
Google lijkt al te werken aan een vervanger voor Android
Dat Android als besturingssysteem niet het meest ideale is, dat weet iedereen die er wat langer mee heeft gewerkt. Een simpel voorbeeld, waar de interface van iOS altijd soepel in beweging blijft, zie je zelfs op de meest moderne en snelste Android telefoons de interface nog wel eens haperen.
Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers is dat natuurlijk geen probleem, maar het is wel een indicatie dat er aan de basis van dit besturingssysteem sommige dingen gewoon niet goed in elkaar steken.

Op dit moment is Android een Linux kernel met bijbehorende bibliotheken, enigszins vergelijkbaar met macOS of iOS. Daarboven draait Android Runtime, en nog veel meer. Hoe Android in elkaar steekt kan je zien op
deze pagina.
Het grootste probleem van Android is efficiëntie. Toen Eric Schmidt een aantal jaar geleden gevraagd werd wat Google ging doen aan het haperen van de interface was het antwoord dat er helemaal niets aan gedaan werd, snellere telefoons zouden het antwoord zijn. Dat blijkt dus niet de oplossing te zijn geweest, waarschijnlijk omdat we ook steeds meer willen doen met onze telefoons.
FuchsiaHet lijkt er op dat er bij Google al hard gewerkt wordt aan een vervanger voor Android, de codenaam daarvoor is
Fuchsia. Eén van de indicaties dat Google dit als de toekomst ziet, is dat inmiddels al het toptalent bij Google aan dit project werkt, waaronder Travis Geiselbrecht en Brian Swetland.
Er was
deze pagina met details van de kernel van Fuchsia, maar die is inmiddels verwijderd. Die kernel heet trouwens Magenta, een chique naam voor paars. En paars plus roze maakt de kleur fuchsia, dus de interace zal waarschijnlijk de naam Pink hebben meegekregen. Op die verwijderde pagina was het volgende te lezen:
Magenta targets modern phones and modern personal computers with fast processors, non-trivial amounts of ram with arbitrary peripherals doing open ended computation.
De Nederlandse ontwikkelaar Thom Holwerda heeft inmiddels Android al een doodlopende weg
verklaard, de vraag lijkt vooral wat Google in de toekomst daaraan gaat doen.
De grote vraag lijkt nu vooral of Fuchsia in de toekomst Android echt gaat vervangen, of dat het op een gegeven moment als update voor Android gepresenteerd gaat worden, of wat anders. Mocht er voor de tweede optie gekozen worden, dan moet er natuurlijk wel voor gezorgd worden dat Android-apps er op draaien.
Mocht dat niet de oplossing zijn, dan zou dat betekenen dat er naar een compleet nieuw ecosysteem overgestapt zou gaan worden. En dat bekent mogelijk een grote kans voor Apple, want bij zo'n grote migratie raak je altijd mensen kwijt.
WallpapersOndertussen is er wel een grote aanwijzing dat Fuchsia al een werkend besturingssysteem is, en veel meer dan alleen een code-project. Want op GitHub zijn al wallpapers voor Fuchsia
te vinden, een duidelijke indicatie dat Fuchsia waarschijnlijk al een compleet werkende interface heeft. Opvallend is trouwens ook de grootte van die Wallpapers, ruim 50 MB voor een Wallpaper is wel héél erg groot.