
Providers verzetten zich tegen Apple’s iCloud Private Relay
Eén van de aantrekkelijke opties voor onze privacy in iOS 15 is iCloud Private Relay (Privédoorgifte). Dat lijkt een beetje op een
VPN, door je data via twee extra servers te laten lopen voordat het bij de bedoelde server uitkomt, kan de laatste je positie niet zien en je identiteit.
Bij normaal surfen kan je provider en de server waarmee je verbinding maakt zien wie jij bent, dankzij de
DNS-records en je
IP-adres. Gegevens die vaak gebruikt worden om ongevraagd een profiel van jou te maken, kan erg gedetailleerd zijn. Schakel je Privédoorgifte in dan gaat je data eerst naar Apple, waarbij de DNS-records worden versleuteld. Daarna gaat het langs een tweede server van een andere partij, waarbij een tijdelijk IP-adres wordt gegenereerd.

Providers verzetten zich tegen Apple’s iCloud Private Relay
Met dit systeem, nu nog in de beta-fase, zorgt Apple ervoor dat niemand ongevraagd je identiteit kan achterhalen, ook Apple zelf niet. De tweede server is waarschijnlijk van Akamai, Fastly of Cloudflare, maar zij kunnen dus ook helemaal niets met jouw data.
Privédoorgifte aanzetten door in Instellingen helemaal bovenaan op je naam te klikken, en dan te kiezen voor iCloud → Privédoorgifte (bèta). Daar kan je onder ‘Locatie van IP-adres’ ook nog kiezen of je de locatie nog ongeveer wil doorgeven, of juist niet. Meer informatie hierover vind je
op deze pagina.

Providers verzetten zich tegen Apple’s iCloud Private Relay
klik op de afbeelding voor een grotere versie
Hoezeer dit systeem bijdraagt aan onze privacy is trouwens ook goed te zien aan de landen waarin dit nu al verboden is, dat zijn China, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Turkmenistan, Oeganda, de Filipijnen en Wit-Rusland.
Providers niet blijMeerdere providers in Europa, waaronder Telefonica, Orange en T-Mobile, zijn zich nu
aan het verenigen tegen deze Privédoorgifte-optie van Apple. Waarom is niet precies duidelijk, maar T-Mobile in de VS heeft
laten weten dat het deze functie blokkeert voor ouders die ervoor gekozen hebben content voor hun kinderen door deze provider te laten filteren.
Maar in Europa lijkt er iets heel anders te spelen. De eerder genoemde providers hier klagen dat ze geen toegang meet hebben tot “vital network data and metadata” en dat dit serieuze consequenties zou kunnen hebben voor de Europese digitale soevereiniteit (“significant consequences in terms of undermining European digital sovereignty”). Daarbij klagen ze ook dat dit hen dwarszit in hun mogelijkheden om de telecommunicatie-netwerken efficiënt te beheren (“operator’s ability to efficiently manage telecommunication networks”).
Nooit geklaagd over VPNEr lijkt iets vreemds aan de hand, want dezelfde providers hebben nooit geklaagd over VPN’s, waarvoor bijna exact dezelfde bezwaren gelden. Het lijkt dan ook vooral te gaan om vrees voor wat er gebeurt als deze optie uit de beta-fase komt en (veel) meer mensen dit gaan gebruiken.
En het laadt een enorme verdenking op de providers, want in hoeverre maken zij gebruik van onze data en verdienen ze er geld mee? Het is moeilijk voor te stellen dat er hier iets anders speelt.
met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum#iPhone #iOS