https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone7-en-7Plus-icoon.jpg
Technieksector lanceert keurmerk voor refurbished iPhones
Steeds meer interesse voor refurbished was één van de redenen voor Tweakers om sinds kort de resultaten van hun Pricewatch zoekmachine ook te laten zien. Maar niet iedereen is even enthousiast over refurbished apparaten, wat is daar de standaard en welke zekerheid heb je daarbij?

Een mogelijke oplossing voor dat soort vragen is het Keurmerk Refurbished, dat nu door ondernemersorganisatie Techniek Nederland in het leven geroepen is. De eerste certificaten hiervan zijn vandaag uitgereikt aan Forza Refurbished, Leapp en Renewd, als je bij een van deze bedrijven een refurbished iPhone koopt dan zou dit de zekerheid moeten bieden dat die van hoogstaande kwaliteit is.

https://www.technieknederland.nl/cms/multimedia/000612euk8wp3wsp/Keurmerk-Refurbished-biedt-consumenten-zekerheid1600.jpg
Technieksector lanceert keurmerk voor refurbished iPhones


50 Controlepunten

Opvallend is vooral dat de garantie die Forza Refurbished, Leapp en Renewd geven op refurbished iPhones verder gaat dan die van Apple zelf. Batterij en accessoires vallen standaard onder de 24 maanden garantie van het Keurmerk Refurbished, iets wat bij nieuwe iPhones niet het geval is. Dat is mogelijk omdat deze iPhones onder andere op meer dan 50 punten gecontroleerd worden, zowel wat betreft de hard- als de software. Daarbij is er natuurlijk extra aandacht voor de accu en het scherm, als het nodig is worden die vernieuwd.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland zei er het volgende over:

Citaat
Zowel de professionele refurbished bedrijven als de overheid willen het kaf van het koren scheiden. Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief volledig in orde is.

Door smartphones een tweede leven te geven, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug. En als consument ben je natuurlijk ook gewoon duidelijk goedkoper uit wanneer je een refurbished iPhone koopt.

iPhones

Dit keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones. Niet voor niets, want meer dan 90 procent van deze markt komt voor de rekening van deze smartphone. Het is de bedoeling om het op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten.

Onafhankelijke toetsing

Ook niet onbelangrijk is dat bij de deelnemende bedrijven technische audits worden uitgevoerd door TÜV Nederland, het onafhankelijke certificatie-instituut wat hiervoor gekozen is.  En de bedrijven die meedoen moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan strikte financiële voorwaarden. Dat laatste wordt getoetst door EDR Credit Services (onderdeel van DAS). Daarbij wordt gekeken naar solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten.

Groeimarkt

De markt voor refurbished smartphones, en dan dus met name iPhones, groeit de afgelopen jaren snel. Uit het rapport De Grote Refurbished Barometer (PDF, 856 KB) van BigSpark uit november 2018 blijkt dat inmiddels maar liefst 19 procent van alle verkochte iPhones wereldwijd inmiddels al een refurbished iPhone is.

Wil je hier nog meer over lezen, dat kan in dit persbericht van Techniek Nederland.


met dank aan forumlid 'VwVanFan', die dit nieuws als eerste melddeMaandelijks trekt MacFreak bijna 70.000 bezoekers, die hier gemiddeld 5 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; alle mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Technieksector lanceert keurmerk voor refurbished iPhones
reactie #1 geplaatst: 19 maart 2019 - 13:04
Klinkt super. Ik koop al mijn Apple producten 2dehands. Benieuwd of het voor mij persoonlijk een meerwaarde kan zijn tov Marktplaats.
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12, Air2 iOS 12 & MBA '11 macOS 10.13.6