https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro-9,7inch-icoon.jpg
Steeds meer details over de iPads later deze herfst (Upd.)
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Apple is van plan om nog deze herfst nieuwe iPad modellen uit te brengen. Dit is met zekerheid te zeggen, want in de code van iOS 12.1 beta is een referentie gevonden naar een “iPad2018Fall”, met andere woorden een “iPad2018Herfst”.

Dat maakt het zo goed als zeker dat Apple van plan is om nog in de komende maanden nieuwe iPad modellen uit te brengen, de vraag lijkt nu vooral of dat ‘stil’ zal gebeuren of dat Apple hier ook nog een Special Event rond zal organiseren. De daling van de verkopen van de iPad is inmiddels wel omgebogen in een stijging, maar bij Apple willen ze de verkoopcijfers ongetwijfeld nog wel verder omhoog krijgen. Waardoor de kans op nog een Event, met de bijbehorende aandacht, toeneemt.Wat er tegen pleit is dat Apple net het Event voor de nieuwe iPhones en Apple Watch Series 4 heeft gehouden, als je teveel events organiseert loop je natuurlijk het risico dat er minder aandacht voor je events zal zijn. Maar het lijkt er op dat er genoeg nieuws over deze nieuwe iPads te melden zal zijn.

Ruim een week geleden kon je hier de voorspellingen en verwachtingen van Ming-Chi Kuo lezen, met daarin onder andere dat de komende iPad Pro modellen een USB-C aansluiting zullen hebben. Dat lijkt nu steeds waarschijnlijker te worden. Want ontwikkelaar en speurneus Steve Troughton-Smith heeft ontdekt dat in iOS 12.1 beta de mogelijkheid zit om virtuele externe 4K schermen te gebruiken. Dat is op dit moment niet mogelijk via een Lightning naar HDMI adapter, dus misschien via USB-C?


Ook blijkt er in iOS 12.1 beta veel aandacht voor Face ID waarbij het iDevice overdwars (landschap) gehouden wordt, waarschijnlijk bedoeld voor de komende iPad modellen. Daarbij besteedt iOS 12.1 beta ook veel aandacht aan of er wel of geen extern scherm aanwezig is, mogelijk ook weer met deze geruchten over USB-C te maken.


Samenvatting

Samenvattend is het inmiddels heel erg waarschijnlijk dat er nieuwe iPad (Pro) modellen nog deze herfst uitgebracht zullen gaan worden. Daarbij zal de ondersteuning voor externe schermen veel verder uitgebreid worden in iOS, wat mogelijk via USB-C aansluiting zal lopen.


Update: 9To5Mac bevestigt nog eens wat we in eerdere geruchten al zagen, en grotendeels hierboven al de revue is gepasseerd. Dus geen Home-knop, Face ID werkend zowel verticaal als horizontaal, erg kleine randen en een USB uitgang voor externe schermen (met nieuwe instellingen daarvoor in de Instellingen-app) die 4K HDR kan uitsturen.

Wel helemaal nieuw zijn de modelaanduidingen, en het nieuws dat er een nieuwe Apple Pencil zal komen die magnetisch met de nieuwe iPad Pro modellen verbonden zou kunnen worden.

Wi-Fi modellen 2018 iPad Pro

 • iPad8,1
 • iPad8,2
 • iPad8,5
 • iPad8,6

Cellular modellen 2018 iPad Pro

 • iPad8,3
 • iPad8,4
 • iPad8,7
 • iPad8,8


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Steeds meer details over de iPads later deze herfst
reactie #1 geplaatst: 20 september 2018 - 22:38
iPad mini 5...(die is net zo zeker als de SE2 ;-) )
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12, Air2 iOS 12 & MBA '11 macOS 10.13.6
antw: Steeds meer details over de iPads later deze herfst
reactie #2 geplaatst: 21 september 2018 - 12:55
Eindelijk komt die iPad Mini er aan.

Met 4K ondersteuning, faceID, USB-C etc. Is toch nog steeds groter dan de iPhone XS Max. Kan alleen niet bellen maar ja, wie doet dan nog?
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Steeds meer details over de iPads later deze herfst (Upd.)
reactie #3 geplaatst: 9 oktober 2018 - 11:39
Er is een update aan dit nieuwsbericht toegevoegd.
geplaatst door: De Redactie
antw: Steeds meer details over de iPads later deze herfst (Upd.)
reactie #4 geplaatst: 9 oktober 2018 - 18:45
Citaat
It’s unclear whether the current model of Apple Pencil will work with the new iPad.

Dat mogen we toch hopen van wel!
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Steeds meer details over de iPads later deze herfst (Upd.)
reactie #5 geplaatst: 10 oktober 2018 - 15:05
Kinderlijke eenvoud

iOS heeft veel van z'n "kinderlijke eenvoud" verloren. Ik heb er al eerder over geschreven en ik schrijf dit hier omdat ik vanmorgen er weer aan werd herinnerd en wel op de volgende wijze ...

De jongste in ons gezin heeft een oudere iPad Mini met iOS 9, de oudste heeft een iPad Mini 2, we hebben een iPad Mini 4 "voor Gasten" (in de logeerkamer voor internet, netflix, amazon prime en onze iTunes Video en Muziekcollectie) en een oudere iPad Air 1 voor Mamma ... Pappa heeft sinds enige tijd geen iPad meer, hij moet helaas productie draaien en dat betekend meer werk achter een notebook, voor ontspanning heeft "Pappa" enige tijd met Android Tablets ge-experimenteert (naar tevredenheid, al moet gezegd: enkel de duurdere modellen kwamen in de buurt van de iPad maar overtroffen die niet op enkele deelgebieden na) en sinds kort aan het experimenteren met ultra dunne convertibles op Windows 10.

 • iPad Mini 1: iOS 9
 • iPad Mini 2: iOS 11
 • iPad Mini 4: iOS 12
 • iPad Air: iOS 12

Wat valt op:

Afgelopen maandag alle iPad's van de laders afgehaald. Omdat kinderen (helaas) zwaar verkouden ziek thuis zitten zijn de apparaatjes bijna de hele dag in gebruik, het verschil? De iPad Mini had vanmorgen nog 62% batterij, de iPad Mini 2 nog maar 12% en de gasten iPad 37% en Mamma's iPad hing gisteren alweer aan het infuus omdat 'ie leeg was.

Pappa's "oude Samsung S2 Mini" ging vorige week donderdag van "het infuus" en heeft via Chromecast de NOS app gestreamt, in "gast gebruiker modus" (Android kent meerdere logins op een tablet) is heeft ie TuneIn Radio lopen streamen (3 avonden) en batterij hing vandaag op 58%.

Deze week was tekenend omdat veel mensen bij ons ziek thuis zaten (ik werk vanuit huis deze week) en het soms zo'n typisch beeld was van een "ontwricht gezin" (lees: iedereen in z'n eigen Bubble achter het scherm). Het gebruik was bijna gelijk op alle apparaten. Dus het verschil vind ik groot.

Omdat we naast de gebruikelijke abonnementen op Spotify, Netflix, Amazon Prime, Hulu (via Amerikaanse vrienden) ook nog een lading gekochte films en muziek hebben worden de iPad's geregeld geüpdatet met spelletjes, Video's en Muziek. Ook omdat ondanks de bizarre zakelijke glasvezelverbinding (vorige maand geupgrade) naar 1 Gigabit downstream er genoeg momenten zijn waar geen goed internet voor handen is (in de auto, onderweg naar vrienden of familie, vliegtuig, etc).

En daar komt al het eerste probleem: voor Pappa is het probleem dat de iPad's niet meer met de meest courante software gesynchroniseerd en ingericht kunnen worden. Wat deed hij in het verleden?

Maakte een "baseline" setup van een iPad, maakte een backup en zette deze terug op beide "iPad's voor volwassenen". Voor de kinderen werd eveneens 1 setup gemaakt, geback-upt en daarna teruggezet. Bij het terugzetten op de andere iPad de naam van de iPad wijzigen + opnieuw registreren bij de App store, et viola: klaar.

Nu kost dit grapje heel veel tijd en ergernis. Ergernis want elke stomme App (voor kinderen 1 of 2 gigabyte voor een geanimeerd luisterboek of mooi spel is geen uitzondering) moet 2x gedownload worden en het moet ... h-a-n-d-m-a-t-i-g. Vooruitgang noemen we dat.

