geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleSilicon-icoon.jpg
Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
De eerste mix met M1 chips zijn uit, en de nieuwe MacBook Air, Mac mini, 13-inch MacBook Pro overtuigen door hun enorme snelheid en lage warmteontwikkeling. Daarbij maken de MacBook modellen indruk door hoe ontzettend lang ze het uithouden zonder dat ze aan de lader hoeven.

Maar de echte test komt nog, want Apple zal in de komende tijd nieuwe versies uit gaan brengen van de iMac, de high end modellen van de MacBook Pro en uiteindelijk ook nieuwe Mac Pro met de eigen processor. Dat daar in Cupertino nu aan gewerkt wordt is een open deur, de vraag is vooral waarmee en wanneer ze ons zullen gaan verrassen. Volgens Bloomberg zal het Apple gaan lukken om met de volgende generatie Apple Silicon ook high end PC’s voorbij te streven.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i8pRkShTryKM/v0/1800x-1.jpg
Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?


De Mac Pro zou als laatste aan de beurt zijn om van nieuwe processors te worden voorzien, waarbij er op dit moment chips getest zouden worden met maar liefst 32 high-performance cores. Bij de MacBook Pro zijn 28 cores op dit moment het maximum en voor de Mac Pro is dat aantal hetzelfde.

Eerst komen er waarschijnlijk M-chips met 16-cores, waarvan er bij het uitkomen waarschijnlijk acht of twaalf in gebruik zullen zijn. Daarbij zijn er altijd vier cores gereserveerd voor lichtere taken, de rest neemt brute rekenkracht voor hun rekening als die gevraagd wordt.

Als de informatie van Bloomberg klopt dan zouden deze high end Macs al in het begin van het komend jaar uitkomen. Slecht nieuws voor Intel, waarvan het beursaandeel met 2,9 procent daalde. Voor Apple was het effect exact het tegenovergestelde, daarvan steeg het beursaandeel juist met 1,3 procent.


met dank aan forumlid ‘puk19080’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum



 #AppleSilicon
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
7 december 2020 - 19:47    reactie #1
geplaatst door: McHenri
Eindelijk zien we Apple terug als innovatief vernieuwend bedrijf. Als ze op dit pad doorgaan zullen ze de PC markt verpletteren.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
7 december 2020 - 21:19    reactie #2
geplaatst door: HEXDIY
Ik kan helaas geen nieuwe Mac betalen. Maar ja: alles wat ik lees wijst op een quantumsprong dankzij Apple Silicon. Proficiat Apple! 12 jaar research loont.

Maar ook een logische ontwikkeling.  Als je ziet wat bv. al een belachelijk goedkope liliputter als een Raspberry Pi reeds kan presteren op basis van een nederige ARM uit de A reeks...

Eerste grote ontwikkeling in computing sinds de geprojecteerde einddatum gesteld in Moore's Law. Erg hoopgevend!

Citaat
Als ze op dit pad doorgaan zullen ze de PC markt verpletteren.

Dat valt te bekijken, onderschat de domheid van de consument niet, wat de kracht is van het Microsoft- PC gebeuren. Rommel voor iedereen, of liever: rommel, maar voor iedereen.

Intel heeft natuurlijk afgedaan (die lopen al langer achter de feiten aan), maar AMD is nog steeds een geduchte speler, rijzende ster die zeer zeker een tandje gaat bijsteken.

Maar, toegegeven: Apple heeft hiermee een voorsprong van 3 tot 5 jaar zegt mijn kristallen bol.

1 onbekende: hoe snel gaat Windows op ARM architectuur kunnen draaien?
IMHO was de mogelijkheid om op x86 Macs Windows, en in veel mindere mate Linuxen te kunnen draaien zonder virtualisatie een deel van het succes van Intel Macs.

Hoeveel devs werken niet op Intel Macs? Hoeveel journalisten die toch op Win draaien?
Hoeveel gewone gebruikers die Win draaien op Macs omdat die veel blitser ogen?

Enfin, de tijd zal het uitwijzen.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
7 december 2020 - 21:30    reactie #3
geplaatst door: HEXDIY
En dan nog de prangende vragen: is Apple Silicon in combinatie met Big Sur het einde van een Mac OS dat voor een groot deel is gebaseerd op Unix?

Wat gaat er gebeuren met de huidige ZShell (of vroegere Bourne Again Shell AKA BASH) Unix command line?

Tenslotte ben ik ook nog eens benieuwd naar Rosetta v.2.
Wat gaat er nog lopen van oudere software? 32 bitters in elk geval niet meer, en dat zal me worst wezen.

Zoals jullie weten later zorg voor mij, ik draai nog een aantal oudere Macs van selecte types ( i.e. met beheersbare generische ontwerpfouten, en antieke connectiviteit) onder El Capitan, en daar kom ik voor nu mee toe. Vorstelijk.

Maar ik lees me graag op voorhand in. Preemptive strike. :reading:
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
7 december 2020 - 22:32    reactie #4
geplaatst door: puk1980
En dan nog de prangende vragen: is Apple Silicon in combinatie met Big Sur het einde van een Mac OS dat voor een groot deel is gebaseerd op Unix?
Het einde? Waarom denk je dat? Denk je dat Big Sur compleet opnieuw geschreven is? Dat is zeker niet het geval. Misschien is er in Big Sur maar 10% van de totale code gewijzigd ten opzichte van Catalina.

https://arstechnica.com/gadgets/2020/11/macos-11-0-big-sur-the-ars-technica-review/

https://developer.apple.com/forums/thread/649733

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/102/
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
8 december 2020 - 12:31    reactie #5
geplaatst door: Appelflap
Vroeger was het opscheppen met kloksnelheid - Wauw 25 Mhz - nu met het aantal cores - Wauw 28 cores - Benieuwd waar er later mee opgeschept zal worden...
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
8 december 2020 - 12:57    reactie #6
geplaatst door: Timotheus
Voor mij is de centrale vraag waartoe al die extra rekenkracht zal leiden; want voor het gemiddelde individuele computergebruik van dit moment is die niet nodig. Maar men zal die op de een of andere manier gaan aanwenden; en ik ben benieuwd waarvoor precies.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
8 december 2020 - 13:38    reactie #7
geplaatst door: boiing
Benieuwd waar er later mee opgeschept zal worden...
Hoeveel Qubits ie heeft :smile:.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
8 december 2020 - 15:37    reactie #8
geplaatst door: doctor_apple
Ondanks de nodige kritiek, ook zeker aan deze zijde  :cool:, volg ik de ontwikkeling van de Apple M1 nauwgezet en vind het zeker een stap in de goede richting. Langzaam maar zeker verwacht ik dat we (eindelijk) afscheid zullen kunnen nemen van x86 en Intel x86_64 architectuur. En dat niet bij Apple, maar PC industrie breed.

Al vermoed ik dat best nog de nodige stappen gezet kunnen worden in het huidige Intel ontwerp, zal dit platform volgens mij minder en minder interessant worden voor toekomstig computergebruik. Een beetje zoals dat verging met de Motorola 68k reeks en later de PowerPC. Ik bedoel, je kunt nog steeds PowerPC kopen en bovenal vinden, ook in militaire en ruimtevaarttoepassingen. Maar voor thuisgebruik zul je ze nagenoeg niet of zelden terugvinden.

Of Apple iedereen nu van de planeet heeft geblazen, betwijfel ik ten zeerste.

AMD zit niet stil, nVidia zit niet stil en hier en daar komen ook interessante ontwikkelingen voorbij inzake processor architecturen. Zo is RISC-V er een van.

RISC-V als architectuur, vindt zijn oorsprong in 2010. Ironisch genoeg werd een project opgestart dat mede werd gefinancierd door Microsoft en Intel. Dit project leverde uiteindelijk de RISC-V architectuur.

Ten opzichte van de ARM architectuur is het voordeel van RISC-V architectuur dat het open source is; je kunt het gewoon gebruiken zoals je wilt, zonder royalty's te betalen. Wat RISC-V verder bijzonder maakt is diens flexibiliteit en uitbreidbaarheid. Je kunt heel gemakkelijk instructies 'bouwen' en toevoegen, waar nodig. En mede daarmee kan met een relatief laag vermogen een zeer hoge doorvoer en efficiency worden bereikt. Al zit er natuurlijk nog heel veel technologie achter dit krachtige ontwerp.

De op ARM gebaseerde Apple M1-processor heeft voor veel opschudding gezorgd bij enthousiastelingen, analisten en de IT-industrie in het algemeen. En dat was terecht. Het in Californië gevestigde Micro Magic beweert echter de snelste 64-bit RISC-V-kern ter wereld te hebben ontworpen. Micro Magic demonstreerde onlangs haar 64-bits RISC-V-kern. Deze behaalde 5 GHz een bijzonder hoge verwerking van instructies, terwijl hij slechts 200 mW verbruikt.

Dr. Andy Huang, adviseur van Micro Magic, gaf toen een aantal interessante vergelijkingen tussen Micro Magic's RISC-V-kern, Apple's M1, en het snelste ARM-referentieontwerp, de Cortex-A9.

Volgens Huang haalt zijn RISC-V-kern een bijzonder hoog efficiëntieniveau, waardoor de RISC-V-kern in processors met 25 kernen niet meer dan 5w gebruikt.

Dit zou betekenen dat daarmee het RISC-V ontwerp niet procenten, maar vele malen efficiënter zou zijn dan huidige x86, X86_64 (ISA32 en ISA64), IA64, PowerPC of ARM architectuur. In synthetische benchmarks scoorde het RISC-V ontwerp al enkele malen beter dan de M1.

Is dit dan bedoeld om de M1 of M3 af te katten? Totaal niet! Enkel om aan te geven dat we aan de vooravond van een volgende (digitale) revolutie staan en dat het dus weer spannende tijden worden. Intel staat overigens ook niet (geheel) stil, maar lijkt zich te richten op heel andere domeinen.

In ieder geval is met de M1 (en straks de M3) een nieuw tijdperk ingeluid qua rekenracht en processors.

Ik verwacht dat de RISC-V processors eerst in allerlei specifieke toepassingen hun weg zullen vinden. Later verwacht ik eigenlijk een afgeleide van de RISC-V architectuur die vervolgens, met de aanpassingen, als commercieel product wordt klaargestoomd voor de zakelijke (en mogelijk al) consumentenmarkt.

Dit geeft Apple een voordeel, daar Apple als eerste grotere computerfabrikant "de switch" heeft gemaakt. De M1 (en de geruchten over de M3) zie(t/n) er geweldig uit, en dat zal nog een tijd zo blijven. Maar ik vermoed dat de concurrentie-knop nu (eindelijk, na zoveel jaren) weer eens is ingedrukt: het worden interessante tijden.

 :thumbs-up:
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
9 december 2020 - 10:33    reactie #9
geplaatst door: Appelflap
Vraagt er zich niemand af op welke kloksnelheid de CPU in de nieuwe Apple silicon chips draaien?
Vroeger was er zoveel rond te doen en nu hoor je er niets van.
Ik ben echt wel benieuwd naar de kloksnelheid van de cpu.
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
9 december 2020 - 20:49    reactie #11
geplaatst door: Cesar
Vraagt er zich niemand af op welke kloksnelheid de CPU in de nieuwe Apple silicon chips draaien?
Vroeger was er zoveel rond te doen en nu hoor je er niets van.
Ik ben echt wel benieuwd naar de kloksnelheid van de cpu.

Was daar vroeger ook mee bezig maar waarom eigenlijk? Als alles goed draait naar je eigen wensen wat maakt de kloksnelheid dan nog uit? Mijn iMac 27" late 2012 heeft een quad core i5 2,9 Ghz. Moest al eens gaan kijken hoeveel het was.

Nu kijkt men eerder naar het aantal cores heb ik de indruk :)
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
9 december 2020 - 21:52    reactie #12
geplaatst door: Rataplan
Vroeguh ;-)  ging het bij Apple niet over MHz, maar over de "megahertz-mythe" een 400MHz  iMac was in benchmarks sneller dan een GHz Windows machine.
hoe meer men weet,
hoe beter men inziet,
dat men niets weet !
antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
12 december 2020 - 15:46    reactie #14
geplaatst door: puk1980
AMD zit niet stil, nVidia zit niet stil en hier en daar komen ook interessante ontwikkelingen voorbij inzake processor architecturen. Zo is RISC-V er een van.

RISC-V als architectuur, vindt zijn oorsprong in 2010. Ironisch genoeg werd een project opgestart dat mede werd gefinancierd door Microsoft en Intel. Dit project leverde uiteindelijk de RISC-V architectuur.

Ten opzichte van de ARM architectuur is het voordeel van RISC-V architectuur dat het open source is; je kunt het gewoon gebruiken zoals je wilt, zonder royalty's te betalen.

Meer over RISC-V in dit artikel van Tweakers:

Citaat
Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat RISC-V binnen afzienbare tijd zal uitgroeien tot een serieuze concurrent voor x86- en arm-processors. De ISA kan die concurrentie prima aan, maar het bedenken van een ISA is het makkelijkste deel van het ontwerpproces voor een nieuwe processorfamilie. Om te concurreren met AMD, Intel, of een van de vele arm-licentienemers, zul je een microarchitectuur moeten ontwikkelen die snel en capabel genoeg is om te wedijveren. Dat is geen eenvoudige opgave en kost jaren werk en miljoenen aan kapitaal. De ‘democratisering’ van hardware die een opensource-ISA op het eerste oog mogelijk zou maken, wordt zo door de praktijk ingehaald.

meer ...

antw: Begin komend jaar nog veel snellere Macs met M-chips?
12 december 2020 - 17:50    reactie #15
geplaatst door: Nederbelg
Die "nog snellere mac's" is natuurlijk een relatief begrip.
De systemen en programma's worden ook aldoor zwaarder.

Mijn iMac met Snowleopard start sneller op, sluit sneller af en opent programma's sneller dan mijn imac met Mojave, Catalina en Big Sur.
iMac-20"-TI10.4-SL10.6+iMac-24"-SL10.6-ML10.8-YOS10.10-EC 10.11
iMac-27"-EC10.11-SI10.12-HS10.13-MO10.14+CA 10.15+BS11+MO12+Macb.Zw. SL10.6-LI10.7 -Laptop XP +Linux-Commodore 64