geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/spotify-logo.png
Spotify dient klacht in over Apple bij de Europese Commissie
Dat het team van Spotify niet erg blij is dat Apple de directe concurrent geworden is duidelijk, maar volgens de mensen van Spotify gaat het er in die concurrentieslag niet eerlijk aan toe. Daarom heeft Spotify nu een klacht ingediend bij de Europese Commissie (EC), zoals op hun eigen blog te lezen is.

In die blogpost worden een aantal voorbeelden gegeven, waarbij de prijzen die gerekend worden niet voor niets als eerste genoemd worden. Want het zit ze bij Spotify beslist niet lekker dat als mensen voor de betaalde (Premium) optie kiezen in iOS ze daar 30 procent aan Apple moeten afdragen. Volgens Spotify is het niet mogelijk om dat percentage af te dragen zonder dat ze duurder dan Apple uitkomen, iets wat ze uit concurrentie overwegingen natuurlijk niet kunnen doen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Hhow-to-stop-spotify.png
Spotify dient klacht in over Apple bij de Europese Commissie


Mocht Spotify ervoor kiezen om het buiten de app af te handelen dan zeggen ze dat Apple ze dwars zit, bijvoorbeeld doordat het dan lastiger is om met hun klanten te communiceren, inclusief het onmogelijk maken voor Spotify om dan mails te sturen aan diezelfde klanten. Hieronder de punten waarover Spotify zich nu bij de EC beklaagd:

Citaat
  • First, apps should be able to compete fairly on the merits, and not based on who owns the App Store. We should all be subject to the same fair set of rules and restrictions—including Apple Music.
  • Second, consumers should have a real choice of payment systems, and not be “locked in” or forced to use systems with discriminatory tariffs such as Apple’s.
  • Finally, app stores should not be allowed to control the communications between services and users, including placing unfair restrictions on marketing and promotions that benefit consumers.

Beroep in de zaak van betere betalingen aan songwriters

Voordat we allemaal onze zakdoek nodig hebben om ons verdriet voor Spotify te stelpen is het misschien de moeite ander recent nieuws aan te halen: in de afgelopen week was er een uitspraak in de VS waarin beslist werd dat de diensten voor muziek-streaming meer royalties moesten gaan betalen aan songwriters.

Daartegen gingen Spotify, Google, Pandora en Amazon allemaal tegen in beroep, terwijl er één van de grote streaming-bedrijven ontbrak: Apple. Misschien dat Spotify graag eerst wat meer geld over wil houden, zodat ze songwriters alsnog wat meer kunnen betalen?



Maandelijks trekt MacFreak bijna 70.000 bezoekers, die hier gemiddeld 5 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; alle mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: doctor_apple
Sorry, maar ik vind toch echt dat (mede) Spotify een punt heeft.

Er is in een aantal landen een puntje aan het ontstaan omdat Apple BANKEN kosten in rekening brengt voor transacties die via Apple Pay zijn uitgevoerd. Nu moet je goed begrijpen dat de GRONDSLAG voor Apple Pay een (virtual) credit card provider-constructie is …

Dus wat Apple probeert is wat overtrokken. Ik ben momenteel in Warschau en heb bij een bank een discussie gevoerd over de trage invoering van Apple Pay (werkt hier met ING, BNP Paribas, Raiffeisen, Santander en nog een 5 of 6 andere banken, maar nog steeds niet met alle banken) …

Apple Pay werkt hier met 10 banken
Google Pay werkt hier met 20 banken

Voordat we met flauwe grappen gaan starten over Centraal Europa en Polen in het bijzonder:

Er is (vanzelfsprekend) veel mis, maar op het gebied van mobiele betalingen is het land hypermodern. Bijna 85% gaat volledig Cashless, je kunt CONTACTLOOS geld pinnen bij bankautomaten, ALLE betaalautomaten ondersteunen NFC/RFID en de dienstensector overstijgd het verbeeldingsvermogen van diverse west europeanen. Betalingen door middel van Samsung Pay, Google Pay, Apple Pay, QR Codes, onvoorstelbaar wat ik hier afgelopen dagen weer heb mogen meemaken.

Ook het aantal ouderen die gebruik maken van de telefoon als betaalmiddel vind ik bijzonder. Buskaartjes, taxiritten ZELFS OP DE MARKT!

Maar het punt is: Apple Pay is gewoon duurder dan Google Pay … Ook omdat het aantal iPhones gewoon een stuk kleiner is dan Androids. (ongeveer 1 staat op 4) … Om nog te zwijgen over het moeizame onderhandelinsproces en restricties voor banken (naar zeggen van deze bron)

En dan nu de zaak Spotify. Mogelijk moeten we ons eerst eens verdiepen in de concurrentie.

  • Microsoft model 1: 95% voor de ontwikkelaar, 5% voor Microsoft
  • Microsoft model 2: 85% voor de ontwikkelaar, 15% voor Microsoft
  • Google model 1: 70% voor de ontwikkelaar, 30% voor Google
  • Google model 2: 85% voor de ontwikkelaar, 15% voor Google (enkel voor abonnementen)
  • Apple model 1: 70% voor de ontwikkelaar, 30% voor Apple
  • Apple model 2: 85% voor de ontwikkelaar, 15% voor Apple (enkel voor abonnementen)

Dat distributie geld kost mag duidelijk zijn. Dat macOS, iOS, Microsoft Windows alsmede Google Android een platform bieden voor ontwikkelaars om klanten te bedienen is evenzeer waar.

Maar let wel! Waarom is een Blackberry OS 10 niet interessant of verkiezen we - behalve het gebruiksgemak - niet een en of andere exoot als het gaat om ons besturingssysteem?

Juist ja! De beschikbaarheid van toepassingen!

Je kunt bijzonder stoer doen over Apple's aanbod, maar ik weet 100% zeker dat er genoeg klanten toch macOS zouden links laten liggen als Microsoft Office niet beschikbaar was op macOS …

Hoe mooi Keynote of Pages ook niet is.

En zo geldt dat voor veel meer aanbieders. Kortom we hebben de ontwikkelaars nodig. Waar is de toewijding van de OS leveranciers dan voor ontwikkelaars?

Sketch, Panic, BBEdit en verschillende anderen hebben in de toekomst de App Store verlaten. Niet omdat dit nu zo'n fantastisch eerlijk en goed werkbaar model biedt …

De combinatie van een relatief hoog "afroombeleid"  alsmede teruglopend iPhone verkopen brengt de nodige risico's met zich mee.

Ik denk dat het tijd wordt dat Apple iets toegeeflijker wordt.

Ik heb namelijk zo'n Blackberry/Sun gevoel bij Apple's (starre) houding die meer en meer van "God los is"  ten aanzien van prijsbeleid en wat "klanten willen"  …

Ik zie toch echt meer mogelijkheden bij zowel Microsoft en Google als ik goed kijk naar hun App Stores … En dat vertaald zich dan ook terug. Hoeveel Apple aanbiedingen zie ik in de Microsoft Store? Hoeveel in de Google Android Store?

iMessage voor Android? Mogelijk? Echt wel! Pages voor Windows? Prima mogelijk …

Hoe langer ik erover nadenk hoe meer ik voel voor een volledige splitsing van Apple in een Hardware en Software tak, waarbij software ook op andere platformen uitgebracht wordt. Laten we niet vergeten dat diverse "Apple specifieke" paketten eigenlijk hun oorsprong vinden in Windows … Dus omgekeerd moet prima kunnen. Kwestie van goodwill.

Probleem lost zich overigens vanzelf op, maar wel meestal tegen een bepaalde prijs …

*zucht* we blijven hopen en we zullen het meemaken. Android verkoopt niet slecht, het nieuwe aanbod doet het wederom goed en ook Microsoft doet het vrij goed met haar Surface lijn … Als Apple zichzelf maar niet overbodig maakt, door te blijven vasthouden aan de gedachte dat je of Apple kiest: of niets …

Moet opeens denken aan BBM (Black Berry Messenger) … Was ooit de defacto standaard voor berichtenverkeer … Iemand nog? Skype?

Dus ook Apple heeft niet het eeuwige leven als ze niet met de tijd meegaan …

Zoals eerder geschreven: ik blijf hopen ...
geplaatst door: Jurriaan
Met dienverstanden dat op Apple wel zoiets als WhatsApp kan draaien. Daar waar black messenger dat niet kon. Nee kan iMessage ook niet maar dat wordt opgevangen door het genoemde WhatsApp. Zoveel geeft een gemiddelde gebruiker niet om zijn data.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: imex
@Doctor Apple. Waar ik vroeger, zeg 15 jaar geleden, gretig je bijdragen las, vind ik je nu toch steeds meer als een techneut denken. En je reageert voornamelijk als je misstanden ziet. Mag! Vroeger was je echt buitenaards beleefd, vond ik ook altijd mooi om te lezen! Hoef je niet meer te doen, ik heb al gecashed, dank!

Terug naar het onderwerp, je weet net zo goed als menig ander dat Apple juist sterk is door de naadloze integratie van hardware, software, diensten, organisatie, kennis, cash, enz. Zodra je Apple gaat opdelen werkt het niet meer. De Appstore is een integer geheel en als geheel met vele navelstrengen verbonden aan andere hardware, software en diensten en maak het rijtje maar weer af.

Voor mij het belangrijkst van alles: het werkt! Ik heb een computer die werkt! Je mag Microsoft en Google modellen noemen, maar ik heb nog steeds niet het gevoel dat Microsoft werkt, Google ook niet. Microsoft is er voor het kantoorwezen, voor managers, voor ICT-afdelingen die de zoveelste specifieke bedrijfsapplicatie maken die met allerlei touwtjes en pleisters verbonden zijn met andere applicaties en/of de buitenwereld. Google is er niet voor mij, die is er voor zichzelf en heeft alles van mij nodig, gratis ende voor niks. Googlen en Google Earth overigens prima.

Nee, ik betaal graag extra voor een computer die werkt. Heerlijk! Daarom kom ik graag hier op macfreak. Wel jammer als Apple je concurrent is, ze zijn zo groot en hebben zoveel cash dat het moeilijk strijden is. Maar ik geef Spotify geen gelijk in dezen, al gun ik ze het marktdeel.
'They want to make the best computer'
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

De reden dat Apple ontbrak bij het protest tegen de uitspraak kan ook zijn dat ze even rustig bekijken hoe de anderen de hete kooltjes uit het vuur halen. Dit kan immers een imago gevoelige zaak zijn. Wie kent hier de strategie van Apple?
geplaatst door: Ziegler
Voor mij het belangrijkst van alles: het werkt! Ik heb een computer die werkt!

Grappig dat je de computer noemt, want daarop kan je allerlei software installeren buiten de appstore om. Dat kan op je telefoon niet. En ik denk dat spotify het heeft over de situatie op de telefoon.
geplaatst door: GeorgeM
Grappig dat je de computer noemt, want daarop kan je allerlei software installeren buiten de appstore om.

Interessante definitie, maar die is volgens mij wel voor jouw rekening.

Ik begrijp dat in jouw universum mijn Mac geen computer meer is als ik in Systeemvoorkeuren ervoor kies om alleen maar apps uit de App Store toe te laten?

On-topic: ik snap dat ze bij Spotify hier niet erg blij mee zijn, maar ze hoeven toch niet gebruik te maken van de App Store? En daar wel de lusten van willen, maar niet de lasten, komt bij mij over als wel heel erg naar jezelf toe denken.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

@GeorgeM, het gaat hier om iOS  :reading:
geplaatst door: Ziegler
Wat peerzwart zegt . . . .

geplaatst door: Brinky
Het lijkt mij prima dat dit eens onderzocht wordt. Dat Apple de iOS store heeft hoeft nog niet te betekenen dat ze alles kunnen doen. Vergelijk het eens met KPN die heeft zijn netwerk ook open moeten stellen voor andere partijen. Daar vragen ze geen 30% van de inkomsten voor.

Daarnaast lijkt het mij goed voor de markt dat er meerdere partijen zijn die muziek aanbieden, maar dan wel op een eerlijke manier concurreren met elkaar.
geplaatst door: Ziegler
Precies. En dat betekent niet dat Apple iets fout doet, maar wel dat de spelregels (of het gebrek daaraan) op dit type markten macht in de hand werkt bij weinig partijen. En je moet je inderdaad afvragen of dat nu zo'n gewenste situatie is.
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Na deze reactie van Apple weet ik niet of het nog goed gaat komen tussen deze twee.