Vervolgens moest ik ook nog eens (praktisch verplicht) een iCloud account aanmaken voor de kinderen wilde ik nog "in sync" blijven en de iPad niet tot een onderzetter laten verworden.

Dus opeens moet ik beheerder spelen thuis, hetgeen tijd kost. Iets wat vroeger gewoon niet zo was. Althans minder omdat ik een "profiel" kon repliceren.

Maar het gaat verder: leg de iPad's naast elkaar en je ziet dat Apple bezeten is van het Cloudconcept alsook de iPad te laten verworden tot een volwaardige computer.

Natuurlijk staan de nodige restricties voor de kinderen aangezet (geen eMail, Safari, geen Chat, geen aankopen en verschillende andere programma's en instellingen kennen een beperking). Maar ik heb eens in m'n archief gedoken naar oude screenshots en een oude iPad 2 erbij gehaald met iOS 7 en man ... Wat een verschil!

Waar vroeger het kinderlijk eenvoudig was muziek af te spelen op de iPad en het geheel te bedienen zonder "informatievensters", "waarschuwingen" of andersoortige "notificaties" zijn in iOS 9 al de eerste tekenen te vinden van "ergerlijke meldingen", maar is het in iOS 11 en 12 verworden tot een ware Fetish.

Dochter opent de Muziek App - ondanks de beperkingen in ouderlijk toezicht - "Ga helemaal op in 50 miljoen songs, wil je een abonnement?". Enkele seconden later: "Paaappaaaaaaaaaaaaaaaa, hij doet het niet, HELP!" (dochter is bijna 6 jaar oud). Ze heeft inmiddels geleerd om het weg te klikken, maar niet alle meldingen begrijpt ze, ze kan nog immers niet goed lezen.

De oudere iPad van de jongste is daarmee vergeleken een v-e-r-a-d-e-m-i-n-g. Goed, nog steeds meldingen, maar veel en veel en veel minder. Ook het gezeur om een verplichte iCloud login was toen veel minder.

Dan de navigatie. Als je de kinderlijke eenvoud van de Muziek App in iOS 6, 7 in mindere mate 8 en nog iets minder in 9 naast de design-orgie van iOS 11 en 12 legt dan vraag je je werkelijk af waar het in Cuppertino is misgegaan ...

Beide iPad's hebben 12GB aan muziek, waar de jongste moeiteloos in de muziekcollectie kan bladeren grijpt de oudste geregeld de iPad van de jongste om een liedje "te vinden" of gooit ze (bijna) uit frustratie op tafel ventileert ze haar onvrede dat "hij het niet doet, haar iPad is STOM".

Met betrekking tot Films is het verhaal niet beter. Maar ook niet qua beleving van de Apps.

Ik snap de motivatie om de iPad op te waarderen tot een "creative tool" of "productiviteitsmachine", maar met alle respect, de schoonheid van het hele iPad concept (alsmede van de iPhone) was de vorm, eenvoud en super intelligente bediening waardoor van infantiel tot seniel en alles wat er tussen zit met het apparaat om kon gaan.

Vrouwlief, daar ik toch als Apple-freak bijna de hele omgeving naar Apple heb bekeerd en dus ook haar, is een fervent Apple gebruiker sinds de iPhone 4 (en MacBook Air). Maar ook zij komt geregeld met vragen "waar toch die functionaliteit of instelling zit".

De reden hiervan? Er verandert te veel, te ingrijpend en in te korte tijd. De meest succesvolle systemen zijn vaak niet zozeer geliefd omdat ze zo goed zijn, maar omdat gebruikers jaren de tijd hebben om er aan te wennen en vervolgens te gebruiken. Mede het succes van Windows 95, later Windows 7 en de terugkeer van de "Startknop" in Windows 10. Voor MacOS geldt hetzelfde.

iOS: van consumptie tot gereedschap?

iOS heeft opeens een Dock, lijkt mooi maar is verwarrend omwille de uitgebreide functionaliteit - zeker voor kinderen en beginners. En zo kan ik nog even doorgaan.

