https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch5Hartslag-icoon.jpg
Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
Dat Apple bij zowel de iPhone als de Apple Watch steeds meer de nadruk legt op hoe belangrijk die kunnen zijn voor onze gezondheid is te zien aan drie nieuwe studies op dit gebied die nu in de VS zijn opgestart. Daarbij gaat het om hart en gezondheid, gezondheid van vrouwen en het gehoor.

Mocht je graag aan zo’n studie mee willen doen dan zal dat jammer genoeg niet gaan, om te kunnen deelnemen heb je Apple Research-app nodig, en die is alleen te vinden in de App Store in de VS. Uit de resultaten van eerdere studies bleek trouwens dat er grote belangstelling is, hoewel jammer genoeg niet alle deelnemers de moeite nemen om alle stappen die voor een betrouwbaar resultaat nodig zijn uit te voeren. Maar ook in de gevallen dat het niet tot een wetenschappelijk bruikbaar resultaat leidt, geeft het in verreweg de meeste gevallen de deelnemers wel meer inzicht in hun eigen gezondheidssituatie.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleResearchHeartWomenHearing.jpg
Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch


Hart en gezondheid

Door het succes van die eerdere studie naar het hart zijn er nu door Apple drie nieuwe studies gestart, de eerste gaat over hart en gezondheid, de tweede over de gezondheid bij vrouwen en de derde richt zich op het gehoor. Die eerste studie is eigenlijk een vervolg op de eerdere hart-studie waarbij de iPhone en Apple Watch ook al centraal stonden. Maar dit keer willen de wetenschappers graag meer inzicht in de relatie van beweging in relatie met een gezond hart.

Gezondheid bij vrouwen

Bij de studie naar de gezondheid van vrouwen gaat het onder andere over polycysteus-ovariumsyndroom, onvruchtbaarheid, osteoporose en de transitie naar de menopause. Daarbij wordt onder andere de maandelijkse cyclus bijgehouden, en gekeken of er een relatie is tussen die cyclus en de eerdere genoemde onderzoeksvelden. Ook wordt er gekeken of er invloed is hierop van dagelijkse gewoontes en dergelijke. Dit is de eerste keer dat hier op zo’n schaal onderzoek naar gedaan wordt.

Gehoor

Bij de studie van het gehoor wordt er gekeken wat de impact is van geluid op stress-niveaus en cardiovasculaire gezondheid. Daarbij krijgen deelnemers seintjes als er hoge volumes gedetecteerd worden, en wordt er gekeken hoe er op zulke waarschuwingen gereageerd wordt. De resultaten zullen ook gedeeld worden met de World Health Organization (WHO), waar met het Make Listening Safe initiatief geprobeerd wordt om verlies van gehoor tegen te gaan.

Wil je meer lezen over deze studies, dat kan in het persbericht dat Apple hierover heeft gepubliceerd.


met dank aan forumlid ‘iEscape’, die dit nieuws als eerste melddeBereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #1 geplaatst: 18 november 2019 - 12:18
Ik neem met wat ik nu ga zeggen vermoedelijk een uitzonderingspositie in, maar ik vind dit soort gezondheidsonderzoeken c.q. gezondheidsclaims onzin.

Sterker nog: ik denk dat het voor je gezondheid veel beter is om geen Apple Watch te hebben, dan om er wel een te hebben. Het is veel beter om gewoon vanuit jezelf datgene te doen waarvan we allemaal weten dat het onze lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede komt, dan om je ritme en je keuzes te laten bepalen of beïnvloeden door wat een apparaatje aan je pols aangeeft. Goed luisteren naar jezelf en je verstand gebruiken, daar gaat het om, en dat is echt meer dan voldoende. En vooral het eerste is iets dat weinig mensen, en vooral weinig jonge mensen, meer kunnen. Ze worden volstrekt geleefd door hun digitale apparaten, met alle negatieve gevolgen vandien. Maar ja, met dat soort boodschappen verkoopt Apple natuurlijk geen klokjes en geen smartphones.

Voor mij zijn dit soort onderzoeken en claims op zijn best geraffineerde marketing, maar  vermoedelijk zelfs bewuste misleiding van mensen die niet beter weten.


geplaatst door: Timotheus
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #2 geplaatst: 18 november 2019 - 12:32
Zonder mijn AppleWatch en de aanmoedigingen die ik krijg zou ik veel minder bewegen op mijn 73 ste. En er zijn nog wel andere voordelen. Toen ik onlangs viel in Brussel vroeg de Watch mij of ik gevallen was en of ik hulp nodig had. Dat was gelukkig niet het geval.
Bij een opnamen in de kliniek was mijn suiker bij de meting s'avonds redelijk hoog en als diabeet was ik ongerust om tijdens mijn slaap geen hypo te krijgen want dan kan je in coma geraken.
Rond middernacht werd ik door mijn Watch gewekt omdat mijn hartslag boven 100 ging. Dat is niet normaal in je slaap. De verpleegster kwam mijn suiker meten en die stond alarmerend laag.
Zonder de AppleWatch was ik er waarschijnlijk niet meer!
Dus de AppleWatch kan zeer nuttig zijn. Zelfs zonder deelname aan die studie.
geplaatst door: bigmac
De groeten
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #3 geplaatst: 18 november 2019 - 12:35
Wauw! Daar ben ik blij om Bigmac. Blijf nog héél lang bij ons.
geplaatst door: Flix
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #4 geplaatst: 18 november 2019 - 12:40
@ Timotheus: ik zou hier bijna dagelijks nieuwsberichten kunnen plaatsen over gevallen waarbij de Apple Watch weer iemand's leven gered heeft (zie bijvoorbeeld het verhaal van bigmac hierboven). Dat doe ik niet, want ik dacht dat we al voldoende hadden, en ben bang dat het op den duur saai wordt en juist zijn doel voorbij schiet.

Maar ik denk dat het voor jou tijd is om je wat meer in de Apple Watch te verdiepen, het gaat daarbij echt niet om misleiding, in tegendeel.
geplaatst door: Robert
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #5 geplaatst: 18 november 2019 - 12:50
@ bigmac: blij dat jij er nog bent!

@ Timotheus: ik heb in mijn omgeving inmiddels meerdere mensen die nog in leven zijn door hun Apple Watch. Heb er een paar hier van MacFreak voor je op rijtje gezet:

https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/eerste-leven-mogelijk-gered-door-apple-watch-4-in-europa/

Leven van deze vrouw waarschijnlijk gered door Apple Watch 4

Een Apple Watch red het leven van een 18-jarig meisje

(het laatste voorbeeld laat volgens mij zien dat het ook voor jongere mensen héél erg nuttig kan zijn)
geplaatst door: anraadts
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #6 geplaatst: 19 november 2019 - 15:28
Het is dubbel. Zonder Apple Watch leven we korter want hoeveel mensen kennen hun lichaam dusdanig goed dat zij een hartinfarct voelen aankomen en tijdig en juist handelen. Mijn vader bijvoorbeeld werd bang en durfde niet te handelen. Aan de Apple Watch is hij nog niet.

Zelf denk ik mijn lijf goed te kennen en draag geen Apple Watch. Ik ben van mening dat ik daardoor te veel stress kan herkennen, en te weinig bewegen idem dito en naar kan handelen. Los van het feit dat ik geen 449 euro over heb voor een Apple Watch.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #7 geplaatst: 19 november 2019 - 17:08
Je hebt niet goed gelezen wat hier al staat. Ik hoop dat je vader nooit valt zonder de mogelijkheid om de hulpdiensten en jezelf te verwittigen, want dat doet de AppleWatch ook!
Waar haal je die prijs? Voor 229€ heb je er al eentje.
geplaatst door: bigmac
De groeten
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #8 geplaatst: 19 november 2019 - 20:35
Als je weet dat je iets bepaalds mankeert, en het is zeker dat een bepaald instrument daarbij goede diensten kan bewijzen, dan gebruik je dat.

Maar ook dan blijft het vaak dingen tegen elkaar afwegen. Hoeveel mensen zijn er bv. niet, die last hebben van hoge bloeddruk, daarom een bloeddrukmeter hebben gekocht, en de godganse dag met dat ding in de weer zijn, tot zijzelf èn hun omgeving er helemaal tureluurs van worden? Ik spreek uit ruime ervaring. Is dat beter dan gewoon de adviezen van de huisarts opvolgen, medicijnen slikken als je die gekregen hebt, en verder je af en toe door een professional laten controleren? Ik vraag het me af.

Mijn idee: als je in principe gezond bent, zorg dan dat ook je levenspatroon gezond is: niet roken, niet of weinig drinken, geen overgewicht, genoeg beweging enzovoort. Is dat allemaal OK, dan heb je zo'n klokje nergens voor nodig; of in elk geval niet voor je gezondheid.

Gebruik je verstand en handel daarnaar; dat is echt doorgaans voldoende. Hoe meer een mens self-supporting is, d.w.z. niet afhankelijk is van andere mensen of van dingen, hoe beter het is.

