
Zijn Apple's nieuwe laptop-toetsenborden te kwetsbaar?
Toen Apple in 2015 de Retina MacBook uitbracht was dat het eerste model met een nieuw toetsenbord met een zogenaamde butterfly-switch onder iedere toets. Die is ontwikkeld om het toetsenbord zo plat mogelijk te maken, passend in Apple's streven naar steeds dunnere en lichtere laptops.
Dat betekende ook dat dat de toetsen minder ruimte hadden om op en neer te bewegen, de zogenaamde 'travel'. De ontvangst van dit nieuwe toetsenbord was gemengd, hoewel het vaak een kwestie van wennen leek. Een voorbeeld daarvan is te zien bij Ars Technica, daar raakten ze inderdaad na een tijdje wel
aan gewend, hoewel ze er daar in eerste instantie beslist niet blij mee waren.
The keyboard in this MacBook is going to be a love-hate thing for a lot of people, but our impression of it got better as we used it for longer.
De nieuwe MacBook Pro modellen die Apple sinds eind 2016 heeft uitgebracht hebben ook toetsen met butterfly-switches, maar deze liggen wat hoger en hebben dus wat meer ruimte om op en neer te kunnen bewegen.
Met deze toetsen hebben sommige mensen grote problemen, vaak vooral met de spatiebalk. De butterfly-switches blijken onder andere nogal gevoelig te kunnen zijn voor stof wat er onder blijft zitten, waarna de toets kan weigeren nog dienst te doen. Of juist blijft 'hangen', waarbij bijvoorbeeld één keer op de spatiebalk drukken voor meerdere spaties zorgt.
Een uitgebreid relaas van iemand waarvan de spatiebalk stopte met werken is te lezen op
deze pagina. Daar vind je ook meer filmpjes en links naar andere mensen die problemen hebben met het toetsenbord van een nieuwe MacBook Pro.
Dat het ophopen van rotzooi onder de toetsen van een nieuwe MacBook of MacBook Pro een probleem kan zijn wordt ook door Apple zelf geïllustreerd. Want er is hiervoor een aparte support-pagina, waar je
kan zien hoe je mogelijk weer van de rotzooi onder jouw toetsen af kan komen. Maar als het hier om een constructiefout gaat dan is dat natuurlijk niet voldoende.
Dat die problemen vooral bij de spatiebalk ontstaan is inmiddels zo bekend, dat er zelfs een liedje over is gemaakt. Dat kan je horen (en zien) in de video hieronder.