En nu krijgen we nieuwe iPad's, althans komende herfst. En ik heb er dus een dubbel gevoel bij, enerzijds blij te zien dat een product zich blijft ontwikkelen, maar anderzijds heb ik het gevoel dat het oorspronkelijk doel Apple uit het oog verloren is. En ik vraag me af of met de stappen van afgelopen 4 tot 5 jaar dit nog hersteld kan worden ... Want ik denk eigenlijk van niet ... Er is immers opeens een nieuwe doelgroep aangetrokken die de iPads wel in een Pro omgeving gebruikt, die zien in de iPad een mooie vervanging van hun eigen notebook. Al is dat in mijn beleving nog steeds ietwat te beperkt voor mijn gebruiksprofiel, maar goed, iedereen is anders.

Natuurlijk is de Apple Pencil geweldig en natuurlijk is een samenwerking met IBM meegenomen, maar ... Apple is nooit een echte Enterprise speler geweest. In het Nederlands kennen we een uitdrukking: schoenmaker blijf bij je leest.

Waarom zou Apple de transitie naar corporate of enterprise moeten maken? Hun portfolio is verre van "Enterprise", hun service eveneens, hun serviceability nog minder (wat valt er nog te repareren of te vervangen aan een MacBook?) en hun prijzen zijn ook niet vriendelijker dan die van de concurrent?

Met de focus op "corporate" en "creativitity" alsmede het steeds meer taken van macOS op te nemen in iOS verliest iOS zijn eenvoud ... De iPad en iPhone zaten altijd op de grens van mooi, functioneel, niet te uitgebreid, makkelijk in gebruik maar toch praktisch en krachtig. Nu is Apple van iOS een verkapt macOS-light aan het maken en van z'n iPads een verkapte Notebook Crossover.

Hallo, wat is het nu? Een Tablet of een Notebook? En waarom moet het convergeren? Waarom niet de MacBook een touchscreen meegeven en nog steeds een "media consumptie" en "simpele zakelijke computer" leveren in de vorm van de iPad geheel in lijn met de oorspronkelijke visie?

To Fix or not too Fix?

Ik vraag me af of Apple met de komst van de nieuwe iPads de batterijproblemen gaat verhelpen (de oude iPad 2 en iPad Mini 1 outperformen de nieuwe iPads met vlag en wimpel (gek genoeg)), de scheiding tussen Pro en Consument wat duidelijker en beter maakt door weer het "less is more" principe toe te gaan passen en ook de use cases voor gebruikers in ogenschouw neemt.

Want, waarom een iPad Mini als je een "gewone" iPad of iPad Pro kunt kopen? Wel, Mamma's iPad Air vinden de kinderen iets te zwaar en lastig in bediening, de iPad Mini past echter perfect en is groot (en zwaar) genoeg. Pappa heeft tijden lang een iPad Mini 4 met LTE gebruikt voor onderweg, paste in "het mannentasje" en was fijner te gebruiken om films te kijken (groter dan telefoon), groter virtueel toetsenbord dan telefoon dus makkelijker om in noodgevallen een mail te typen of zelfs Word document te schrijven maar klein genoeg om mee te nemen ...

Daarnaast zou het fijn zijn als Apple ook nadenkt over de economische use case ...

Kijk, 300 euro voor een iPad is nog te doen, 400 euro ook, maar 600/800 of mogelijk bijna 1000 euro voor een iPad (he, het is Apple, we hebben magische cijfers gezien met de komst van de iPhone X ... ) Zeker als je meerdere stuks in het gezin te vervangen zult hebben is te veel van het goede.

We zullen het allemaal gaan beleven komende weken/maanden. Maar na jarenlange euphoria ben ik wat (somberder) over Apple's richting. Natuurlijk de iPhone X(R|S) (Max) schiet(en) prachtige kiekjes, maar dat doet de P20, Sony XZ3, Google Pixel en de Samsung Note 9 ook ... Sterker nog, de camera sensoren komen (volgens mij) deels van LG en deels van Sony. Maar hier kan ik me in vergissen.

De iPad was een briljante zet van Apple, maar het is hetzelfde Apple wat het concept om zeep lijkt te helpen.

Elke update krijgen we meer animoji en emoji, maar zelfs op de oude Samsung S2 Mini tablet is het mogelijk om een volledig gescheiden gebruikersaccount aan te maken voor de kinderen of gasten zonder dat ze ooit bij mijn data of Apps kunnen komen. Zelfs verschillende soorten Apps voor verschillende gebruikers zijn mogelijk.

