
Wat Apple Pay in Nederland voor jou betekent
In 2015 werd Apple Pay al geïntroduceerd in Amerika. Het contactloze betaalsysteem was meteen erg populair en steeds meer banken gingen de dienst ondersteunen. Europa, en vooral Nederland, heeft er jaren op moeten wachten, maar is nu eindelijk aan de beurt.
De eer gaat naar de ING bank die
aangegeven heeft de dienst binnenkort te gaan ondersteunen. In dit artikel vertel ik wat Apple Pay in Nederland voor jou betekent.

Wat Apple Pay in Nederland voor jou betekent
Kan ik Apple Pay gebruiken?Apple Pay met de iPhone of Apple Watch is een vorm van contactloos betalen zoals je dat inmiddels ook kent van de moderne bankpas en OV Chipkaart. Het werkt op basis van NFC (Near Field Communication). Deze techniek zit verwerkt in de iPhone 6 en nieuwer (ook de iPhone SE) en Apple Watch. Hierdoor wordt het mogelijk om zonder plastic pasje een betaling te doen.
Betalen en betaald worden met Apple PayOp alle plekken waar je nu al contactloos kunt betalen, kun je ook terecht met Apple Pay. Als winkelier heb je dus alleen een pinautomaat nodig die contactloos betalen ondersteunt. In sommige gevallen moet de betaalprovider nog instellingen aanpassen. Het ondersteunen van Apple Pay is voor de winkelier kosteloos.
Hier vind je alles over het aanbieden van Apple Pay in jouw winkel.
Ook in winkel apps en webshops kun je er straks mee betalen. Een andere handige functie is het sturen van betaalverzoeken via iMessage zoals je nu misschien al kent van ABN AMRO (Tikkie). Tijdens het Apple Event in maart 2019 had Tim Cook het ook over Apple Card (Apple’s eigen creditcard) en Apple Cash. Deze diensten zijn nog niet aangekondigd voor Nederland.
Hoe werkt het precies?Het makkelijkste is om te te betalen door middel van je Apple Watch. Zolang de Apple Watch contact met de huid houdt, kun je betalingen doen. Pas als je de Apple Watch afdoet, moet je een pincode invoeren om de betaalfunctie weer te kunnen gebruiken.
Heb je een iPhone met Touch ID, dan leg je je vinger op de sensor, terwijl je je toestel bij de betaalterminal houdt. Gebruik je Face ID dan druk je tweemaal op de zijknop, ontgrendelt je toestel met Face ID en houdt vervolgens de iPhone bij de betaalterminal.
Waarom is Apple Pay zo gaaf?Het is snelEr zijn een aantal belangrijke redenen waarom Apple Pay zo handig is. Allereerst is het heel praktisch en snel. Enkel een iPhone of Apple Watch is genoeg. Je koppelt je betaalgegevens aan Apple Pay en hebt er verder geen omkijken naar. Je hoeft zelfs geen app te openen om te betalen. Alles gaat automatisch.
Het is super veiligHet grootse voordeel van Apple Pay is veiligheid. Naast het scannen van de iPhone heb je namelijk altijd nog een tweede autorisatie methode nodig. Op de iPhone’s is dat je vingerafdruk of gezichtsherkenning, op de Watch het contact met je huid (en de pincode die je met omdoen intypt). Het risico wat je met het huidige contactloos betalen dus wel loopt, loop je met Apple Pay niet. Ook hoeft er hierdoor geen limiet te zijn en kun je ook bedragen boven de €25 met Apple Pay voldoen.

Wat Apple Pay in Nederland voor jou betekent
Mocht de iPhone gestolen worden of kwijtraken dan kun je via Find My iPhone het hele apparaat blokkeren en/of wissen. Hiermee kun je ook Apple Pay uitzetten. Zo wordt het onmogelijk voor anderen om jouw iPhone te gebruiken voor betalingen.
De gegevens die gebruikt worden om de transactie plaats te laten vinden kunnen door niemand worden ingezien. Zowel de winkel als Apple slaan geen gegevens op en hebben dus geen inzicht in jouw aankopen. In de huidige tijd, waar iedereen al van alles van je wil weten, is dat een fijne gedachte.
Meer over de beveiliging en privacy van Apple Pay vind je op
deze pagina.
Wachten op de bankenHoe mooi deze moderne manier van betalen ook is, er is ook een klein nadeel. Bij Apple Pay komt het erop neer dat we afhankelijk zijn van de banken die het ondersteunen. Je moet natuurlijk wel je rekening kunnen koppelen aan je Apple Pay account. ING zal in Nederland de spits afbijten. Hopelijk volgen meer banken snel. Bunq in België ondersteunt bijvoorbeeld al Apple Pay. De kans is dus groot dat ook bunq Nederland een van de volgenden is.
Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.