geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ARM-logo-icoon.jpg
Bloomberg: volgend jaar Macs met erg snelle ARM-processors (Upd.)
Bloomberg heeft een artikel gepubliceerd waarin een paar interessante nieuwe dingen te lezen zijn over Apple’s overstap naar ARM-processors voor de Mac. Maar er ontbreekt ook veel essentiële informatie, waardoor je eigenlijk met meer vragen blijft zitten dan dat je antwoorden krijgt.

Om te beginnen met wat wèl in dit artikel te lezen is: Apple zou komend jaar al Macs met ARM processors willen gaan uitbrengen. Die zouden gebaseerd zijn op de A14, dezelfde processor die in iPhones later dit jaar te vinden zal zijn. Vooral opvallend is de claim dat de versie voor de Mac veel sneller zal zijn dan die voor de iPhone (“much faster than the processors in the iPhone and iPad”). Als dat nieuws klopt dan is het spectaculair, want processors in iPhones evenaren die van Intel al op dit moment, ’veel sneller’ dan die Intel zou erg indrukwekkend zijn.


Heel veel cores

De processor in de nieuwe iPads heeft vier cores voor processor-intensieve prestaties en vier die taken waarnemen waar minder energie voor nodig is. Op die manier wordt energie bespaard. Voor de ARM-processors voor de Mac zouden acht cores gebruikt worden voor de processor-intensieve prestaties (codenaam Firestorm) en op zijn minst vier voor de taken waar minder energie voor nodig is (codenaam Icestorm). En Apple zou al bezig zijn met processors met meer dan 12 cores, die dan later zouden komen.

De goedkoopste versie van de MacBook Air heeft op dit moment maar twee cores, de meeste Macs minimaal vier.

Eerst een laptop

Het bovenstaande klinkt misschien indrukwekkend, maar Bloomberg spreekt zichzelf vlak daarna in hetzelfde artikel meteen weer tegen. Want volgens hun informatie zou Apple eerst een laptop uit gaan brengen, waarom een laptop, omdat de ARM-processors van Apple de concurrentie met die van Intel voor de MacBook Pro, iMac en Mac Pro nog niet aankunnen.

Tegelijkertijd meldt Bloomberg ook dat er wel degelijk meerdere Macs over zouden gaan, maar dan op een later moment.

Citaat
Apple is preparing to release at least one Mac with its own chip next year, according to the people. But the initiative to develop multiple chips, codenamed Kalamata, suggests the company will transition more of its Mac lineup away from current supplier Intel Corp.

En de software?

Wat vooral ontbreekt is de manier waarop Apple dit keer de overstap naar een nieuwe processor zou ondersteunen. Het artikel van Bloomberg heeft het over Catalyst, de mogelijkheid om apps voor iPadOS ook op de Mac te laten draaien, en vice versa. Maar de paar Catalyst-apps hebben niet of nauwelijks wat met deze overstap te maken.

Bij de overstap van PowerPC naar Intel bouwde Apple een emulator in het systeem in, waardoor de software geschreven voor de PowerPC ook nog gewoon op de Intel-Macs gebruikt kon worden. Dat kostte wat snelheid, maar was een prima oplossing, en lijkt eigenlijk de enige mogelijke oplossing voor deze overstap.

Een andere zou zijn om aan alle ontwikkelaars te vragen om hun software opnieuw in Xcode te ‘compilen’ voor de nieuwe ARM-processors. Maar dat betekent ongetwijfeld het verlies van veel goede software, of op zijn minst een stevige vertraging. Verre van ideaal.


