodzakelijk en van meerwaarde is in de huidige situatie. Dat je dat een hoop lucht vind, is jouw volste recht, anderen vinden vaccins eveneens een stompzinnig idee.

Met het koppelen van veel gegevens (Big Data) kan dat dus wel.
Zinloos om dit te zeggen, want zoals meermaals reeds herhaald is, is dat hier niet het geval. Maar het geeft een duidelijke indicatie weer van hoe deze discussie verloopt, "ik geloof dit, dus zo is het".

Citaat
Daarnaast kan ik in zo'n app zelf aangeven dat ik besmet ben. Dat kan ik dus ook doen wanneer daar helemaal geen sprake van is.
Is dat werkelijk zo? Zoals ik het begrijp, moet je eerst een bewijs van een positieve test hebben, die wordt geleverd door de nationale zorginstanties, vooraleer je een melding kan rondsturen. Ik kan me haast niet inbeelden dat ze deze voorwaarde er niet in hebben verwerkt, want dan verliest de app inderdaad zijn nut.

Citaat
Echter gaat het bij een vaststelling of ik in 'contact' ben geweest om een enkele meting en niet om het gemiddelde. Die enkele meting kan nog steeds een foutmarge van enkele honderden procenten hebben of (zoals na een coronatest kan blijken) een false positive of zelfs een false negative zijn.

Kortom, ook in die zin heb je er helemaal niets aan. Dit idee kan wat mij betreft dan ook direct de prullenbak in.
Het vertrekpunt bij contactopsoring is precies dat je niet exact kan weten welk contact al dan niet voor een besmetting heeft gezorgd, met dat gebrek is a priori al rekening mee gehouden en daarom is jouw argument "het gaat om een enkele meting" niet relevant.
Ik verwacht ook niet dat je jouw foute redenering nog zal erkennen, alleen vind ik het ergelijk dat je foute informatie zit te verspreiden en deze bestempelt als feiten, terwijl het niets meer dan een eigen mening is.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Het is lastig om je van de validiteit van mijn tegenargumenten te overtuigen en dat is goed. Het betekent dat ik beter mijn best moet doen. Ik hoop dan ook dat het volgende enig inzicht mag brengen.

Stel ik ben besmet en laat dat via de app weten aan iedereen die volgens mijn app met mij in 'contact' is geweest. Jantje, Pietje, Marietje en Kees kennen elkaar en melden vrijwel direct aan elkaar dat zij met een besmet persoon in contact zijn geweest. Vervolgens begint het speculeren; wie kan dat zijn geweest? De kans dat ze bij mij uitkomen is aanwezig, of ik nu een bekende van ze ben of niet. Dit is natuurlijk slechts een simpel voorbeeldje.

Ik heb werkelijk geen idee hoe de nationale zorginstanties mij een bewijs van besmetting gaan geven die in de app verwerkt moet kunnen worden. Is dat een certificaat van besmetting, een QR code o.i.d. Hoe lang na besmetting gaan ze die leveren of staat voor mij klaar achter mijn DigiD? Hoezo niet privacy cq fraude gevoelig vraag ik mij dan af. Zover ik op dit moment weet zijn er enkele landen die e.e.a. in een centrale database willen gaan opslaan, daar behoort vooralsnog Nederland niet bij.

Het vergelijken van de reactie van oranjemarcel met mensen die vaccins een stompzinnig idee vinden, vind ik beneden alle peil. Het getuigt van weinig respect voor een andere mening.

Ook bedankt voor je opmerkingen dat ik foute informatie aan het verspreiden ben en een mening als een feit bestempel. Niets is echter minder waar. Statistiek gaat over gemiddelden, foutmarges, significanties enz, enz. Niet over individuele metingen. Je kunt uit een reeks van metingen informatie halen omtrent statistische grootheden. Vanuit een gemiddelde kun je niet de betrouwbaarheid van een individuele meting terugrekenen.

Maar wanneer jij een rekenmethode hebt om dat wel te kunnen hou ik mij aanbevolen.
geplaatst door: Pumpal
Stel ik ben besmet en laat dat via de app weten aan iedereen die volgens mijn app met mij in 'contact' is geweest. Jantje, Pietje, Marietje en Kees kennen elkaar en melden vrijwel direct aan elkaar dat zij met een besmet persoon in contact zijn geweest. Vervolgens begint het speculeren; wie kan dat zijn geweest? De kans dat ze bij mij uitkomen is aanwezig, of ik nu een bekende van ze ben of niet. Dit is natuurlijk slechts een simpel voorbeeldje.
Stel je bent besmet, dan wil je toch dat de mensen rondom je daarvan op de hoogte zijn? Meer nog, ik zou meteen de telefoon nemen en zelf Jantje, Pietje, Marietje en Kees opbellen om te zeggen dat ik positief getest heb. Dit heeft echt geen hol met privacy te maken, ik hoop dat je dat beseft.

Citaat
Ik heb werkelijk geen idee hoe de nationale zorginstanties mij een bewijs van besmetting gaan geven die in de app verwerkt moet kunnen worden. Is dat een certificaat van besmetting, een QR code o.i.d. Hoe lang na besmetting gaan ze die leveren of staat voor mij klaar achter mijn DigiD? Hoezo niet privacy cq fraude gevoelig vraag ik mij dan af. Zover ik op dit moment weet zijn er enkele landen die e.e.a. in een centrale database willen gaan opslaan, daar behoort vooralsnog Nederland niet bij.
Het hoe is inderdaad nog niet helemaal uitgewerkt, al is daar wel al over nagedacht en kun je dat terugvinden in de links die ik al heb gedeeld.
De landen waar je naar verwijst gebruiken een gecentraliseerd systeem, maar Apple en Google hebben expliciet aangegeven hier niet aan deel te nemen. Dat is dus niet van toepassing voor bovenvermelde API, een gedecentraliseerd datasysteem zou meer garanties kunnen bieden, althans in theorie en wat ze vooralsnog verkondigen.

Citaat
Statistiek gaat over gemiddelden, foutmarges, significanties enz, enz. Niet over individuele metingen. Je kunt uit een reeks van metingen informatie halen omtrent statistische grootheden. Vanuit een gemiddelde kun je niet de betrouwbaarheid van een individuele meting terugrekenen.
Contactopsporing gaat niet om één enkele meting, want voor zover ik weet is het niet mogelijk om het exacte moment vast te leggen waarop iemand wordt besmet. Door een interval te gebruiken, ga je echter wel tijdspannes afbakenen waarin je iemand kan besmetten. Hoe langer deze intervallen zijn (maw. hoe langer je met iemand in contact bent geweest), hoe groter de kans op besmetting en hoe lager de foutmarges. Waterdicht is het absoluut niet, maar statistisch gezien verhoog je de betrouwbaarheid wel. Dit is geen rekenmethode, het is statistiek.

En was het oranjemarcel niet die mijn standpunt stompzinnig noemde?
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

En was het oranjemarcel niet die mijn standpunt stompzinnig noemde?

Oef! Ik lees in zijn reactie absoluut niet dat hij jouw standpunt stompzinnig noemt. De context waarin hij dat woord gebruikt is wel even wat anders dan dat jij hier doet geloven. Lees anders zelf zijn reactie nog even na.

Verder vermoed ik dat je statistiek en kansrekening met elkaar verwart. Geen probleem want dat komt wel vaker voor. Ze zijn ook nauw verwant maar toch nét even anders.

Ik lijk jou mijn bezwaren niet duidelijk te kunnen maken en dat is jammer. Ik hoop dat anderen die dit en dat andere draadje hebben gelezen de verschillende argumenten op hun waarde kunnen beoordelen.

geplaatst door: Pumpal
Oh my.. Laat die aanmatigende toon aub. achterwege, is absoluut nergens voor nodig (tenzij je op die manier je bezwaren probeert duidelijk te maken).

En voor zover ik weet is kansberekening nog steeds een onderdeel van statistiek, niet?
geplaatst door: oranjemarcel
Dank je Peerzwart.  Ik heb inderdaad nergens zijn mening stompzinnig genoemd.  Maar in de hitte van het debat worden dingen wel vaker verkeerd of persoonlijk opgevat.
geplaatst door: Pumpal
Mijn excuses, oranjemarcel.
geplaatst door: oranjemarcel
Apology accepted.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

En voor zover ik weet is kansberekening nog steeds een onderdeel van statistiek, niet?

Met deze opmerking wordt mij wat duidelijker wat jouw kennisniveau over dit onderwerp is. Dank je.
KansBErekening is wat anders dan kansrekening. Het eerste is een procedure, het tweede een discipline.

Bij kansrekening ken je de kansverdeling op voorhand. Je kunt dan berekenen wat b.v. het gemiddelde is en de kans dat een bepaalde meting voorkomt, zelfs de foutmarge in zo'n meting kun je berekenen.

Bij statistiek is die kansverdeling onbekend. Door dan veel metingen uit te voeren kun je een 'te verwachten' gemiddelde met een zekere nauwkeurigheid bepalen.

In beide gevallen bereken je kansen. Bij kansrekening gaat dat dan over de kans dat je een bepaalde uitkomst ziet optreden. Bij statistiek draait het om het bepalen van een mogelijke kansverdeling.

Zo kun je deze twee ook combineren: Eerst bepaal je een kansverdeling met wat statistiek, vervolgens gebruik je deze kansverdeling om de kans op een bepaalde uitkomst uit te rekenen. Duidelijk zal zijn dat de onzekerheden in je statistisch resultaat doorwerken in je uiteindelijk berekende kansen.

Alleen wanneer je een goede theorie/hypothese hebt die je vertelt wat de kansverdeling is kun je de statistische stap overslaan.

Nu terug naar het onderwerp: Er is geen enkel inzicht in hoe het virus in de verschillende omstandigheden wordt overgedragen. Zie hiervoor ook de bijdrage van oranjemarcel.

Aan kansrekening kom je dus nog niet toe. Je moet het nog doen met statistische resultaten. In deze situatie vertellen deze je nog niets over mijn besmettingskans na contact met mijn buurman of wie dan ook.

Je kunt zelfs niet zeggen dat ik door dat contact niet besmet ben omdat mijn buurman niet besmet is. En evenmin dat ik wel besmet ben wanneer mijn buurman besmet blijkt te zijn. In de eerste situatie kun je zelfs geen uitspraak doen over de kans op 'false negatives'. Net zomin als je dat in de tweede situatie kunt doen over 'false positives'.

De enig manier waarop je dat wel kunt doen is middels veelvuldig testen van mijn buurman en mijzelf met de medische coronatests, niet met wat bluetooth signalen.
geplaatst door: Pumpal
Met deze opmerking wordt mij wat duidelijker wat jouw kennisniveau over dit onderwerp is. Dank je.
Je uitleg raakt kant noch wal, maar jij wint, want op deze manier hoeft het voor mij écht niet en ben ik er klaar mee. Salut.
geplaatst door: oranjemarcel
Ik vind het een hele gedegen en duidelijke uitleg over kans(be)rekening, Peerzwart.
 :worship: