
Nieuwe ransomware gevonden in nep-versie van Little Snitch
Het Engelse woord “ransom” betekent losgeld, ransomware is dan ook malware waarbij je losgeld moet betalen om je Mac weer werkbaar te krijgen. Waarbij het altijd de vraag is of het betalen wel dat effect zal hebben, er zijn veel voorbeelden van mensen die betaalden en toch met lege handen bleven zitten.
Malwarebytes waarschuwt in
deze blog-post dat een nep-versie van Little Snitch de ronde doet. En eerlijk gezegd, je bent idioot als je die zou installeren. Niet alleen omdat je gewoon moet betalen voor software, maar ook omdat het installatie-pakket van deze per torrent verspreide onzin geeneens een icoontje heeft. Als je de gratis test-versie van Little Snitch bij Objective Development (de maker van deze prima software) naar binnen haalt, zie je meteen hoe het werkt als het allemaal wèl klopt.

Nieuwe ransomware gevonden in nep-versie van Little Snitch
Wil je weten welke flauwekul deze nep-versie van Little Snitch allemaal installeert dan verwijs ik je naar de blog-post van Malwarebytes. Meer reacties over dit gebeuren zijn ook te vinden in
dit draadje hier op MacFreak. Daar staat in de openingspost dat het om een crack zou gaan, maar het gaat dus om malware dat doet alsof het Little Snitch zelf is (een crack is een apart stukje software dat probeert legale software te laten werken zonder betaling).
EvilQuestDe ransomware waar het hier om gaat heeft de naam EvilQuest meegekregen. Het installeert software op je Mac die onder andere de data in je Sleutelhanger aanpast, waardoor je foutmeldingen krijgt als je Sleutelhangertoegang probeert te openen. Verder werkt de Finder niet meer goed, functioneert het Dock niet meer zoals zou moeten, etc.
Alsof dit allemaal niet erg genoeg is, werkt de ransomware zelf niet goed: mensen die de klos zijn hebben erg veel moeite om er achter te komen wie ze zouden moeten betalen en hoeveel. Veel speurwerk haalde naar boven dat het de bedoeling zou zijn om 50 dollar te betalen, maar de enkeling die dat gelukt is kreeg zijn data ook daarna niet terug. De schijf helemaal wissen en een backup terugzetten lijkt de beste oplossing in dit geval.
De andere oplossing is om het met
Malwarebytes zelf op te lossen, maar in dit geval betekent dat ook het terugzetten van data vanaf je backup. Heb je geen backup dan ben je simpelweg de klos.
Extra waarschuwingLittle Snitch is niet de enige software waar dit soort ransomware in is gevonden. Vergelijkbare rommel in andere (slechte) imitaties van bestaande apps laat nog eens zien hoe makkelijk het is om hiervan gevrijwaard te blijven: gewoon betalen voor de software die je gebruikt. Voor Little Snitch is er werkelijk geen enkel excuus te bedenken, Objective Development heeft nota bene versies die werken
vanaf OS X 10.2 Jaguar (dat in augustus 2002 uitkwam).
met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum#Malware #Ransomware #Malwarebytes #LittleSnitch