
Test laat zien: extra goed opletten bij een 'refurbished' iPhone
Een paar jaar geleden stond het woord refurbished bij een iPhone voor een tweedehands toestel dat door Apple zelf was ingenomen en daarna weer zo goed als nieuw in de markt werd gezet, maar dan voor een prijs die een stuk lager lag dan voor een nieuwe.
Maar het woord raakte steeds meer ingeburgerd, en inmiddels is het zo aan inflatie onderhevig dat het door allerlei winkels gebruikt wordt in plaats van wat we niet zo lang geleden nog gewoon tweedehands noemden. Het onderscheid tussen de aanduidingen tweedehands en refurbished zijn dus in de praktijk eigenlijk helemaal verdwenen, refurbished is een chique woord voor tweedehands geworden.
De Consumentenbond heeft recent bij negen verschillende winkels steeds twee 'refurbished' 16 GB iPhone 6s gekocht, en daarbij gekeken naar de prijs, de staat van de buitenkant en de staat van de batterij. De winkels waar het om gaat zijn 4Launch, Leapp, Bol.com, Smart2have.com, Centralpoint, Swoop, Coolmix, YourMacStore en Forza Refurbished. De resultaten zijn behoorlijk ontluisterend, met name in de volgende gevallen:
Bij 4 toestellen was de staat onder de maat:
- Bij één model van Forza is het vuil niet van het scherm te verwijderen en is de achterkant op sommige plaatsen sterk verkleurd.
- Het andere Forza model heeft krasjes op het scherm en putjes in de behuizing.
- Een toestel van Centralpoint heeft een scherm dat niet goed vastzit.
- Bij een toestel van Smart2have.com zijn er gebruikssporen zichtbaar.
Verder is de batterij in geen enkel geval vervangen en lijkt het er sterk op dat in meerdere gevallen er geen originele lader bijgeleverd wordt. Dat laatste is vooral belangrijk, want er zijn al meerdere gevallen geweest waarbij het gebruik van een lader die niet van Apple afkomstig was leidde tot het uitbranden van het toestel, en erger. Mocht je zelf zo'n refurbished iPhone 6s hebben gekocht, tot het eind van het jaar kan je de batterij daarin nog gratis bij Apple laten vervangen.
Nieuwe accu in iPhone
Geen enkele refurbished aanbieder stopt in elke iPhone een nieuwe batterij. De batterij wordt meestal vervangen wanneer de partij die de smartphone opknapt dat nodig vindt. De aanbieder bepaalt dus de grens. Die toestellen lijken een nieuwe accu te hebben. Uit een test van de accuduur kwam naar voren dat bijna alle aanbieders minimaal een toestel aanbieden waarvan de accu matig presteert. De gemiddelde capaciteit is 87%.
Camera- en beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van het scherm van de refurbished iPhone is vaak in orde. Soms wijkt de kleur een klein beetje af. Bij een model van Swoop heeft het scherm een rode zweem.
Ook bij de camera zijn soms afwijkingen te zien kleur, scherpte en belichting, al zijn de verschillen vaak minimaal.
Accessoires
Bij veel toestellen zit een usb-lader en Lightning kabel die origineel lijkt. Alle geleverde accessoires werken goed, maar soms wijken logo’s en tekstjes af van de lader van een nieuw Apple-toestel. Dat wijst mogelijk op namaak.
De prijsVoor veel van de kopers van zo'n toestel zal de prijs de belangrijkste reden zijn om hiervoor te kiezen. Het is dan ook extra opvallend dat de prijzen van deze 'refurbished' toestellen helemaal niet zoveel lager liggen dan wat Apple er nieuw voor vraagt, in één geval lag de prijs voor het tweedehands toestel zelfs hoger dan de nieuwprijs.

Test laat zien: extra goed opletten bij een 'refurbished' iPhone
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)De resultatenZoals we van De Consumentenbond gewend zijn hebben ze daar aan het eind de resultaten van alle onderzochte aanbieders van deze tweedehands toestellen op rijtje gezet, hieronder kan je dat zien en zelf kijken welke daarvan nog op jouw klandizie mogen rekenen.

Test laat zien: extra goed opletten bij een 'refurbished' iPhone
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)Als je de hele test van De Consumentenbond wilt lezen, die is te vinden op
deze pagina.
Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)