
Nieuwe wetgeving EU gaat waarschijnlijk grote consequenties hebben
De EU is
volgens The Financial Times (betaallink) nieuwe digitale wetgeving aan het voorbereiden die verregaande consequenties gaat hebben voor een aantal grote tech-bedrijven, waaronder Amazon, Google en Apple. Bij de eerste twee zal de klap nog harder aankomen dan bij Apple.
Dat laatste omdat één van de onderdelen van deze nieuwe wetgeving gaat over de data van klanten. Bedrijven die deze data op dit moment verzamelen zullen verplicht gaan worden om die met kleinere concurrenten te gaan delen, om zo de grip van de grote bedrijven op de markt te verkleinen. Hoe daarbij met de privacy omgesprongen zal worden is nog niet bekend, op het eerste gezicht lijkt dit moeilijk met elkaar verenigbaar.

Nieuwe wetgeving EU gaat waarschijnlijk grote consequenties hebben
Omdat Apple juist zoveel mogelijk zijn best doet om geen data van ons te verzamelen, onder andere door het steed meer verwerken van data op het device zelf, en het anonimiseren van data die wel binnenkomt, zal het hier weinig of geen last van hebben.
Er is ook extra aandacht in de nieuwe wet voor het verzamelen van data in winkels als Amazon’s Marketplace, Google Play en de App Store. In de huidige versie van deze wet wordt dat als volgt verwoord: “Gatekeepers shall not use data received from business users for advertising services for any other purpose other than advertising services.”
Apps niet meer meeleverenIn dezelfde wetgeving zou ook opgenomen zijn dat bedrijven die zelf de controle hebben over de apps die op hun platform aangeboden worden, zoals Apple’s App Store, voortaan geen apps meer al geïnstalleerd mee mogen leveren op hun devices.
Als dit echt in de finale versie zal komen te staan dan zou dat betekenen dat alle apps die Apple nu standaard op een iPhone, iPod toch of iPad meelevert nu door de gebruiker zelf geïnstalleerd zouden moeten worden. En dat zijn er veel, denk aan Safari, Mail, Kaarten, Berichten, Muziek, Find My, Tips, Kompas en Herinneringen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Deze wetgeving is op dit moment nog niet definitief, het gaat om een zogenaamde ‘draft’. Er kan dus nog van alles aan veranderd worden. Mocht dit wel in de finale versie komen dan ligt het voor de hand dat Apple bijvoorbeeld met een pakket komt dat in één keer door de gebruiker geïnstalleerd kan worden. Eén van de redenen dat smartphones en tablets zo populair geworden zijn is het gebruiksgemak, en daar hoort bij het begin alle apps één voor één zelf installeren volgens mij niet bij.