geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Processor-icoon.jpg
Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
Tijdens de keynote vorige week dinsdag gebeurde er iets opvallends, Phil Schiller nodigde Sri Santhanam uit om op het toneel wat meer te vertellen over de nieuwe A13 Bionic processor. Niet voor niets, want inmiddels is gebleken dat Apple daarmee een grens heeft doorbroken.

Op dit moment is de snelste Mac in het programma van Apple de 27-inch iMac 5K die in maart van dit jaar werd uitgebracht. In de snelste versie daarvan zit een Intel Core i9 3,6 GHz chip, die in Geekbench 5 voor één core een score haalt van 1262. Niet slecht, alleen blijkt de A13 Bionic in de iPhone 11 en iPhone 11 pro modellen daar inmiddels voorbij te zijn, de score daarvan die voor één core gehaald wordt ligt tussen de 1325 en 1332. Dus zelfs als je de laagste daarvan neemt is die ruim de i9 processor van Intel voorbij.


Apple ligt trouwens bijna altijd voor als er een nieuwe iPhione met A-processor wordt uitgebracht, in de regel komen Samsung, Qualcomm en Huawei later in het jaar weer langszij. Maar dat doen ze vaak door erg veel processor-cores te gebruiken, Samsung’s nieuwste (de Exynos 9825) heeft er bijvoorbeeld 8 in 3 clusters. Maar in de realiteit zijn er maar weinig situaties waar zoveel processor-cores gebruikt worden, terwijl Apple’s single-core prestaties hoger liggen.

Dat is ook meteen de reden dat Apple met een 6-core design toch sneller is dan de andere die in dit veld opereren. Wil je meer weten over dit onderwerp, dan verwijs ik je door naar dit uitstekende artikel van Om Malik voor Wired. Daarin wordt onder andere Linley Gwennap, degene achter de invloedrijke nieuwsbrief Microprocessor Report, aangehaald:

Citaat
Although Apple's cores aren't the biggest, they continue to lead in mobile performance.



Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 14:02    reactie #1
geplaatst door: doctor_apple
Ik vrees dat we steeds meer op een punt aankomen waarbij letterlijk meer en meer schouderophalend wordt gereageerd op nog meer performance. Het lukt mij zeker niet om sneller te typen en tenzij de telefoon volgend jaar eindelijk een soort van Samsung Dex modus krijgt, maar dan Apple's interpretatie hiervan, dan zie ik er echt 0,0 nut in.

De batterijduur komt het natuurlijk ten goede, een efficiënte processor core. Maar Ik had echt liever gehad dat Apple zich meer zou richten op het gebruik van de telefoon anno 2019 en de (verschoven) behoeftes vandaag de dag.

In mijn ene hand heb ik - as I write - een iPhone XR en in de andere hand een Samsung S10e. Dit omdat ik vandaag enkele tests moet uitvoeren voor een klant inzake beveiliging. Heb eens in de pauze gespeeld met beiden naast elkaar.

Natuurlijk is er verschil, maar zoals gezegd: beiden spelen gewoon 4K videos af, kun je spelletjes op spelen en qua productiviteit biedt de Samsung zelfs volwaardige multitasking en een "desktop modus", daarmee loopt ie 1voor op Apple in dat opzicht.

Om nog te zwijgen van diverse functies in Android waar ik vandaag achter kwam door eens met het systeem wat meer te spelen.

iOS is en blijft superieur in user interface. Verder is naar mijn bescheiden mening Single Core Performance geweldig voor Games en Mutlimedia taken, maar voor dagelijks gebruik is de efficiency van meerdere kernen hetgeen je wilt hebben.

Het hebben van meerdere kernen kan daarbij helpen om het batterijgebruik te verminderen. Met een relatief lage "puls" maar wel meerdere kernen kun je vaak efficiënter een processor taak uitvoeren dan een enkele kern op hoog vermogen en hoge performantie te laten werken.

