
Passkey: hoeven we nooit meer wachtwoorden te onthouden?
Apple wil samen met Google en Microsoft komend jaar wachtwoordloos inloggen gaan ondersteunen in hun besturingssystemen en webbrowsers. De samenwerking van de grote techbedrijven, grote online winkelketens en streaming diensten hierin is een belangrijke mijlpaal.
Apple bracht in 2021 een testversie van Passkey al onder in iOS15 en macOS Monterey, maar het hele idee komt nu pas echt van de grond.

Het wachtwoord is de zwakste stap bij online inloggen. Wachtwoorden kunnen worden gehackt, worden gestolen of ze worden vergeten en men kiest wachtwoorden die te makkelijk te raden zijn.
Met speciale wachtwoordbeheerapps en tweestapsverificatie is de situatie ietsje veiliger geworden, maar zeker niet gebruiksvriendelijker. Passkeys, ook wel de FIDO-loginstandaard genoemd, kan daar verandering in brengen.
Apple, Google, en Microsoft, maar ook andere grote jongens zoals Amazon zeggen Passkeys in het komend jaar volledig te gaan ondersteunen. Enerzijds in iOS, macOS, Safari, Android, Chrome, Windows, Edge en anderzijds natuurlijk op websites, waarbij veilig inloggen van groot belang is. Ze werken hiervoor samen binnen de
FIDO Alliance.
Hoe werkt Passkeys?Passkeys is niet alleen gemakkelijk in gebruik, maar ook een stuk sneller. Je hebt alleen je smartphone nodig. Gebruikers hebben met Passkeys geen losse wachtwoorden meer nodig. In plaats daarvan wordt een 'sleutel' opgeslagen op de telefoon. Die sleutel wordt alleen getoond aan een site of app als de telefoon van de gebruiker is ontgrendeld.
Bij het inloggen wordt gebruik gemaakt van Touch ID en Face ID, zonder dat je ook maar ergens een wachtwoord nodig hebt. Dus ook niet bij het aanmaken van een nieuw account. Bij dit proces worden er twee dingen aangemaakt: een public key en een private key. De public key wordt door de website bewaard, de private key op het device waar het account op wordt aangemaakt.

Bij Apple wordt de iCloud Sleutelhanger gebruikt voor de synchronisatie en de bescherming van deze gegevens. De iCloud Sleutelhanger zelf is beveiligd met Twee-factor-authenticatie. En de gegevens van iCloud Sleutelhanger zijn van begin tot eind (end-to-end) versleuteld.
Als een gebruiker zich met Passkey aanmeldt bij een website of een app hoeven ze geen wachtwoord in te voeren. In plaats daarvan stuurt de telefoon een FIDO-referentie, de zogeheten passkey, die wordt gebruikt om in te loggen op het account. Deze methode is veel veiliger, omdat deze is gebaseerd op cryptografie met openbare sleutels en alleen wordt weergegeven aan je online account als je je telefoon ontgrendelt'.
Het zal nog wel even duren voordat de Passkeys technologie beschikbaar is op alle apparaten en voordat alle websites en apps dit ondersteunen. Wachtwoorden zullen voorlopig dus nog wel deel blijven uitmaken van ons leven.
Maar wat als ik mijn telefoon kwijtraak?Gebruikers hoeven alleen hun telefoon in de buurt te hebben. Als gebruikers hun telefoon kwijtraken of als deze gestolen wordt, is er nog niets aan de hand. Zonder de biometrische gegevens van de eigenaar kan de telefoon niet worden ontgrendeld. De rechtmatige eigenaar kan vervolgens de wachtwoordsleutels vanuit iCloud – of Google Cloud, in het geval van een Android smartphone – veilig synchroniseren naar een andere, nieuwe smartphone.
Apple biedt gebruikers verder
de mogelijkheid om een gestolen of verloren geraakte iPhone op afstand volledig te blokkeren en zelfs te wissen.