WWDC 2020

Eén ding lijkt zeker, deze overstap plotseling maken zonder enige aankondiging is onmogelijk. Want niet alleen moeten wij, de klanten, hier ‘klaar’ voor gemaakt worden, vooral ontwikkelaars zullen dit ruim van tevoren moeten weten. Bij de overstap van PowerPC naar Intel was het moment dat dit aangekondigd werd de WWDC, het lijkt heel erg voor de hand te liggen dat dit ook nu weer het uitgelezen moment hiervoor is.


met dank aan forumlid ‘VwVanFan’, die dit nieuws als eerste meldde


Update: Mark Gurman heeft voor hetzelfde Bloomberg in een nieuw artikel alles wat hierboven staat nog eens dunnetjes over gedaan. Daarin staat weinig nieuws, behalve dat de codenaam van het project rond de overgang naar ARM-processors 'Kalamata' zou zijn.

Verder herhaalt hij nog eens dat het tijdens de komende WWDC onthult zal worden. Die begint op 22 juni, als zijn informatie klopt dan weten we vanaf dat moment meer.



 #ARM #Processor #Mac #macOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: A Henket
De software is inderdaad de achilleshiel. Als ze dat goed krijgen dan werkt het wel. Wel zal de integratie van macOS en iOS/iPadOS vanaf dat momenteel een vlucht nemen. Hopelijk is dat voor Apple dan geen vrijbrief om macOS te laten verkleuteren tot iPadOS. Zonder shell, Java, servertoepassingen en Finder blijft er voor mij geen macOS over.
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: boiing
Update: Mark Gurman heeft voor hetzelfde Bloomberg in een nieuw artikel alles wat hierboven staat nog eens dunnetjes over gedaan.
Grappig hoe Bloomberg zo'n artikel uit de afvalbak trekt en het gewoon opnieuw publiceert als 'breaking news'. Nog grappiger hoe de hele Mac-wereld het klakkeloos kopieert (behalve hier :thumbs-up:).. Inderdaad, dit wisten we al. Het blijft wel reuze interessant hoe deze 'revolutie' gaat verlopen. Vooral de vraag of Bootcamp hiermee ten einde komt en of de grote  spelers (Adobe, Microsoft etc) hun software gaan herschrijven zijn relevant. Apple kennende zullen ze daar vast over nagedacht hebben.
geplaatst door: doctor_apple
FAT-binaries, unversal-binaries, multimode-binaries, weet ik veel wat ze zullen bedenken. Vanuit het hardware domein hartstikke spannend en gaaf! Vele bedrijven zijn reeds bezig met de overstap naar ARM. Van Microsoft met zijn eerste Surface X op basis van de SQ1 processor tot en met Servers en alles wat er tussen zit. Zo ook natuurlijk Apple met zijn zeer succesvolle A-processor lijn.

Maar software technisch ben ik minder enthousiast. Blijft de Hardware bijvoorbeeld compatible met Windows en Linux? En, krijgen we nu opeens dikke(re) toepassingen die zowel microcode en assets bevatten voor iOS en macOS? En ... houden we macOS zoals we het kennen of krijgen we straks een beetje een dinkey-toy OS dat een kruising is tussen Papa macOS en mama iOS ?

Overigens blijkt op het Windows platform dat Microsoft op haar Surface X een emulatie modus heeft opgenomen voor 32 bits Intel applicaties. Maar, zoals je waarschijnlijk zult aanvoelen, werkt dat verre van ideaal. Snelheid is aanmerkelijk lager en ook zijn er de nodige beperkingen in wat de ge-emuleerd kan worden. Zeer zeker een deja-vu uit Rosseta's tijden.

Ik heb overigens vanuit mijn Werk een week met de Surface X mogen spelen en was heel erg onder de indruk van diens snelheid met de native ARM toepassingen, maar zoals aangegeven: Intel emulatie degradeerde de machine tot snelheden van een Atom Processor. Niet bepaald interessant dus.

Daarom ben ik enigszins sceptisch over ondersteuning voor Legacy software. Wel denk ik overigens dat de groten der aarde reeds werken aan ARM oplossingen, is het niet voor Mac, dan is het voor Windows. Maar in hoeverre Apple's ARM oplossing compatible blijkt met de ARM oplossing van Microsoft, Qualcomm en AMD is nu nog een raadsel.

Tijd zal het leren. Weer leuke, spannende tijden, met heel veel kansen!