Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

Moedige stap WTA: alle tenniswedstrijden in China geschrapt

(1/8) > >>

Robert:
Moedige stap WTA: alle tenniswedstrijden in China geschraptWaarschijnlijk heb je het al gezien of gelezen: de tennisbond Women’s Tennis Association (WTA) heeft besloten om alle toernooien in China te schrappen totdat overduidelijk is dat Peng Shuai, de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel, echt veilig is.

Peng Shuai is niet meer in het openbaar gezien sinds ze vertelde dat voormalig vice-premier Zhang Gaoli haar had geforceerd om seks (“sexual relations”) met haar te hebben. Dit is voor het eerst dat ooit zo’n beschuldiging tegen een hoogstaand politicus in China geuit wordt, Peng Shuai is sindsdien alleen via video verbindingen gezien. Daarin vertelt ze dat alles oké is, maar omdat ze verder niet vrij is om te gaan en staan waar ze wil wordt dit niet geloofd.

Moedige stap WTA: alle tenniswedstrijden in China geschrapt

Als antwoord heeft de WTA nu alle 10 toernooien in China geannuleerd, een enorme financiële aderlating. Met andere woorden, wat er met één van de tennissers van de WTA gebeurt is belangrijker dan het financieel gewin van velen.

Tech en China

Mocht je willen weten waarom dit alles op een Mac-site staat, tech-bedrijven proberen al jaren zich fatsoenlijk staande te houden in China, maar dat blijkt keer op keer een mijnenveld. Het meest recente voorbeeld is dat Disney+ in China alle afleveringen van The Simpsons laat zien, behalve de aflevering waar op Het Plein van de Hemelse Vrede een bord is te zien met “On this site, in 1989, nothing happened.”

Google trok zich in het afgelopen decennium terug uit China omdat ze de censuur niet meer zagen zitten, maar is in de afgelopen jaren toch weer bezig met pogingen om daar weer een comeback te maken.

Apple

Apple’s beleid is dat ze zich nooit met politieke beslissingen van een land waarin ze opereren bemoeien, maar daarbij gebeuren ook dingen waar ze in Cupertino vast niet erg blij mee zijn. Dieptepunten daarbij zijn waarschijnlijk het verwijderen van de Taiwanese vlag van het toetsenbord van iOS 13.1.2 in Hong Kong, ruim twee jaar geleden en het verwijderen van apps die in diezelfde periode tijdens de protesten in Hong Kong gebruikt werden.

Voor Apple natuurlijk ook een duivels dilemma, het bedrijf opereert wereldwijd en het is nooit geconfronteerd geweest met een directe aanval op iemand uit eigen kring, zoals de WTA nu. Dat Apple in oktober van dit jaar zelfs het meest verkopende smartphone merk in China was zal beslissingen hierover alleen maar bemoeilijken.

Maar de WTA laat zien dat het ook anders kan.

We sluiten af met een brief die Peng Shuai op Twitter zette, een trieste demonstratie van de sterke arm van de Chinese overheid.

Chinese tennis star Peng Shuai has sent an email to Steve Simon, the WTA Chairman & CEO, CGTN has learned. The email reads: pic.twitter.com/uLi6Zd2jDI— CGTN (@CGTNOfficial) November 17, 2021
--- Einde van citaat ---


MacFrankie:
Jammer dat politiek effect heeft op sport, maar je moet ergens beginnen. China is de fabriek van de wereld, ik hoop dat Big Tech daar zsm een eind aan maakt!

sluisje:
Een zeer lovenswaardige stap van het WTA. Dit middel zou door meer sportfederaties moeten worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de FIFA met betrekking tot het WK in Quatar.

ouwemac:
Gaat de WTA nu ook de tennissers compenseren?
Ze hebben nu ook geen uitgaven om die toernooien op te zetten en wellicht lopen al die reclame contracten gewoon door.
Als dat zo is valt het met dat verlies wel mee.

Ik krijg het steeds moeilijker met die selectieve verontwaardiging.

Waarmee ik niet wil zeggen dat het allemaal zo geweldig is in landen met een totalitair regime zoals China.
Al die westerse bedrijven komen ook alleen maar in beweging onder druk van de publieke opinie.

bacon:
Een grote (laffe) misvatting dat sport niets met politiek te maken heeft.

ouwemac: "Al die westerse bedrijven komen ook alleen maar in beweging onder druk van de publieke opinie." Dat zie je goed! Toont aan dat, in tegenstelling van wat je beweert, selectieve verontwaardiging wèl zin heeft.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie