geplaatst door: Claire Passion Support
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SecurityAndPrivacy.jpg
Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone
Deze week was in het nieuws dat twee derde van een erg brede groep van de Nederlandse bevolking, van zestien tot vijfenzeventig jaar, bij het installeren of gebruiken van een app op de smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of weigert.

Nederlanders gaan dus behoorlijk bewust om met hun persoonlijke gegevens als het om de smartphone gaat. Althans dat zeggen ze. Ongemerkt zijn er toch behoorlijk wat apps die gebruik willen maken van bepaalde gegevens. Sommige applicaties werken zelfs niet of minder praktisch als je de toegang weigert. Deze week vertel ik je alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/02/Pirvacy-Instellingen.png
Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone


Als Apple gebruiker zit je goed

Om je privacy zo goed mogelijk te beschermen is het in eerste instantie al een voordeel dat je Apple gebruikt. iPhones en iPads hebben ten opzichte van hun collega’s in veel gevallen al een zeer privacyvriendelijk beleid. Op het moment dat je een app voor het eerst opent kun je zelf bepalen of je dit wilt toestaan, het wordt namelijk netjes aan je gevraagd. Ook Touch ID en Face ID zijn in veel opzichten een stuk veiliger dan de equivalenten op andere smartphones.

Privacy-instellingen aanpassen per app

Als de app eenmaal geïnstalleerd is en je wilt achteraf de privacy-instellingen aanpassen, dan kun je dit het beste doen via het instellingen menu bij ‘Privacy‘. Je krijgt nu een lijst met de verschillende categorieën te zien (zie afbeelding rechts). Elk onderdeel kun je aantikken, waarna je een overzicht te zien krijgt van de apps die daar wel of niet toestemming tot hebben. Vaak staat er duidelijk onder wat er precies bedoeld wordt.

‘Lezen en schrijven’ bij foto’s betekent dat deze app foto’s mag opslaan en ophalen uit je filmrol of iCloud-Fotobibliotheek. Dat is nodig als je bijvoorbeeld op Facebook een foto wilt posten die je net hebt gemaakt.

Het is ook mogelijk om per app alle instellingen aan te passen, waaronder ook de settings die te maken hebben met privacy. Dit doe je via het Instellingen menu. Scroll vervolgens naar beneden tot je de bewuste app tegenkomt.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/02/Privacy-Settings-519x1024.png
Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone

Locatievoorzieningen aan of uit?

De bovenste categorie is locatievoorzieningen. Deze kun je in zijn geheel aan of uit zetten voor alle apps. Als je de iPhone vooral gebruikt om mee te bellen en sms-en zou dit een prima optie kunnen zijn. De ervaring leert echter dat het vaak toch erg handig is als apps jouw locatie kunnen ophalen. De agenda die je vertelt wanneer je weg moet om op tijd te komen of een herinnering die je krijgt als je thuis aankomt bijvoorbeeld.

Uiteraard zijn er ook veel applicaties waarvoor het minder belangrijk is. Deze kun je in dit lijstje uitzetten. Soms kun je ervoor kiezen dat de app alleen je locatie mag ophalen als de app in gebruik is en dus niet constant in de achtergrond.

https://www.passionsupport.nl/wp-content/uploads/2019/02/Privacy-Systeem-519x1024.png
Alles wat je moet weten over de privacy-instellingen op de iPhone

Ook de iPhone zelf, los van apps van derden, gebruikt af en toe je locatie. Bijvoorbeeld om te zorgen dat de juiste tijd in beeld staat of je ‘Zoek mijn iPhone‘ kunt gebruiken. Maar ook voor het aanbieden van locatiegebonden Apple Ads of analyse voor productverbetering. Deze locatievoorzieningen kun je in- en uitschakelen onder het kopje Locatievoorzieningen > Systeem. Door het Statusbalksymbool in te schakelen zie je het in beeld als je iPhone de locatie gebruikt.