In Single Core performance weet de A13 chip daadwerkelijk geweldige prestaties te bieden, maar in Multicore performance staat hij op gelijke voet met de Snapdragon 855 of Kirin 990. Maar dat is performantie, waar de multicore design eigenlijk voor bedoeld is bij mobiele telefoons is om het ENERGIEVERBRUIK te minimaliseren. Zeker het ARM ontwerp waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine en GROTE kernen (Little BIG). Dus meer kernen wil niet per definitie zeggen dat ze de fabrikanten het niet kunnen, ze hebben een heel andere agenda en doelen dan Apple met de A-processors. Maar laten we niet vergeten dat Apple niet ARM heeft uigevonden, maar (succesvol) voortborduurt op de ARM architectuur.

Veel hangt hier ook samen met het verschil in Generiek ontwerp voor een breed toepassingsgebied (Snapdragon en Kirin, overal inpasbaar van Smartwatch, Telefoon en TV tot en met notebook computer voor verschillende OEM's).

Zoals eerder gezegd, kan ook een Single Core processor perfect multitasken, maar het kost significant meer energie om dat met een Single Core processor te doen dan met een Multi Core processor.

Apple heeft een keurige prestatie neergezet met de A13. Maar ik ben vooral benieuwd naar de batterijduur (real life), transmissie snelheden (bekabeld en draadloos), want dat begint steeds belangrijker te worden.

Maandag morgen moet ik voor twee weken op zakenreis. Dat betekend dat ik dolgraag m'n films, muziek, series, eBooks en allerlei meuk mee wil nemen. Dergelijke media synchroniseren middels een USB C aansluiting of zelfs een SD Kaartje gaat supersnel. SD Kaartjes hebben we niet op een iPhone, maar een Lightning poort wel. Is de iPhone 11 eindelijk - na 3 jaar - voorzien van USB 3.0 transfer snelheden over Lighting? Want 140 GB aan films + 60 GB aan muziek + zakelijke documenten (ongeveer halve gigabyte) is absoluut geen pretje om te synchroniseren via een USB 2.0 aansluiting.

Mooi die A13, nu graag de Lightning poort, modem chip en nog wat zaken onder handen nemen.

Tot slot wat betreft gebruik van dergelijke chips in een desktop: is zeker mogelijk, op het Windows platform kun je reeds (door Qualcomm gesponsorde) Snapdragon notebooks kopen. Presteren eigenlijk uitstekend, op een belangrijk ding na wat we kennen van MacOS X ... Het beestje heette Rosetta.

De Snapdragon notebooks voorzien van Windows kennen ook een dergelijke emulator om Intel-code te emuleren. En je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: dat presteert nogal ... bedroevend ...

Weet niet, een native A-processor-driven MacBook? Technisch kan het zeker, maar wordt het dan een soort van Microsoft Windows Store verhaal waarbij je dan enkel Apple Store programma's kunt downloaden die dan in geleverd worden in zowel een ARM als een Intel variant? Zoals gezegd, het kan ... Concept is niet nieuw ...

Mogelijk wordt 2020 een mooi Apple-jaar met grote vernieuwingen.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 14:21    reactie #2
geplaatst door: GeorgeM
Ik vrees dat we steeds meer op een punt aankomen waarbij letterlijk meer en meer schouderophalend wordt gereageerd op nog meer performance.

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 15:15    reactie #3
geplaatst door: Steve Hofkens
Maandag morgen moet ik voor twee weken op zakenreis. Dat betekend dat ik dolgraag m'n films, muziek, series, eBooks en allerlei meuk mee wil nemen. Dergelijke media synchroniseren middels een USB C aansluiting of zelfs een SD Kaartje gaat supersnel. SD Kaartjes hebben we niet op een iPhone, maar een Lightning poort wel. Is de iPhone 11 eindelijk - na 3 jaar - voorzien van USB 3.0 transfer snelheden over Lighting? Want 140 GB aan films + 60 GB aan muziek + zakelijke documenten (ongeveer halve gigabyte) is absoluut geen pretje om te synchroniseren via een USB 2.0 aansluiting.
@dokter_apple
Ik weet niet wat jij doet op zakenreis of nog minder waar jij heen gaat? Maar volgens mij zit je ergens in de woestijn of op de noordpool, neem zeker genoeg verlengkabel of batterijen mee.
60G aan muziek? Dat is voor +44000 minuten muziek = 733 uur = 30,555dagen
Voor de films en series heb ik geen moeite gedaan, maar 140 GB films is volgens mij al snel +59 uur aan HD materiaal.  :wacko:

