Nieuws, feedback en meer > Nieuwsberichten en reacties

Wat er in tvOS 18 verbeterd wordt

(1/1)

Robert:
Wat er in tvOS 18 verbeterd wordtAankomende herfst zal Apple tvOS 18 uitbrengen. Dit is het besturingssysteem waarin over het algemeen veel minder wordt aangepast, maar toch zijn er nu wel een aantal erg fijne verbeteringen aangekondigd, vooral voor iedereen met een iets minder gehoor.

De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk Enhance Dialogue, waardoor dialoog beter gescheiden wordt van het achtergrondgeluid.

Wat er in tvOS 18 verbeterd wordt
klik of tap voor een grotere versie
Dat Apple zich genoodzaakt ziet om zoiets toe te voegen lijkt iets wat ze zich in Hollywood best aan zouden mogen trekken. Want de drang naar realisme is op het gebied van het geluid kennelijk zo doorgeschoten dat er algoritmes gebruikt moeten worden om wat er gezegd wordt weer duidelijk verstaanbaar te maken.

In de video hieronder kan je niet alleen zien hoe deze optie tijdens het afspelen ingesteld kan worden, maar het verschil is ook duidelijk te horen.

Your browser does not support the video tag.

Dit scheiden van de stemmen van het omgevingsgeluid gebeurt bij de basis, het maakt dus niet uit of je het geluid afspeelt via de speakers van de TV, speakers die via HDMI verbonden zijn, HomePods, AirPods of andere via Bluetooth verbonden devices. En dat geldt ook als deze content afgespeeld wordt op een iPhone of iPad.

Ondertitels

Is het verbeteren van de dialogen niet voldoende, dan is het natuurlijk ook mogelijk om ondertitels in beeld te gebruiken om het allemaal beter te volgen. In tvOS 18 worden die altijd zo goed mogelijk getimed, zodat ze niet net iets te vroeg, of iets te laat, in beeld komen.

Your browser does not support the video tag.

tvOS 18 biedt ook 21:9-ondersteuning voor het afspelen van films en programma's op projectoren, zodat je bioscoopfilms kan zien zoals die door de regisseur bedoeld zijn.

Verder zijn er natuurlijk ook weer veel mooie nieuwe  screensavers zoals Portretten, TV en Films. Helemaal nieuw daarbij is Snoopy, die samen met Woodstock het scherm overneemt in verschillende animaties, voordat hij op verschillende locaties tot rust komt, waaronder zijn hondenhok.

Your browser does not support the video tag.
SharePlay en Apple Music

In tvOS 18 wordt het ook mogelijk om de controle te delen over muziek die wordt afgespeeld vanaf de HomePod en HomePod mini met behulp van SharePlay en Apple Music. Om deel te nemen aan een SharePlay-sessie is het voldoende om gewoon een iPhone in de buurt van een andere iPhone brengen - of de QR-code in het SharePlay-venster van Apple Music op een andere iPhone scannen - om nummers aan de afspeellijst toe te voegen en het afspelen te regelen. En dat werkt ook als er deelnemers bij zijn die geen Apple Music-abonnement hebben.

InSight

Speel je content af van Apple zelf dan kan je in de Apple TV-app zien welke acteurs in beeld zijn en welke muziek er eventueel speelt. Bij Amazon Prime hebben ze al een tijdje iets vergelijkbaars, daar is het X-Ray gedoopt.

Your browser does not support the video tag.

Jurriaan:
Maar nog steeds geen aparte gebruikers. Wat Apple er nu van heeft gemaakt heb je niks aan.

GeorgeM:
@Jurriaan: Voor mij zijn deze updates erg welkom, maar ik begrijp dat de huidige mogelijkheden voor meerdere gebruikers niet voldoende zijn voor jou?

https://support.apple.com/nl-nl/guide/tv/atvb0753b37d/tvos

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie