geplaatst door: ▫︎
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Netwerk-BigSur-icoon.jpg
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
Met een Schone Installatie en macOS-herstel kan je jouw Mac terugbrengen naar fabrieksinstellingen bij problemen, om je Mac op te frissen of voor verkoop. De buitenkant bescherm je met een van de vele Apple cases. Voor andere devices gebruik je bijvoorbeeld een iPhone 11 screen protector.

Bij een Schone Installatie (Clean Install) gaat het als het ware om een handmatige herinstallatie van je Mac. Dit wordt ook wel de moeilijke variant genoemd en is bedoeld voor ervaren Mac gebruikers. Ben je dit niet, dan is macOS-herstel (Internet Recovery) de betere optie. Verder is het bij een Schone Installatie belangrijk dat je macOS El Capitan of nieuwer op je Mac hebt staan. Heb je dit niet, dan is macOS-herstel de betere optie. Nog steeds fan van een Schone Installatie? Lees dan vooral verder!

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-BigSur-RecoveryScherm.jpg
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd


Voordat je een Schone Installatie gaat uitvoeren, is het van groot belang dat je je bestanden kopieert. Hoe je dit doet, kun je uiteraard zelf bepalen. Zo kun je gebruikmaken van een externe harde schijf of van iCloud Drive, Dropbox of Google Drive. Nadat je je bestanden hebt veiliggesteld, kun je de volgende stappen gaan volgen om de Schone Installatie uit te voeren:

  • Herstart je Mac
  • Voer dan direct de volgende toetsencombinatie uit: command (⌘) + R
  • Laat de toetsencombinatie pas los wanneer je het Apple logo ziet verschijnen
  • De herstelmodus wordt nu actief

Harde schijf wissen

Als de voorgaande stappen goed zijn doorlopen, dan gaan we de harde schijf volledig wissen. Dit wordt ook wel formatteren genoemd. Om dit te doen, volg je de volgende stappen:

  • Maak verbinding met Wifi
  • Klik vervolgens op Schijfhulpprogramma → Ga door
  • Selecteer Macintosh HD - Gegevens
  • Eventueel dien je nu eerst bovenin op ‘Activeer’ te klikken
  • Vul het wachtwoord in en ontgrendel
  • Daarna klik je in de knoppenbalk op de min-knop om het volume te wissen
  • Kies ‘Verwijder volumegroep’
  • Nu dien je het verwijderen te bevestigen
  • Selecteer ‘Macintosh HD’
  • Klik op ‘Wis’

Mogelijk wordt na het wissen van de gegevens-schijf en de volumegroep ook Macintosh HD gewist en verwijderd. Mocht dat gebeuren, dan blijft enkel nog de SSD zichtbaar. Deze kun je dan opnieuw wissen door eerst in de knoppenbalk op ‘Wis’ te klikken en vervolgens ‘Macintosh HD’ op te geven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyRecoveryModeDiskUtilityEraseVolumeGroup.jpg
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd


Structuur kiezen

Nu je alles hebt gewist, dien je een structuur voor de schijf te kiezen. Welke structuur je kiest, hangt af van de vraag of je wel of niet het Apple File System (APFS) hebt gebruikt. Als dat wel het geval is, dan moet je ook die structuur kiezen. Als dat echter niet het geval is, dan kun je macOS Uitgebreid (journaled) als structuur kiezen. Mogelijk moet je ook een indeling kiezen. Mocht dat zo zijn, dan kun je kiezen voor GUID-partitie-indeling.

Vervolgens moet je een naam invullen. Je kunt een nieuwe naam invullen of dezelfde naam nog eens gebruiken. Daarna klik je op ´Wis’. Nu zal je schijf volledig worden gewist. Zodra je Mac klaar is met wissen, kun je het Schijfhulpprogramma sluiten.

Schone Installatie uitvoeren in combinatie met Fusion Drive

Indien je een Mac hebt met de officiële Fusion Drive, dan kun je vanaf macOS Mojave de volgende stappen uitvoeren. Mocht je dit overigens niet hebben maar beschikken over macOS High Sierra of nog ouder, dan is het beter om die betreffende stappen te volgen.

  • Je Mac uitschakelen
  • Je Mac weer inschakelen
  • Voer dan direct de volgende toetsencombinatie uit: command (⌘) + enter
  • Laat de toetsencombinatie pas los wanneer je het Apple logo of een wereldbol ziet verschijnen
  • De herstelmodus wordt nu actief
  • Log eventueel in en ga naar Hulpprogramma’s → Terminal
  • Typ ‘diskutil resetFusion’ (zonder de aanhalingstekens) en druk op ‘Enter’
  • Typ eventueel ‘yes’ en druk dan wederom op ‘Enter’

Wanneer er wordt gemeld dat de bewerking is voltooid, kun je het venster sluiten en terugkeren naar ‘macOS-hulpprogramma’s’. Daar kun je vervolgens kiezen voor ‘Installeer macOS opnieuw’. Hiervoor kun je de aanwijzingen volgen die verder voor zich spreken. Zodra de installatie is voltooid, start de Mac opnieuw op vanaf de Fusion Drive.

macOS opnieuw installeren

Als laatste stap moet je de Mac weer opnieuw installeren. Hiervoor selecteer je in het macOS-hulpprogramma’s-venster ‘Installeer macOS opnieuw’ en klik je vervolgens op ‘Ga door’. Dan is het belangrijk dat je de stappen heel nauwkeurig volgt. Wanneer je een harde schijf moet kiezen, kies je de huidige harde schijf. Het is dus van groot belang dat je de harde schijf kiest die je zojuist hebt gewist. In veel gevallen zal er slechts één optie zijn, maar het kan absoluut geen kwaad hier even goed op te letten.

Je Mac zal nu als het goed is automatisch de meest recente versie van macOS downloaden. Gebeurt dit toch niet, dan kun je die zelf alsnog installeren via de Mac App Store. Mocht je problemen ondervinden met de Schone Installatie, kies dan alsnog voor macOS-herstel!

macOS-herstel

Mocht een Schone Installatie niet lukken of je wilt er bij voorbaat al niet aan beginnen, dan kun je macOS-herstel uitvoeren. Dit is als het ware de makkelijkere, automatische versie van de Schone Installatie zoals we die hierboven stap voor stap hebben uitgelegd. macOS-herstel is standaard aanwezig in de firmware van de Mac en kan door middel van een netwerkverbinding direct contact maken met de Apple servers.

Voordat je een macOS-herstel kunt uitvoeren, moet je beschikken over twee dingen. Ten eerste moet je macOS Lion 10.7 of nieuwer hebben en ten tweede moet er sprake zijn van een beveiligd netwerk. Wat betreft het netwerk kan er sprake zijn van zowel een vaste als draadloze aansluiting. Voor een draadloze netwerkaansluiting geldt echter wel de voorwaarde dat het WAP2 ondersteunt. Het beste is dus om voor het herstellen nog even te checken of het lukt om verbinding te maken met het netwerk.

Indien je het voorgaande goed hebt na gelopen, kun je nu de macOS-herstel gaan uitvoeren. Hiervoor doorloop je de volgende stappen:

  • Schakel de Mac volledig uit
  • Start de Mac opnieuw op
  • Druk gelijktijdig de volgende toetsencombinatie in: ‘option (⌥) + command (⌘) + R’
  • Laat de toetsencombinatie los wanneer het Apple logo in beeld verschijnt

Zodra je de voorgaande stappen hebt voltooid, zal je Mac alle benodigde software direct vanaf de Apple servers downloaden. Zodoende wordt het herstelproces geactiveerd. Mogelijk wordt er nog gevraagd om verbinding te maken met een netwerk. Zo ja, dan kun je die simpelweg selecteren. Zo nee, dan kun je zelf met je muis de menubalk bovenaan het scherm laten verschijnen en het WiFi-icoon selecteren. Vervolgens kun je alsnog een netwerk selecteren en daarna kun je verdergaan met het herstelproces.

Op het moment dat de Mac alle benodigde software heeft gedownload, zal de herinstallatie worden voortgezet zoals dat ook gebeurt bij een Schone Installatie. Je kunt dan nog de schijf volledig wissen of het proces voortzetten zonder enig verlies van gegevens.

Extra tip 1: voer een Schone Installatie of een macOS-herstel uit vlak voor de release van een nieuwe macOS-versie. Op die manier wordt de nieuwe software op een schone Mac geïnstalleerd, waardoor de software vele malen beter tot zijn recht komt. Succes!

Extra tip 2: alles hierboven hierboven voer je natuurlijk altijd alleen maar uit als je eerst een goede backup van je data hebt!

Extra tip 3: heb je een Mac met een M1 chip, dan vind je de uitleg hoe je macOS-herstel kan gebruiken op deze pagina.


Ook je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 15:43    reactie #1
geplaatst door: boiing
Extra extra tip van boiing!