iPhone X , iPad , iMac Pro 27" iXeon W 3,2Ghz 32GB ssd 1T, iMac 27" i7 Retina 5K 4Ghz 32GB ssd 500GB ,Time Capsule 2GB , Apple TV2
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 19:37    reactie #4
geplaatst door: Jurriaan
Ik heb echt geen idee wat ik met al die rekenkracht zou mogen doen. Op mijn air2 kom ik prima uit de voeten. Voor die enkele keer videobewerking zou meer snelheid een plus zijn.
Mijn 5s dan, daar nog meer snelheid in? Want dan werkt whatsapp, kaarten of berichten sneller? Oja ik kijk ook wel eens op nos.nl of de weerapp. Dus die A13 zal bij mij intrede doen in pak hem beet 18 jaar 😉
In mijn 5s wens ik enkel een betere camera.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 19:39    reactie #5
geplaatst door: imex
@Doctor Apple. Volgens mij is de chipset van de iPhone Pro én supersnel én superzuinig. Tot 4 uur gaat de accu langer mee. Volgens mij is Apple zich altijd bewust van ENERGIEVERBRUIK.
'They want to make the best computer'
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 19:43    reactie #6
geplaatst door: imex
Ik heb echt geen idee wat ik met al die rekenkracht zou mogen doen. In mijn 5s wens ik enkel een betere camera.

De snelheid van de processor zorgt juist voor al het mooie foto- en videowerk. Het aantal berekeningen dat voor één foto moet worden gedaan, al die scans die vooraf worden gedaan, de scherpte, de kleuren, de 60 4K frames per seconde bij video. Daarom presteren de smartphones met die kleine lensjes zo goed!
'They want to make the best computer'
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 20:46    reactie #7
geplaatst door: doctor_apple
@dokter_apple
Ik weet niet wat jij doet op zakenreis of nog minder waar jij heen gaat? Maar volgens mij zit je ergens in de woestijn of op de noordpool, neem zeker genoeg verlengkabel of batterijen mee.
60G aan muziek? Dat is voor +44000 minuten muziek = 733 uur = 30,555dagen
Voor de films en series heb ik geen moeite gedaan, maar 140 GB films is volgens mij al snel +59 uur aan HD materiaal.  :wacko:

Hahahahahahahaha  :sigh: ... Nee, in de woestijn zit ik niet. Ik ben veel onderweg en in het vliegtuig heb ik geen internet en als ik gebruik maak van een hogesnelheidslijn, zoals bijvoorbeeld de ICE in Duitsland, de AVE in Spanje of de wat langzamere Pendolino in Polen dan is er ook praktisch geen verbinding. Ik werk veel in Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Polen, Spanje en binnenkort komt daar Oostenrijk, Zweden erbij … Daarnaast komen voor heel korte periodes ook andere landen soms voorbij ...

Internet in Europa is wisselend. Waar ik in Nederland in veel Hotels een goede WiFi verbinding heb, is dat ook zeker in Nederland niet overall het geval. Ook in Zwitserland heb ik bijvoorbeeld zelden een problem met internet - zeker gelet op het feit dat het hier berg gebied betreft is dat een knap staaltje werk van de Zwitsers. Kom ik in Tsjechië (vooral Praag) dan heb ik uitstekend mobiel internet. Kom ik in Warschau, tref ik het vaak zelfs nog net iets beter. Downloadsnelheden van iets over de 200 mbit zijn vaak met gemak gehaald via LTE. Genoemde steden hebben een uitstekend netwerk, maar kom je erbuiten dan is het vaak behelpen.

In Duitsland is het echter bedroevend. Of ik nu in Berlijn, Hamburg, Hannover, Frankfurt of Munchen zit: in de stad gaat het nog, maar vaak uitval op LTE, snelheden van gemiddeld ergens tussen de 20 en de 30 Mbit/s MAX op goede dagen. Heel vaak zit ik op 0,5 mbit of 1 tot 2 mbit of moet de telefoon terugvallen naar 3G of zelfs 2G. Om nog te zwijgen van de debiele pingtijden. Bizar gewoon hoe slecht het daar het gesteld is met het mobiele telefoonverkeer. Of het nu O2, Vodafone of Deutsche Telekom is, maakt in mijn ervaring niet echt uit. Het kan per dag verschillen, maar over een langere periode genomen is er weinig verschil.

In Hotels mag ik blij zijn als ik al internet inclusief heb in mijn kamerprijs. Er zijn er genoeg waar ik daarvoor mag bijbetalen. Een enkele keer tref ik er een met uitstekend internet, zoals recent in Hannover. Gewoon 200mbit op de kamer: geweldig. Maar dan de snelheden: meestal net genoeg om te mailen, mogelijk zelfs een Voice over IP gesprek, maar zelfs dat loopt hakkerig … Zelfs kleine updates voor m'n iPad of Android telefoon downloaden gaat bedroevend traag. Om dan gezellig een aantal aflevering voor Netflix, Hulu of HBO te downloaden of gewoon gehuurde content van de Apple Store gaat hem niet worden is de ervaring.

Spotify eveneens een problem.

Behalve het vliegtuig neem ik - als ik zeker in Duitsland - heel vaak de ICE. Dat gaat veels te snel voor een goede stabiele LTE verbinding, dus kun je het internetten eigenlijk wel vergeten.

Dus als ik iets meer dan twee weken van huis moet wil ik toch een beetje het gevoel hebben "te leven" en dat betekend keuzevrijheid … Immers, ik kan niet voorspellen of ik volgende week meer "in the mood ben" voor X-Men Dark, The Upside, Rocketman, Anna, Yesterday Ma of Annabelle ... Om wat te noemen. Weet ook niet dat ik liever Million dollar Listing, Songland, Seth Meyers of Jimmy Fallon wil zien ... Mogelijk heb ik een nostalgische bui en heb ik zin in een avondje "Hollandse TV of Film", inclusief Blof, Hazes en dat soort tranentrekkers ... Immers, na een avondje zappen in het gastland ben ik snel klaar met het aanhoren van Tsjechische, Duitse, Zwitserse of anderstalige TV.

Daarom heb ik sinds enige tijd 2x 512 GB aan SD kaarten; eentje  in m'n Microsoft Surface Pro met een deel voor entertainment en een 512 GB kaart zit in m'n Smartphone (Android). De iPad wordt eigenlijk nog enkel gebruikt voor streaming, enkele games en gecachte Netflix. Verder eigenlijk niet meer. Te weinig opslag.

En zo heb ik een deel van mijn bibliotheek van thuis mee op reis en heb ik een heel klein beetje minder het gevoel "op reis" te zijn in de avonduren als ik een keer niet aan het werk ben ... Oh en natuurlijk gaat tegenwoordig ook een Kindle mee op reis. Was jaren tegen een eReader, maar sinds ik een half jaar geleden er een heb gekocht ben ik om: boeken lezen op een eReader (met ePaper technologie) is zoveel rustiger voor de ogen dat ik gestopt ben met het lezen van boeken op Tablets en Telefoons.

Dus ja, een pittige bibliotheek, maar het is ietwat - bijna Amerikaanse naiviteit - te denken dat "overal ter wereld" perfect internet aanwezig is. Want dat valt eigenlijk hartstikke tegen.

En natuurlijk heb ik - sinds ik op Android zit kan dat - een dubbele Simkaart met 2x een Europese Databundel van elk iets van 20 GB aan EU Roaming (al moest er een speciale dongle worden bested om tegelijk een SD Kaart en tweede Simkaart te kunnen gebruiken, maar het werk). Toch zijn veel er veel kleine lettertjes, zoals de hoeveelheid tijd die je mag doorbrengen in het buitenland binnen een bepaalde periode voordat de provider je toch een bijdrage mag rekenen voor EU Roaming, etc.

Kortom, sinds ik (nu eigenlijk een paar jaar inmiddels) internationaal werk ben ik echt heel anders aan gaan kijken tegen zaken. Ikzelf vind het erg leerzaam en - ondankds dat het vermoeiend is als hel - doe ik het met groot plezier. Je ziet dan ook echt de verschillen, maar ook de grote overeenkomstigheden binnen Europa.

