Alles wat op dit moment bekend is over Face ID
18 september 2017 - 13:55   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FaceID-icoon.jpg
Alles wat op dit moment bekend is over Face ID
Apple heeft de iPhone X aangekondigd, en één van de meest revolutionaire dingen daarop is het nieuwe Face ID. Apple is er zo zeker van dat dit de toekomst is, dat Touch ID op deze iPhone helemaal is komen te vervallen.

Maar juist tijdens de presentatie van Face ID ging het even mis. En ondanks de verzekering van Apple dat Face ID veel beter, veiliger en accurater is dan Touch ID, zijn er mensen die zich grote zorgen maken. Een voorbeeld daarvan is Ron Amadeo, die op Ars Technica duidelijk laat merken dat hij het niet ziet zitten.



Daarbij gebruikt hij een vreemd argument, volgens hem zou het feit dat gezichtsherkenning tot nu toe nog nooit echt goed heeft gewerkt op een telefoon de reden zijn dat het nu ook niet gaat werken. Maar het is juist Apple dat keer op keer laat zien dat het niet persé de eerste hoeft te zijn, maar wel de beste.

Bij Touch ID zagen we ook veel scepsis vooraf, met vergelijkbare argumenten. Ook daar heeft Apple laten zien dat het systeem dat in Cupertino was ontwikkeld wel goed werkt, en verreweg de meesten van de mensen met een device met Touch ID dat ook dagelijks gebruikt.

Daarom hieronder alles wat er tot nu toe bekend is over Face ID, zodat we wat beter kunnen afwegen wat de voor en de nadelen zijn.

Citaat
  • Doordat het met infrarood werkt, werkt het ook in het donker
  • Face ID is een stuk veiliger dan Touch ID. Bij Touch ID is de kans dat iemand anders jouw iPhone kan ontgrendelen met zijn of haar vinger 1 op 50.000, de kans bij Face ID is 1 op 1.000.000 (bij identieke tweelingen is de kans wel groter).
  • Face ID werkt niet met foto's, en zelfs niet met heel erg realistische 3D maskers, alleen met een echt gezicht.
  • Face ID werkt niet als je ogen dicht zijn, dus ook niet als slaapt, of buiten westen bent.
  • Als je een baard laat staan, of je gezicht door iets anders gedeeltelijk wordt bedekt, dan werkt Face ID ook nog (tot op zekere hoogte, zie het volgende punt).
  • Als een te groot gedeelte van het gezicht bedekt is zal Face ID niet meer werken. Bijvoorbeeld als je een masker of een niqaab draagt, dan zal je de toegangscode moeten gebruiken.
  • Zonnebrillen zijn ook geen probleem, zolang die maar geen coating hebben die infrarood licht tegenhoudt.
  • De data wordt beschermd opgeslagen in de Secure Enclave op de iPhone X, er gaat geen Face ID data de iPhone uit.
  • Bij Touch ID kan je meerdere vingers opslaan, bij Face ID maar één gezicht. Bij een gedeelde telefoon zullen andere gebruikers dus de code moeten kennen.
  • Face ID werkt ook onder een hoek, je hoeft de iPhone X dus niet op een speciale manier voor je gezicht te houden.
  • Als Face ID gebruikt wordt met Apple Pay zal je de betaling moeten bevestigen met een dubbelklik op Power-schakelaar aan de zijkant.
  • Je kan Face ID ook alleen maar laten werken als je naar de iPhone X kijkt (attention aware).

  • Door de Power- en Volumeknoppen even allebei ingedrukt te houden kan je Face ID uitschakelen (de iPhone vraagt dan of je hem uit wilt zetten). Speciaal voor alle gevallen waarin je gedwongen zou kunnen worden om zo je iPhone te ontgrendelen.
Voor iedereen die de data op de iPhone X zo veilig mogelijk wil stellen, binnen Apple wordt nog gepraat over de optie om Face ID te combineren met een toegangscode, beide zouden bij die optie dus nodig zijn.

Craig Federighi zei hier het volgende over:

Citaat
We've definitely talked about it internally. We have people who are interested.

The thing we'd need to do is you'd need a backup super-long passcode, but it's certainly something that gets discussed.
Nog een paar laatste details:

Citaat
  • Face ID zal om de toegangscode vragen als het langer dan 48 uur niet gebruikt is.
  • Als het gezicht vijf keer niet herkend wordt, zal er om de toegangscode gevraagd worden (dit gebeurde tijdens de demo).
  • Ontwikkelaars (en Apple) hebben geen toegang tot de rauwe data, maar wel tot een zogenaamde 'depth map', die daarna bij bijvoorbeeld AR toepassingen gebruikt kan worden.
Meer details kan je lezen in dit interview of horen in dit interview, beide met Craig Federighi. Daarbij zijn er ook nog details te vinden op deze pagina, en hier kan je ook nog een mail vinden die Craig Federighi aan een vraagsteller stuurde, daar vind je onder andere het antwoord op de vraag of Face ID met een zonnebril gebruikt kan worden (die hierboven al beantwoord is).


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.