Maar nogmaals:  specifieke gevallen behoeven specifieke oplossingen, dat spreekt voor zich.
geplaatst door: Timotheus
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #9 geplaatst: 19 november 2019 - 21:23
Timotheus' overwegingen zijn natuurlijk niet helemaal onterecht.
Ik ben de watch gaan dragen omdat ik inzicht wilde in mijn hartritme, nadat daarin stoornissen geconstateerd waren. Na een aantal maanden werden me een aantal verbanden duidelijk, waarmee ik niet van de hartritmestoornissen af was, maar wel een beter inzicht kreeg in wat er 's nachts tijdens mijn slaap gebeurde, hoe het hart reageerde op mijn sportactiviteiten en hoe het toch kon dat ik me opeens slecht voelde. Scheelt toch als je beter begrijpt wat er in je lijf gebeurt.
Maar daar staat tegenover dat je er wel weer een gadget bij krijgt die regelmatig je aandacht vraagt. Als dat er inderdaad toe leidt dat je erdoor geleefd wordt, is dat natuurlijk niet okee.
Als die onderzoekers uit Roberts artikel door grootschalige gegevensverzameling via de watch meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld hartproblemen, dan lijkt mij daar weinig tegenin te brengen.
geplaatst door: Alvinus
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #10 geplaatst: 19 november 2019 - 21:32
Mee eens. Het is goed om kritisch te kijken naar het nut van dit soort devices. 'Meten is weten', maar als dat 'weten' alleen maar stress en onzekerheid oplevert, en ook nog eens niet nuttig ingezet kan worden, kun je dat 'meten' inderdaad beter achterwege laten.

Maar deze uitspraak vind ik onterecht en ook best wel lomp:
Voor mij zijn dit soort onderzoeken en claims op zijn best geraffineerde marketing, maar  vermoedelijk zelfs bewuste misleiding van mensen die niet beter weten.
geplaatst door: Flix
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #11 geplaatst: 19 november 2019 - 22:17
@Flix: je hebt gelijk dat mijn uitspraak niet uitmunt in elegantie en fijnzinnigheid, maar dat heb ik bewust gedaan, om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Maar of die onterecht is of niet, daarover zal denk ik iedereen het zijne denken. Zelf ben ik niet gezegend met veel vertrouwen in de intenties van het grootkapitaal, om het heel voorzichtig te zeggen. Ik denk dat bij alle grote bedrijven met gezondheidsclaims, Apple incluis, vertrokken wordt vanuit het marketing-aspect, en niet vanuit het gezondheidsaspect. Zonneklaar blijkt dat bv. in de farmaceutische industrie, waar het buitengewoon moeilijk is bedrijven te bewegen om onderzoek te doen naar geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes, gewoon omdat daar niet genoeg aan wordt verdiend.

Grote bedrijven hebben grote budgets om de gemiddelde burger aan zijn/haar verstand te peuteren dat het ècht nodig of althans verstandig is om hun producten aan te schaffen.

Maar er is nergens budget om de burger aan te moedigen zijn/haar gezonde verstand te gebruiken, het als het enigszins kan op eigen kracht te doen, en zich niet van van alles en nog wat afhankelijk te maken. Dat is nl. een boodschap waaraan niemand een cent verdient; behalve de burger zelf, maar die heeft het niet door. 

geplaatst door: Timotheus
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #12 geplaatst: 20 november 2019 - 00:11
Jij kijkt en denkt te zwart-wit. Dat is denk ik juist het probleem van tegenwoordig!
Die 'burgers' van jou zijn o.a. ook gewoon de CEO's, beleidmakers, onderzoekers van dezelfde industrie waar jij zo tegen ageert. Ook zij hebben zieke kinderen, partners met borstkanker of partners met hartfalen, ouders met parkinson, etc. Mensen van vlees en bloed, met hun eigen angsten en levens-pijn.
Dat "zonneklaar" van jou, daar valt m.i. ook veel op af te dingen.
Ik ga niet met jou mee in dit soort wij/zij-denken.
geplaatst door: Flix
antw: Drie nieuwe gezondheid-studies in VS voor iPhone en Apple Watch
reactie #13 geplaatst: 20 november 2019 - 05:49
@ Timotheus: ik lees jouw bijdrages altijd met plezier (lees hier ook meer dan dat ik bijdraag), maar dit keer verbaas je me. Waarom zo vast houden aan een negatief beeld, terwijl overduidelijk is dat de Apple Watch levens redt?

Natuurlijk willen ze bij Apple geld hieraan verdienen, het is tenslotte geen charitatieve instelling. Maar dat is toch nog geen reden om dat alleen maar cynisch te bekijken? Of wel?
geplaatst door: anraadts