Met een kanttekening overigens inzake de genoemde duur: mijn muziekbibliotheek bestaat uit veel 256kbps AAC bestanden, maar tegenwoordig meer en meer uit DSD bitstream bestanden. Een CD kost dan al snel 4 GB aan ruimte. Ik heb een USB Audio Kaart die het aankan, vandaar.

Video loopt uiteen van Netflix (hoog gecomprimeerd) tot enkele UHD films op redelijk hoge bitrate.

Groetjes,

Doctor :apple:
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
20 september 2019 - 20:50    reactie #8
geplaatst door: doctor_apple
De snelheid van de processor zorgt juist voor al het mooie foto- en videowerk. Het aantal berekeningen dat voor één foto moet worden gedaan, al die scans die vooraf worden gedaan, de scherpte, de kleuren, de 60 4K frames per seconde bij video. Daarom presteren de smartphones met die kleine lensjes zo goed!

Maar momenteel kunnen Android telefoons (met kennelijk minder rekenkracht) ook 4K op 60 FPS opnemen. Daarnaast kon een aantal Android telefoons reeds op 960 Frames Per Second opnemen voor een erg korte duur of op 120/240 FPS voor iets langere duur.

De Cameramodules beschikken vaak over eigen verwerkingseenheden, de CPU hoeft (verhoudingsgewijs) helemaal niet zoveel te doen.

Ik vind de ontwikkeling mooi, maar zie liever een vernieuwd concept dat de mobiele telefoon eigenlijk min of meer nieuw leven inblaast.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
21 september 2019 - 00:02    reactie #9
geplaatst door: MacFrankie
@doctor_apple

Hele verhalen weer, maar met meer fantasie en minder feiten in elkaar geflanst dan ik van je gewend ben...

In 1984 had je al Mac's met tekstverwerkers, dus hebben we voor altijd genoeg aan een Motorola 68000 processor, nietwaar?

Ik kan je reactie wel fileren en per plakje pareren, maar daar heb ik even geen zin in.

Wel wil ik jouw Androidknuffelarij even wat inperken. Met de juiste cameramodule is het natuurlijk gemakkelijk om 4K video met 60 frames per seconde op te nemen. Daar blinkt Apple niet in uit. Waar Apple in uitblinkt, is onder andere de unieke portretmodus, de real time scherptedieptebeperking dankzij analyse en aanpassing van het beeld. Dat lukt je niet met een simpele Realtek SoC uit een gemiddelde smart tv. Het lukt zelfs niet met de subtoppers onder de ARM SoC's, hier heb je een A12 of nieuwer voor nodig.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
21 september 2019 - 03:21    reactie #10
geplaatst door: MacMiep
Hmmm... 'bionic'... de Trekkies onder ons zullen wel even fronsen gezien het debacle met de USS Voyager...
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Bio-neural_gel_pack
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
21 september 2019 - 05:58    reactie #11
geplaatst door: HEXDIY
Hmmm, wat ik hier lees over wat de 3 lenzen van de iPhone kunnen doen is ongelooflijk!

En dan spreken we nog niet over de software mogelijkheden daarvan.
Apple emuleert hier wat we vroeger konnen aanpassen qua sluitertijd & diafragma om scherptediepte aan te passen.

Hell, Apple voorziet zelfs in een nachtstand.
Waar staan we nou met onze SLRs?

Even dromen hier: wat zouden we kunnen doen met onze gebruikelijke SLR in combinatie met de Apple software?
Scherptediepte managen? Nachtfoto's optimaliseren?

Dit lijkt wel science fiction...Come true...
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
21 september 2019 - 06:32    reactie #12
geplaatst door: GeorgeM
Dit lijkt wel science fiction...Come true...

Met mijn eerdere reactie probeerde ik hetzelfde duidelijk te maken. Reacties als 'waarom moet het sneller, ik kan toch niet sneller typen' laten volgens mij onbegrip zien voor wat er gaande is (of zitten expres flauw te doen).

Steve Jobs presenteerde de eerste iPhone als de beste iPod ooit, een internet device met het echte internet in je broekzak en de beste mobiele telefoon.

