
Plannen EU zullen innovatie Apple enorm vertragen
We horen het Tim Cook en de zijnen vaak zeggen, alleen bij Apple is het niveau van integratie mogelijk dat al jaren door Cupertino geleverd wordt. Dat is niet alleen maar marketing, lees bijvoorbeeld
dit artikel als je wilt weten hoeveel technologie en integratie er schuilgaat achter Apple Pay.
Inmiddels zijn ze bij de EU weer een stap verder en is er in de commissie voor de interne markt bijna unaniem gestemd voor
een overeenkomst (PDF, 1,4 MB) die de macht van zogenaamde gatekeepers nog verder aan banden zal leggen. Dit betekent onder andere dat Apple ontwikkelaars toegang zal moeten geven tot alle hard- en software, waardoor bijvoorbeeld het eerder genoemde Apple Pay waarschijnlijk helemaal niet op deze veilige manier ontwikkeld had kunnen worden, of op zijn minst veel meer tijd had gekost.

Plannen EU zullen innovatie Apple enorm vertragen
Apple heeft het het voor een groot gedeelte aan zichzelf te danken dat het zo ver is gekomen, in het afgelopen decennium heeft het te vaak laten zien dat het eigen diensten voortrok ten opzicht van de concurrentie. Maar als deze ‘oplossing’ een vertraging van de innovatie betekent, dan zijn wij, de consumenten, die daar de negatieve gevolgen van zullen ondervinden.
Hoe Apple dit gaat oplossen is natuurlijk nog niet bekend, de wetgeving is nog niet definitief. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze de regels van de EU op alle devices van toepassing verklaren, als dat een vertraging betekent, het lijkt eerder waarschijnlijk dat we in de EU uitgeklede en minder veilige versies van devices krijgen.
Mocht dat het geval zijn dan kies ik voor dezelfde route als bij de allereerste iPhone, dan haal ik deze weer uit de VS. Alleen zal dat nu waarschijnlijk niet erg veel helpen, want de vertraging die we nu al zien voordat dingen als Apple Pay bij ons uitgerold worden zal alleen nog maar toenemen.
Oplossing voor welk probleem?Misschien is de grootste vraag wel welk probleem en voor wie het hier opgelost wordt. Het is duidelijk dat alle ingrepen die de afgelopen tijd zijn voorgesteld, bijvoorbeeld het installeren van apps buiten de App Store om, het mogelijk maken van andere App Stores en andere mogelijkheden om te betalen vooral voortkomen uit klachten van concurrenten van Apple, die dezelfde toegang willen als Apple.
Tegelijkertijd zien we dat iPhone's nog steeds als zoete broodjes over de toonbank gaan. Deze bezwaren lijken dus niet, of nauwelijks, bij consumenten te leven. De vraag lijkt dan ook vooral of er nu niet gekozen wordt voor een oplossing waarbij het kind met het badwater wordt weggespoeld.