geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/EUvlag-icoon.jpg
Problemen met digitale abonnementen binnen EU opgelost
Veel van ons zullen het kennen: je hebt bij een dienst een abonnement op digitale content, maar als je niet in je eigen land zit dan werkt die dienst plotseling niet meer.

Vaak was de enige oplossing daarvoor tot nu toe een VPN gebruiken, of je moest in het land waar je op dat moment verblijft ook een abonnement nemen. Maar in beide gevallen moest jij extra betalen voor content waar je al voor betaald had. Deze situatie behoort vanaf nu tot het verleden, dankzij deze nieuwe regelgeving van de EU.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PortabilityFactsheet2018-1.png
Problemen met digitale abonnementen binnen EU opgelost

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Na de afbeelding hieronder vind je de complete tekst uit het persbericht dat de EU hierover verstuurd heeft, in deze Factsheet (PDF, 274 KB) vind je nog meer aanvullende informatie.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PortabilityFactsheet2018-3.png
Problemen met digitale abonnementen binnen EU opgelost

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Citaat
De burger staat centraal in al onze digitale initiatieven. Vanaf 1 april hoef je je favoriete films, televisieseries, sportuitzendingen, spellen en e-boeken waarop je digitaal geabonneerd bent in je thuisland, niet meer te missen als je op reis bent in de EU. De regels zullen gelden voor betaaldiensten, maar aanbieders van gratis inhoud kunnen ook deelnemen. De nieuwe regels zullen ook de aanbieders van online-inhoud ten goede komen. Zij zullen geen licenties meer hoeven te kopen voor andere gebieden waar hun abonnees naartoe reizen.
Sinds de daadwerkelijke afschaffing van de roamingtarieven in juni 2017 genieten consumenten in heel Europa van gratis roaming. Het wegnemen van de grenzen die Europeanen hebben verhinderd om op reis te gaan met hun abonnementen voor digitale media en inhoud, is een nieuwe verwezenlijking van de digitale eengemaakte markt voor onze burgers.

Onze nieuwe regels spelen rechtstreeks in op de nieuwe gedragspatronen en gewoonten van de Europese burgers die gebruikmaken van nieuwe technologieën. Zo zijn bijvoorbeeld de consumentenuitgaven voor abonnementsdiensten voor videomateriaal jaarlijks met 113 % gestegen tussen 2010 en 2014, en het aantal gebruikers met 56 % tussen 2014 en 2015. Volgens ramingen zouden ook minstens 29 miljoen mensen, wat neerkomt op 5,7 % van de consumenten in de EU, gebruik kunnen maken van grensoverschrijdende portabiliteit, en in de toekomst zal dit cijfer nog veel hoger liggen – tot wel 72 miljoen mensen tegen 2020.

Daarnaast geeft bijna 60 % van de Europese jongeren aan dat de mogelijkheid om te reizen met hun abonnementen een belangrijke rol speelt bij de keuze om zich te abonneren op online-diensten. Door portabiliteit in de praktijk te brengen, wordt hieraan tegemoet gekomen en zullen de aanbieders van diensten op hun beurt het aantal abonnees zien stijgen.

Het akkoord over portabiliteit is een geweldig resultaat van de nauwe samenwerking tussen de Europese instellingen, het Europese bedrijfsleven en belanghebbenden. Wij zijn er ook volledig van overtuigd dat omroeporganisaties en platforms deze kans zullen grijpen om de gebruikerservaring te verbeteren. Vandaag hebben we opnieuw een concrete stap gezet naar een daadwerkelijke digitale eengemaakte markt en een verenigde Europese digitale samenleving, toegankelijk voor al onze burgers en winstgevend voor onze bedrijven.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PortabilityFactsheet2018-2.png
Problemen met digitale abonnementen binnen EU opgelost

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Reussie
Een stap in de goede richting. Nu nog zorgen dat deze regels ook gaan gelden voor de overzeese gebieden van de EU.

Zelf verblijf ik momenteel op Bonaire en dat is nog steeds de EU. Helaas gelden deze regels niet voor deze gebieden. Bijvoorbeeld Spotify wordt hier niet ondersteund.

Dan heb ik het geluk dat mijn werkgever zijn basisnetwerk in NL heeft staan, dus ik via die manier abonnementen kan registreren en blijven gebruiken, maar vele anderen kunnen dit niet.
geplaatst door: GeorgeM
@ Reussie: bizar dat dit anders is in de overzeese gebiedsdelen, helemaal met je eens dat dit ook aangepakt zou moeten worden.

In de tussentijd neem ik aan dat het met een VPN daar wel werkt?
geplaatst door: Reussie
Op mijn werk gaat de verbinding via een VPN verbinding en dat werkt inderdaad wel.

Maar vele lokale bewoners hebben daar niet zo de beschikking over.
Ook de extra kosten zijn vaak wel een belemmering.
geplaatst door: anraadts
Je hebt al VPN oplossingen hiervoor voor erg weinig, ik dacht dat je voor tussen de 60 en 70 euro voor drie jaar al klaar kan zijn.

Dat lijkt me prima te doen voor iedereen die geld heeft voor de abonnementen waar het hier om gaat.

Maar het zou goed zijn als de EU regels hier ook gewoon zouden gelden, zodat er helemaal geen VPN meer nodig zou zijn.