Ik mis de allermakkelijkste manier, maar die is ook nog heel nieuw en alleen vanaf Monterey. Ik gaf 'm al eerder, misschien is het niet iedereen opgevallen dus bij deze:

Nieuwe 'Erase Mac' functie: wis je Mac met één druk op de knop

Het is beschikbaar op M1 Mac's én Intel Mac's met T2 chip zodra je Monterey erop hebt staan. Gewoon vanuit de systeemvoorkeuren:

erase-content-settings-macos.jpg Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd


Daarna krijg je de 'Erase Assistant' in beeld en kun je je Mac wissen na de gebruikelijke waarschuwingen.

erase-content-settings-monterey.jpg Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd


Het mooie is dat het dankzij de T2 chip in een oogwenk gebeurd is. Er hoeft geen herinstallatie plaats te vinden, de T2 chip vernietigt de encryptiesleutels en alle gebruikersdata is voorgoed verdwenen en de Mac in nieuwstaat. Exact gelijk aan een schone installatie, maar dan zonder gedoe :thumbs-up:.

Apple heeft inmiddels ook een support artikel online staan hierover met alle stapen en plaatjes. Nog niet vertaald, maar zodra dat gebeurd is zal deze link de NL pagina geven:

https://support.apple.com/nl-nl/HT212749

Citaat
macOS Monterey includes Erase All Content and Settings, a way to quickly and securely erase all of your settings, data, and apps, while maintaining the operating system currently installed. If your Mac includes this feature when using macOS Monterey, use it instead of other utilities to erase your Mac.
Bewerkt: 28 oktober 2021 - 22:03 door boiing
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 21:10    reactie #2
geplaatst door: Aljo
Een geweldig helder verhaal en ik zal zeker dit gebruiken als ik de boel weer is wil opfrissen. Mijn dank is groot Robert!!
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 21:48    reactie #3
geplaatst door: MacMiep
Met 1 klik je Mac schoon? Wauw! Kan ik een half hoofdstuk wegpleuren! Goed zeg.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 21:54    reactie #4
geplaatst door: boiing
Het wordt steeds mackelijker allemaal :biggrin:.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 22:20    reactie #5
geplaatst door: MacMiep
Dat heeft dan nog best lang geduurd: twintig jaar een Unix gebaseerd OS...
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 23:20    reactie #6
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Een grote pluim voor je tip Boiing. :worship:
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
28 oktober 2021 - 23:41    reactie #7
geplaatst door: boiing
 :shakehands: :wink:
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
29 oktober 2021 - 15:26    reactie #8
geplaatst door: styneman
1. Ik durf er zelf niet aan beginnen bij gebrek aan ervaring met deze materie.

2. Hoeveel tijd kan dit in beslag nemen voor ± 600 GB op een iMac late 2012.

3. Ik wacht geduldig op de release van een nieuwe iMac  27". . . ( mijn 2012 is aan het dementeren, is zéér traag, en weet het soms niet goed meer )
zot van "A"
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
31 oktober 2021 - 13:23    reactie #9
geplaatst door: bombilla
Met 1 klik je Mac schoon? Wauw! Kan ik een half hoofdstuk wegpleuren! Goed zeg.
Inderdaad een goede tip die ik nog niet wist, maar helaas niet beschikbaar op mijn Intel Mac mini (Late 2014) zonder T2 chip waarop ik zojuist macOS Monterey heb geïnstalleerd.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
31 oktober 2021 - 13:36    reactie #10
geplaatst door: boiing
Dat is jammer inderdaad, deze functie maakt gebruik van de mogelijkheden van de T2 chip (altijd hardwarematige encryptie van je schijf) dus zonder T2 chip is alleen de 'ouderwetse' methode beschikbaar.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 09:56    reactie #11
geplaatst door: Appelflap
Ik wil graag een macOS-herstel doen om mijn screensaver in Monterey terug in orde te krijgen.
Bij Mac OS-herstel staat in het artikel dat je moet beschikken over een beveiligd netwerk.
In mijn geval heb ik  een intel Mac mini 2018 die verbonden is met een ethernetkabel met internet. WIFI staat uit.
Hoe kan ik controleren of mijn ethernet netwerk beveiligd is?
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 10:31    reactie #12
geplaatst door: puk1980
@Appleflap: Je hebt een modem/router van je provider? Dan is je lokale netwerk beveiligd middels NAT.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 10:38    reactie #13
geplaatst door: Appelflap
Ja, zo'n zwart bakje dat ze aangesloten hebben bij de installatie van mijn internet.
Dan ga ik het installeren met ethernet.
Dankjewel voor de snelle reactie.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 11:39    reactie #14
geplaatst door: Flix
Bij Mac OS-herstel staat in het artikel dat je moet beschikken over een beveiligd netwerk.
Waar staat dat?
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 11:54    reactie #15
geplaatst door: Appelflap
Waar staat dat?

Onder de titel macOS-herstel

- citaat -
Voordat je een macOS-herstel kunt uitvoeren, moet je beschikken over twee dingen. Ten eerste moet je macOS Lion 10.7 of nieuwer hebben en ten tweede moet er sprake zijn van een beveiligd netwerk.
- einde citaat -

Ik heb nu Mac OS geherinstalleerd, maar het screensaver probleem blijft. De schijf compleet wissen en opnieuw installeren lijkt me nogal een drastische maatregel om het probleem met de screensaver op te lossen.
Misschien ligt het probleem bij de combinatie van Monterey met bepaalde computermodellen en -configuraties.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 12:08    reactie #16
geplaatst door: boiing
Ik heb nu Mac OS geherinstalleerd, maar het screensaver probleem blijft. De schijf compleet wissen en opnieuw installeren lijkt me nogal een drastische maatregel om het probleem met de screensaver op te lossen.
Waarom ben je dit allemaal aan het doen terwijl het duidelijk een Monterey bug is die nog moet worden opgelost? Je gaf zelf eerder de link naar de discussie hierover, waar o.a. dit stond:

Citaat
Same issue since updating to Monterey... wish I never updated. Was on phone for 2 hours and Apple couldn't fix it... Said they are working on it...  (yeah right)
Dan heeft het toch geen zin om al die toeren uit te halen? Gewoon even wachten op een fix.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 12:15    reactie #17
geplaatst door: Flix
Oké, je bedoelt de tekst in het stuk hierboven, van Robert.
Ik weet niet precies waar ie naar refereert, maar het enige wat geldt is dat je op een openbaar Wifi netwerk mogelijkerwijs geen verbinding met internet kan krijgen, omdat je de autorisatie vensters mist in de recovery mode.
Thuis is eigenlijk altijd goed, en via ethernet is altijd veilig.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 12:17    reactie #18
geplaatst door: Flix
Misschien even handig het topic te benoemen, om het centraal te houden:
www.macfreak.nl/macos-en-osx/foto-s-en-afbeeldingen-worden-niet-geladen-in-screensavers-in-mac-os-monterey
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 12:27    reactie #19
geplaatst door: boiing
Werkt het bij jou wel dan Flix? Ik gebruik geen screensaver maar n.a.v. Appelflap even geprobeerd en hier hetzelfde probleem: selecteren lukt wel (na tijd wachten) maar scherm blijft zwart. Foto-bieb op interne schijf, originelen extern.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 13:36    reactie #20
geplaatst door: Flix
Ik had er nog niet naar gekeken, want ik gebruik al honderd jaar geen screensaver meer, maar hij doet het wel.

De Fotobibliotheek in 'Bron' wordt gezien, maar als ik op 'Kies' klik, wordt die keuze niet meegenomen en blijft het uitrolmenu van 'Bron' een wit, leeg veld. Kies ik echter voor een submap onder Foto's in dat keuzedialoogvenster, zoals Favorieten of Personen, of een Album, dan lukt het wel. Zowel het accepteren van de keuze, als de daadwerkelijke presentatie als screensaver.

Het lijkt alsof ie (alleen de eerste keer?) de foto's moet caches, na het maken van die keuze, en dat duurt erg lang, waardoor er niks lijkt te gebeuren.
Maar het werkt dus wel, hier.

Monterey 12.0.1; Foto's.app 7.0; foto's (30.000) in origineel op opstartschijf.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 13:41    reactie #21
geplaatst door: boiing
Mm, ik kreeg een zwart scherm toen de screensaver actief werd. Ook na lang wachten..
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
6 november 2021 - 16:10    reactie #22
geplaatst door: Appelflap
Misschien even handig het topic te benoemen, om het centraal te houden:
www.macfreak.nl/macos-en-osx/foto-s-en-afbeeldingen-worden-niet-geladen-in-screensavers-in-mac-os-monterey
Inderdaad want we wijken af van het installatie topic.
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
22 november 2021 - 17:16    reactie #23
geplaatst door: Welldone
Kan je ook ergens kiezen om Big Sur te installeren voor verkoop?
Schone Installatie en macOS-herstel uitgelegd
22 november 2021 - 17:31    reactie #24
geplaatst door: boiing
Dat ligt eraan, zie de toetscombinatie-opties onder 'Je Intel-Mac opstarten in macOS-herstel':

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchl338cf9a8/mac

Als dat geen Big Sur oplevert kun je een Big Sur bootstick maken, de schijf wissen en installeren vanaf de stick:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201372