geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-ios11-icoon.jpg
Siri uitzetten in Mojave kan je Mac een stuk sneller maken
Hoewel macOS 10.14 op de meeste Macs waar het op kan draaien soepel en snel loopt zijn er toch ook mensen die last hebben van vertragingen. Eén daarvan heeft in een (Franstalige) blogpost zijn oplossing gepubliceerd, en dat bleek bij hem om Siri helemaal uit te zetten.

Siri uitzetten is simpel, je opent de Systeemvoorkeuren en klikt daarin op het paneel voor Siri. Daarin haal je linksonder het vinkje bij “Activeer Vraag het aan Siri” uit, en Siri wordt direct helemaal uitgeschakeld, waardoor ook alle opties rechts grijs zullen worden. Mocht je op een gegeven moment Siri weer aan willen zetten dan hoe je alleen dat vinkje weer even aan te klikken, waarna je akkoord moet gaan met het feit dat Siri gegevens zoals steminvoer, contactpersonen en locatie naar Apple verstuurt om het te verwerken.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MojaveSiriDeactiverenTip-1.jpg
Siri uitzetten in Mojave kan je Mac een stuk sneller maken

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MojaveSiriDeactiverenTip-2.jpg
Siri uitzetten in Mojave kan je Mac een stuk sneller maken

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MojaveSiriDeactiverenTip-3.jpg
Siri uitzetten in Mojave kan je Mac een stuk sneller maken

Kies je ervoor om Siri weer te activeren, hieronder de tekst van Apple over wat dat precies inhoudt. Wil je precies weten wat Siri allemaal op je Mac kan en hoe het werkt, die informatie is op deze pagina te vinden.

Citaat
Wanneer je verzoeken doet, stuurt Siri bepaalde gegevens over jou naar Apple om je beter te kunnen begrijpen.

Als je gebruikmaakt van de dicteerfunctie, kun je kiezen of je Mac of de servers van Apple de spraakherkenning voor je uitvoeren. Als je gebruikmaakt van Verbeterd dicteren, zet je Mac alles wat je zegt om in tekst zonder je gedicteerde tekst naar Apple te versturen.

Als je gebruikmaakt van Siri en de niet verbeterde dicteerfunctie, wordt alles wat je zegt en dicteert opgenomen en naar Apple gestuurd om je verzoeken te verwerken. Er wordt ook andere informatie van je apparaat naar Apple gestuurd, zoals:
  • je naam en bijnaam;
  • de namen en bijnamen van je contactpersonen en je relatie tot hen (bijvoorbeeld "mijn vader");
  • je favoriete muziek;
  • voor HomeKit geschikte apparaten bij je thuis (bijvoorbeeld "lampen woonkamer") en de namen van de apparaten van jou en je gezinsleden in Delen met gezin; en
  • de namen van je fotoalbums en de namen van apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd.

Al deze gegevens (je "gebruikersgegevens") worden gebruikt om Siri en de dicteerfunctie op je Mac beter te laten begrijpen en herkennen wat je zegt. Deze gegevens zijn niet gekoppeld aan andere gegevens die Apple van je kan hebben via je gebruik van andere Apple voorzieningen.

Als je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld, wordt de locatie van je Mac op het moment dat je een verzoek doet ook naar Apple gestuurd om Siri en de dicteerfunctie nauwkeuriger te laten reageren op je verzoeken.

Jij hebt de keuze en de controle

Je kunt Siri of de dicteerfunctie uitschakelen wanneer je wilt. Om Siri uit te schakelen, open je Systeemvoorkeuren op je Mac, klik je op 'Siri' en schakel je 'Activeer Vraag het aan Siri' uit. Om de dicteerfunctie uit te schakelen, open je Systeemvoorkeuren, klik je op 'Toetsenbord', klik je op 'Dicteren' en klik je op het keuzerondje naast 'Uit'.  Als je zowel Siri als de dicteerfunctie uitschakelt, verwijdert Apple je gebruikersgegevens evenals je recente steminvoergegevens. Oudere steminvoergegevens, die niet langer aan je identiteit zijn gekoppeld, worden mogelijk enige tijd bewaard om Siri en de dicteerfunctie in andere producten en voorzieningen van Apple te verbeteren. Deze steminvoergegevens kunnen bestaan uit audiobestanden en transcripties van wat je hebt gezegd, daaraan gerelateerde diagnostische gegevens, zoals specificaties van de hardware en het besturingssysteem en statistische gegevens over de werking, en de locatie bij benadering van je apparaat op het moment dat het verzoek werd gedaan.

Je kunt het algehele gebruik van Siri en de dicteerfunctie beperken via 'Beperkingen' in het paneel 'Ouderlijk toezicht' in Systeemvoorkeuren.

Desgewenst kun je locatievoorzieningen voor Siri en de dicteerfunctie uitschakelen. Open hiervoor Systeemvoorkeuren op je Mac en klik op 'Beveiliging en privacy' > 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen'. Klik op het hangslot om de instellingen te wijzigen en je wachtwoord in te voeren en schakel 'Siri en Dicteren' uit.

Als je niet wilt dat Siri-personalisatie op je al apparaten wordt gesynchroniseerd, kun je 'Siri' uitschakelen in iCloud-instellingen.

De door Apple ontvangen informatie over je gebruik van Siri of de dicteerfunctie wordt te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy. Dit geldt ook voor je steminvoer en gebruikersgegevens, die worden gebruikt om Siri, de dicteerfunctie en de dicteerfunctionaliteit in andere producten en voorzieningen van Apple te kunnen aanbieden en verbeteren.



Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: mayo
 :thumbs-up:
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
geplaatst door: Heintje
Ik heb High Sierra op mijn iMac.
Toch maar even gekeken en ja, Siri stond nog aan, terwijl ik geen microfoon aangesloten heb (en de ingebouwde uit had staan).
Baat het niet (voor de performance), dan schaadt het niet ...