https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SSD.jpg
Ook Californië gaat een 'Right to Repair' wet krijgen
De staat Californië is in zijn eentje de zesde economie van de wereld, wetgeving die in die staat wordt aangenomen wordt dan ook zeer serieus genomen.

Het is op dit moment nog niet zover, maar California Assembly-lid Susan Talamantes Eggman zal binnenkort een wet gaan indienen die consumenten een "Right to Repair" wil garanderen. Dat betekent dat het mogelijk moet zijn om zelf te kiezen waar je jouw device wilt repareren. En het is niet alleen Californië, zeventien andere staten in de VS hebben inmiddels al zulke wetgeving aangenomen en ingevoerd.Een aantal fabrikanten, waaronder Apple, hebben tot nu toe geprobeerd dit soort wetgeving te stoppen door de inzet van lobbyisten, kennelijk niet erg succesvol. Dat ze dit bij Apple niet zien zitten is wel te begrijpen, Apple's aanpak om steeds meer onderdelen te verlijmen komt hiermee mogelijk onder vuur te liggen.

iFixit, die cijfers geeft voor 'repairability', heeft zich juist steeds voor de Right to Repair-wetgeving ingezet. Je kan ze daarin steunen door bijvoorbeeld de Right to Repair Poster te kopen.

Op dit moment kan je tijdens de garantieperiode alleen maar terecht bij Apple zelf of Apple Authorized Service Providers. Mogelijk dat dit soort wetgeving die regels onder druk gaat zetten, maar het is nog niet duidelijk wat dit uiteindelijk in de praktijk zal betekenen.

Voor ons zal er voorlopig weinig veranderen, maar dit soort wetgeving heeft natuurlijk ook de aandacht van de wetgevers binnen de Europese Unie. De kans dat wij op een gegeven moment ook zulke regels gaan krijgen lijkt dan ook behoorlijk groot.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Ook Californië gaat een 'Right to Repair' wet krijgen
reactie #1 geplaatst: 8 maart 2018 - 13:11
Eén van de drijvende krachten achter de "Right to repair" beweging, is Louis Rossman. Te vinden op Youtube als Mac reparateur.

Zoek even zelf op "rossmanngroup" op Youtube. De automatische omzetter hier maakt er een boeltje van door te veronderstellen dat elke YT link naar een video gaat. Daardoor kan je niet naar een kanaal linken, denk ik.

Daarnaast zijn het vooral Amerikaanse boeren. De tractor fabrikant John Deere heeft de firmware van de tractor zo ingericht dat de minste reparatie een oproep voor een technicus vereist. Boeren doen dat liever zelf en kunnen soms geen dagen wachten tot de technicus kan langskomen. Bovendien kost dat langskomen telkens enkele honderden dollars. Dus installeren ze een aangepaste firmware, gemaakt in Oekraïne. Dat probeert John Deere dan weer te voorkomen door ze een proces aan te doen.

https://www.eff.org/deeplinks/2016/12/john-deere-really-doesnt-want-you-own-tractor

Het lijkt er op dat Apple ook die kant uit gaat, met de secure enclave. Zo gauw een deel van de SMC vervangen wordt, zou het de Mac onbruikbaar maken. En het iOT (Internet Of Things) leert ons dat zo'n setup voor de consument geen goed ding is. Je koopt zo'n iOT ding, de fabrikant gaat failliet en doordat de cloud connectie wegvalt, wordt je toestel onbruikbaar.

https://www.siliconrepublic.com/machines/internet-of-things-iot-robotics-robocop-cisco-drones

Maar het leidt ook tot erger. Zo moest NEST 400.000 rook alarmen terug roepen:

https://www.forbes.com/sites/davealtavilla/2014/05/22/when-the-iot-fails-nest-recalls-over-400k-smoke-detectors/#1cde91914477

Ook voor die dingen wil de "Right To Repair" beweging dat de fabrikant verantwoordelijk wordt voor wat op de markt gebracht wordt. En niet alleen in de USA. Zo is er een recent wetsvoorstel in Frankrijk dat software leveranciers en makers van hardware verantwoordelijk wil stellen voor veiligheidsproblemen in hun producten.

https://blog.lukaszolejnik.com/highlights-of-french-cybersecurity-strategy/
Laatst bewerkt op: 8 maart 2018 - 13:13 door cyrano
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
antw: Ook Californië gaat een 'Right to Repair' wet krijgen
reactie #2 geplaatst: 8 maart 2018 - 14:24
En een nieuw voorbeeld hoe het spectaculair kan mis gaan met iOT dingen: Alle Oculus Rift VR brillen zijn er tegelijk mee opgehouden omdat de fabrikant vergat tijdig het SSL certificaat te vernieuwen:

https://techcrunch.com/2018/03/07/all-of-oculuss-rift-headsets-have-stopped-working-due-to-an-expired-certificate/?ncid=rss
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.