Zo ook praktische toepassingen. Zit nu te staren naar een Bose QC25 koptelefoon, prima koptelefoon, maar ... werkt wel met een 3,5mm audiojack. En zo oud is ie niet ... Als het aan Apple ligt gooi ik hem of weg of ga ik een dongel kopen voor m'n telefoon "omdat er geen ruimte zou zijn in de toestellen voor een 3,5mm audiojack, de kwaliteit bedroevend is en storingsgevoelig/reperatiegevoelig is en de waterdichtheid niet geborgd kan worden").

Ik ben inmiddels ruim 40 winters oud, dus ik loop nu even naar de "memory afdeling" op zolder ... Ik sta hier terwijl ik deze laatste paragraaf typ, ik zie een oude Sony Portable Minidisc Speler, een oude Philips DCC speler en een Sony Discman. Kijk er liggen enkele penlites hier, moment ... Die toestellen zijn niet alleen oud, ze zijn bejaard: ze hebben me goed gediend en zijn werkelijk praktisch opgebruikt. Ik heb ze gewoon voor de lol en om mogelijk ooit een museum te openen voor m'n kinderen en ze de ontwikkeling van wasrol tot AAC/MP3/Ogg/AC3 en wat nog komen gaat te laten ervaren  :tounge: ...

Wacht, er ligt zelfs een MD schijfje en een oude CD van Fleetwood Mac ... *Hmpf* even een koptelefoon pakken. (minuut later): JAAAAAAA de Discman doet het ... Wauw, best goed geluid eigenlijk, en de oude "Megabass" klinkt eigenlijk op stand 1 zo gek nog niet. Even de koptelefoon plug rond laten draaien in de discman om te kijken of ie ergens kraakt: NIETS, GEEN KRAAKJE ... De BOSE werkt hier prima mee. nu de MD "Verzamel MD (Soft) Rock - 1994" ... Even kijken, Nirvana, Rolling Stones, Jeff Buckley ... Klinkt prima, en de koptelefoonaansluiting: ai, bij ongeveer 270' draaien hoor ik een kraakje, maar verder niet.

Kortom, waar gaat die "moderne hype" over? Wat is er praktisch aan het weglaten van dergelijke aansluitingen? Niets, behalve een overtrokken verdienmodel en een bijdrage een de "plastic soep".

Ben benieuwd of de nieuwe iPads nog met koptelefoonaansluiting komen, maar vrees het ergste.

En weer zullen we kobalt en lithium moeten gaan verwerken in nog grotere mate, want sja, Bluetooth betekend autonome amplifier, aansturing en verbinding en dus aansturing, kortom, behoefte aan batterijen/accu's ...

Maar ondertussen wel je eigen HQ op groene stroom laten werken terwijl de rest van de wereld in de plastic soep verdwijnt ...

Niet te vergeten: ik vlieg met vele verschillende luchtvaartmaatschappijen en als je de officiële regels (of de safety card) eens erop na slaat, blijkt dat vaak WiFi en Bluetooth EXPLICIET worden genoemd als zijnde verboden tijdens de vlucht. Goed, niet bij elke luchtvaartmaatschappij, maar er zijn genoeg situaties waar Bluetooth, evenals WiFi, gewoon niet gewenst is.

Ach ja, het halve leven ligt achter me, dus waarschijnlijk ben ik gewoon een oude *** geworden ... Niets aan te doen.

Mogelijk juist dankzij de herinnering aan vroeger komt er toch een soort van spanning rond een Apple evenement, zouden ze oude tijden laten herleven? De spanning is zeker niet meer hetzelfde als vroeger en het is ergens ook meer een gevoel van nostalgie, maar (voorlopig) blijft dat nog even fijn. Voor zolang het duurt want ik ben me er terdege van bewust dat in de Informatie Technologie en Consumenten Elektronica niets, maar dan ook werkelijk niets het eeuwige leven heeft. Kortom, het kan best zo zijn, dat ergens in een donkere schuur iemand bezig is "the next big thing" in elkaar te knutselen ...

Onverminderd een grote :apple: groet!
geplaatst door: doctor_apple