Sindsdien is de iPhone in een razend tempo heel erg veel dingen gaan vervangen ("iPhone" staat hier voor meer dan alleen die van Apple). Inmiddels zakken de verkopen van camera's in (ook van SLR's), hebben we geen zaklampen meer nodig, kan je er onderweg mee betalen, kunnen ze kinderloze koppels helpen met het krijgen van kinderen (menstruatie cyclus bijhouden), etc.

Je moet volgens mij je hoofd diep in het zand hebben om niet te zien en begrijpen dat voor Apple dit nog maar het begin is.

Met een steeds krachtiger processor is steeds meer mogelijk, en bij Apple zijn ze alleen maar bezig met het die mogelijkheden (AR, mogelijk ook VR, AI voor steeds meer taken, etc.).

Vandaar mijn eerdere citaat van Henry Ford. Als je dat niet ziet, dan denk je volgens mij alleen maar aan een sneller paard, terwijl de ontwikkeling naar iets heel anders zich voor je neus voltrekken.

De introductie van de eerste iPhone was een revolutie in één klap. Iedereen die klaagt dat Apple sindsdien niet meer innoveert staat volgens mij te diep in het bos, en ziet daardoor niet dat de bomen om je heen heel hard aan het groeien zijn, en het bos steeds groter wordt.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
21 september 2019 - 17:05    reactie #13
geplaatst door: Jurriaan
De snelheid van de processor zorgt juist voor al het mooie foto- en videowerk. Het aantal berekeningen dat voor één foto moet worden gedaan, al die scans die vooraf worden gedaan, de scherpte, de kleuren, de 60 4K frames per seconde bij video. Daarom presteren de smartphones met die kleine lensjes zo goed!

Nice. Toch maar gaan dromen over een opvolger van de 5s En wennen aan het formaat van die bakbeesten ;-)


Overigens ontken ik zeker niet dat de komst van de iPhone voor een revolutie heeft gezorgd. Of we die echt nodig hadden, tja. Onmisbaar zijn ze inmiddels wel.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
22 september 2019 - 19:38    reactie #14
geplaatst door: Loureiro
Even dromen hier: wat zouden we kunnen doen met onze gebruikelijke SLR in combinatie met de Apple software?
Scherptediepte managen? Nachtfoto's optimaliseren?


Ook de cameraindustrie staat niet stil, computational photography is er inmiddels ingeburgerd. Stilaan loopt zelfs het tijdperk van de DSLR's naar z'n einde en de mirrorless camera's komen in de plaats. Die mirrorless toestellen evolueren steeds meer van APS-C naar Full Frame, helaas worden de camera's plus objectieven daardoor ook steeds duurder zodat ze nog nauwelijks betaalbaar zijn voor de doorsnee amateurfotograaf. Bovendien bieden deze camera's gigantisch veel creatieve mogelijkheden zowel op gebied van still fotografie als van video opname. Dankzij de verwisselbare objectieven zijn de optische mogelijkheden van de huidige digitale camera's nog steeds superieur aan eender welke smartphone want digitaal zoomen leidt immers tot kwaliteitsverlies.

Meer info via DuckDuckGo of www.dpreview.com
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
22 september 2019 - 19:46    reactie #15
geplaatst door: doctor_apple
@doctor_apple

In 1984 had je al Mac's met tekstverwerkers, dus hebben we voor altijd genoeg aan een Motorola 68000 processor, nietwaar?

Dat werkt op een Zilog 8000 eveneens, dus daar hebben we niet eens een 68000/20/30/40 processor voor nodig. Sterker nog, op CP/M met Wordstar kun je een prachtig boek schrijven. Op het moment dat een graphical user interface een voorwaarde wordt voor creativiteit, dan is wat mij betreft de creativiteit dood. En ergens is het vrees ik eigenlijk ook gewoon waar: vroeger werd een boek uitgegeven als je aan een aantal voorwaarden kon voldoen. De uitgever moest er iets in zien, de financiering moest rondgemaakt worden, enzovoorts, enzovoorts. Nu kan iedereen een "boek uitgeven".