Analyse en reclame

Onderaan de lijst met privacy-instellingen vindt je een apart gedeelte met Analyse en Reclame. Met de Analysegegevens krijgt Apple inzicht in het gebruik van je iPhone of iPad en verbetert hiermee de producten. Dit kun je in het Analyse menu uitzetten.

Bij de Reclame-instellingen kun je reclametracking beperken zodat je niet wordt achtervolgd door je inmiddels al lang gekochte blauwe trui. Meer instellingen als het gaat om privacy tijdens het browsen kun je vinden bij Instellingen > Safari. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van alle cookies of de toegang tot de camera en microfoon.


Claire is Apple Certified Support Professional en helpt ondernemers met ondersteuning en advies op het gebied van Apple apparaten. Na vier jaar ervaring op te hebben gedaan bij iCentre Delft, startte ze in 2013 met haar eigen bedrijf: Passion Support.
geplaatst door: Bestek88
Hi Claire,

Wat ik heb begrepen is dat voor de mensen met een iPhone met weinig ruimte (zoals mijn iPhone 6 met 16 GB) het erg handig is om toch de Analyse gegevens van Apple uit te zetten. Niet dat ik dat niet wil dat mijn iPhone wordt uitgelezen maar meer omdat alle 'anaylyse rapporten' op mijn iPhone worden bewaard. En dat zijn er, na verloop van tijd knap veel en dat gebruikt dan ook uiteindelijk redelijk wat ruimte.
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Die rapporten worden ook gewoon aangemaakt en bewaard zonder die instelling te activeren.

Kijk maar bij Privacy > Analyse > Gegevens

Daar zal bij iedereen duuzend miljoen items staan waar je geen * van begrijpt en het liefst zou je ze willen verwijderen - gevoelsmatig, ook al staat er echt niet zoveel spannend dingen in.

Hoe meer apps je op je telefoon hebt staan, des te meer gegevens staan in dat lijstje.


De instelling is alleen om te zeggen, stuur ze periodiek automatisch naar Apple toe.


geplaatst door: Bestek88
Yep, je hebt gelijk. Ik nog blij dat ik aardig wat ruimte had bespaard. Wordt weer vrolijk ingevuld.
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
geplaatst door: ouwemac
Hmmm....... heb ze even bekeken die analytics, verbazingwekkend dat iemand daar wat uit kan aflezen. :wacko:
Meer nog dat dit blijkbaar onderdeel is van het proces om iets te laten werken.
Of de werking te controleren. :shocked:
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: MacFrankie
Analysedata kan heel waardevol zijn. Bedrijven als Google en Facebook, maar ook bookingsites, doen aan "fingerprinting". Jouw gedrag (hoe lang zit je op welke app/site, browse je alleen of voer je ook gegevens in, heb je de "volg me niet" modus aanstaan (was nog in het nieuws deze week), hoe snel swipe je, welk OS, welke browser, welke fonts, heb je je iPad in portet of landschapstand, ...

Dit alles bij elkaar is een soort digitale vingerafdruk. Zonder inloggen, op je werk, thuis, bij vrienden, onderweg, op vakantie, wel of geen VPN, maakt allemaal niet uit, ze kunnen je herkennen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: ouwemac
“Maakt allemaal niet uit, ze kunnen je herkennen”

Ik weet niet goed hoe het te verwoorden........ ze weten niet wie je bent, maar wel waar je van houdt, wat je interesses zijn op allerlei vlakken.

Daar gaat het om, het verlies van controle, van regie over je eigen leven.
Je mag zeggen, het maakt me niet uit, ze willen alleen maar aan me verdienen.
Ik heb er verder geen last van, de vrije wil is tenslotte toch een illusie.
Ook zonder big data.
Dus wat zeur je nou ouwe. Vraag jezelf af of je echt dat nieuwe wat dan ook wil hebben en beslis om het niet te doen.

Het is niet mijn bedoeling om weer een discussie te starten, maar deze bespiegeling borrelde spontaan op bij het lezen van MacFrankie’s post. Mijn openingsregel is dan ook van hem.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)