Mogelijk omdat ik het zelf even niet helemaal snap. Er is HEIF, een lossy bestandsformaat dat - als opvolger van JPEG en JPEG2000 - bedoeld is om zo efficient mogelijk foto's op te slaan.
Dan heb je RAW, een bestandsformaat om de ruwe data van je fotosensor op te slaan opdat later de verwerking achteraf kan plaatshebben met de grootstmogelijke flexibiliteit.
En dan hebben we ... "ProRAW" ... ? Dus ik zoeken en zoeken en zoeken ... Kom ik uiteindelijk erachter dat het gewoon Adobe Digital Negative bestanden betreft waarbij de beelden enigszins zijn bijgewerkt (dus het betreft geen echte ruwe data meer) met behoud van RAW kenmerken, maar toch ook weer niet helemaal. Immers, het is een interpretatie door Apple's algoritmes.
Is dat erg? Na ja, niets is bijna echt meer tegenwoordig: alles is wel bewerkt dus neen, niet perse.
Maar het is dus gewoon DNG formaat en ook (vooralsnog) gewoon compatible met software die Adobe's DNG ondersteund. Het meest pure blijft natuurlijk gewoon het RAW formaat. Apple's ProRAW is een combinatie van twee werelden, maar daarmee ook een compromis.
Het enige wat ik me afvraag hoe het kan dat ProRAW wordt neergezet als een beter formaat dan RAW, terwijl RAW - zoals de naam al aangeeft - "het ruwe materiaal" is. En ProRAW en (licht) bewerkte variant is van de data.
Natuurlijk: het filteren van ruis lijkt ProRAW echt heel goed te kunnen en het is natuurlijk cool dat je dit allemaal kunt doen met je telefoon. Alleen vind ik "ProRAW" suggereren dat het een beter formaat is dan RAW en mogelijk ook hogere kwaliteit biedt dan RAW, dat is suggestief en niet de werkelijkheid. Immers, er zijn ongelooflijk goede processors die heel goed raad weten met beeldruis (DXO Photolab 4 bijvoorbeeld) in RAW bestanden.
Mooie ontwikkeling dat dit in telefoons kan, maar wel wat verwarrend allemaal. ProRAW die eigenlijk geen echte RAW is, maar eigenlijk een DNG met extra's. ProRAW die eigenlijk niet 1:1 het beeld van de image processor neemt, maar enige beeldbewerking uitvoert en dit vervolgens voor "ruwe waarheid" op het digitale negatief opslaat.
Mooi, maar wel verwarrend allemaal