Hetzelfde geld voor video of grafische producties. Een professional schiet de mooiste foto's (of films) op een toestel van ruim 100 jaar oud of het goedkoopste toestel dat je kunt vinden. Dan nog kan het nog steeds iets super creatiefs worden. Nu kan elke matig bedeelde fotograaf, prachtige foto's schieten, zij het wel met behulp van AI en "on the fly photoshop power".  Dat is natuurlijk vooruitgang, maar is het ook “echt”? Zelfde geld voor muziek: als ik de nieuwste iteraties pak van software audio pakketen dan kan eigenlijk iedereen wel “iets in elkaar flansen”. En dat hoor je dan ook terug naar mijn idee in de muziek. Veel van hetzelfde. Kwantiteit vs kwaliteit. Met de nodige uitzonderingen, gelukkig.

Natuurlijk ontstaat met rekenkracht ook vaak een nieuwe dimensie. Allemaal mee eens. Maar nu even een reality check: denk even terug aan de introductie van de iPod, iPhone, iPad ... We hadden te maken met een revolutionair ander ontwerp. Sterker nog, als het gaat om de iPad spreken we van een volledig nieuwe product categorie. Natuurlijk kun je niet steeds met nieuwe producten komen of revolutionaire ontwerpen blijven maken. Zeker waar.

Maar, welke mogelijkheden zie jij dan met de huidige processors? Want ik zie eigenlijk meer potentie in Neuromorphic en Synaptic processing en nog vele andere zaken die ik (nog) niet op de markt zie komen. Ik heb gewoon echt het gevoel: "been there, done that, seen that, enjoyed that" … maar ben een beetje aangekomen bij: "next? What's next? Heyas, where is the big 'next'?"

Ik vind juist eigenlijk dat men veels te mild is inzake Apple, de iPhone en de Mac: veel van hetzelfde en weinig vernieuwing. Kijk, er was ooit een Walkman. Die kon een cassette afspelen. Met een korte batterijduur en weinig functies. Toen kreeg je zaken als Dolby, Autoreverse, Super efficiënte motors opdat je een supercompacte Walkman kon hebben werkend op slechts een penlite batterij en nog veel meer … Maar er kwam een moment dat de Walkman opgevolgd werd door een Discman en daarna hadden we nog de DAT recorder, Digitale Compact Cassette en Mini Disc plus nog wat formaten. En toen weer iets nieuws dat alles anders maakte: de iPod.

De iPod en iPhone hadden zeker de nodige rekenkracht, maar er lag een fundamenteel andere denkwijze over wat een MP3 speller en later telefoon had moeten zijn.

Waar blijft die volgende invulling van mobiele communicatie, heb het niet eens over telefonie (meer).

En om kort nog even aan te haken op mijn “Android geknuffel” ... Omgekeerd toen Apple enkel was voor de andersdenkenden, creativelingen, de dromers en afvalligen der samenleving, was ik niet te beroerd om Apple te proberen ... Datzelfde deed ik met Atari, datzelfde deed ik met Commodore, datzelfde deed ik met IBM, Olivetti, Sun, SGI en nog vele anderen ... ik heb nooit het gevoel gehad mij te moeten identificeren met een merk. Maar er was wel degelijk altijd een merk waar ik me thuisvoelde, en dat was Apple.

Met dien kanttekening dat Apple ook gewoon leverde. Ik heb de grootste lol, creativiteit en productiviteit mogen ervaren met de PowerMac-lijn, zoals de PowerMac 8600 (one of my favorites), maar ook met exoten als de 5500/275 (Black), de eerste titanium notebook en nog vele, vele anderen. Maar elke keer weer kwam Apple met zaken waar zo ongeveer iedereen de “oeh’s en de aah’s” uitbracht bij het aanzien van dat moois. De keynote was op een gegeven moment zo ongeveer gelijk aan de paasgroet van de paus: saamhorigheid en spannend wat er zou komen.

Anno 2019 was ik positief verrast met het feit dat Apple Youtube heeft gebruikt voor de distributie van de keynote, de iPhone 11 was een leuke presentatie ... Maar het was (voor de zoveelste maal) een evolutionaire stap.

… het gaat me om het volgende: het is ontegenzeggelijk waar dat de A13 processor een beest van een processor is. Maar voor mij is het duidelijk bewijs dat de innovatie minder radicaal is en de strategie veel meer gericht op kostenbesparing en voortboorduren op het bestaande.

Dus ik kijk met smart naar een periode waarbij Apple de innovatie weer weet te vertalen naar geheel nieuwe gebruikstoepassingen. Want dat was wat er feitelijk gaande was met de iPod, iPad en ook iPhone: telefoons hadden we al. Evenals steeds sneller wordende processors. Portable computers hadden we ook, en ook hier gold dat er steeds betere processors te vinden waren. Maar iemand die een GUI + Vormfactor + performantie wist te combineren tot een top product, sja …

Daar hadden we toch echt Apple's creativiteit voor nodig. Maar goed, mogelijk is dit een aanzet tot een volledig vernieuwde productcategorie of zelfs nieuwe producten, wie weet. De hoop ben ik nog steeds niet verloren.

Wel ben ik de interesse verloren in iteratieve stapjes in processor power. Want of ik nu iets moet typen in in VI op Unix, Nano of Pico op Linux, Wordstar op CP/M, Write Now onder MacOS 7 of Microsoft Word 2019 op Windows 10: uiteindelijk gaat het om de kwaliteit, de productie en creativiteit … En volgens ligt daar de oorsprong en bovenal kracht van Apple … In de laatste Jaren vind ik de verschuiving naar "Most Powerful" in Apple's reclame uitingen nogal vlak … Een beetje "PC-esk". "The most powerful Intel Pentium Chip ever", klonk het rond het millennium. Nu horen we "the most Powerful iPhone ever" …

… dit gezegd hebbende, je claimt dat een A13 processor nodig is voor de beeldverwerking van de effecten. Daarmee ben ik het niet volledig eens. Immers, de A10, A11 en A12 waren uitstekende processors en die konden ook prachtige beelden schieten. De huidige Snapdragon generatie van Qualcomm zit ergens zo tussen de A11 en de A12 generatie qua rekenkracht. Wil je daarmee zeggen dat je enkel met een performantie van een A13 chip mooie plaatjes kunt schieten op 4K? Daarmee doe je diverse professionele camera's volgens mij echt tekort.
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
22 september 2019 - 22:32    reactie #16
geplaatst door: MacFrankie
Dat werkt op een Zilog 8000 eveneens, dus daar hebben we niet eens een 68000/20/30/40 processor voor nodig. Sterker nog, op CP/M met Wordstar kun je een prachtig boek schrijven. Op het moment dat een graphical user interface een voorwaarde wordt voor creativiteit, dan is wat mij betreft de creativiteit dood. En ergens is het vrees ik eigenlijk ook gewoon waar: vroeger werd een boek uitgegeven als je aan een aantal voorwaarden kon voldoen. De uitgever moest er iets in zien, de financiering moest rondgemaakt worden, enzovoorts, enzovoorts. Nu kan iedereen een "boek uitgeven".
Dat iedereen nu een boek uit kan geven, heeft te maken met dat de computer nu in elk huishouden doorgedrongen is, en dat je met deze computer elke andere computer in de wereld kunt bereiken.

Citaat
Hetzelfde geld voor video of grafische producties. Een professional schiet de mooiste foto's (of films) op een toestel van ruim 100 jaar oud of het goedkoopste toestel dat je kunt vinden. Dan nog kan het nog steeds iets super creatiefs worden. Nu kan elke matig bedeelde fotograaf, prachtige foto's schieten, zij het wel met behulp van AI en "on the fly photoshop power".  Dat is natuurlijk vooruitgang, maar is het ook “echt”? Zelfde geld voor muziek: als ik de nieuwste iteraties pak van software audio pakketen dan kan eigenlijk iedereen wel “iets in elkaar flansen”. En dat hoor je dan ook terug naar mijn idee in de muziek. Veel van hetzelfde. Kwantiteit vs kwaliteit. Met de nodige uitzonderingen, gelukkig.
Fotografie is laagdrempeliger geworden. Eerst had je een camera nodig, en die had je niet altijd bij je, en je moest fotorolletjes kopen, zomaar 10 foto's maken deed je niet, je maakte er 1 of 2. Nu volstaat je telefoon, en je maakt tientallen foto's van hetzelfde, en gebruikt de meest geslaagde foto. Als je wat varieert, dan kun je zomaar de foto hebben gemaakt die een professional ook zou hebben gemaakt. AI helpt daarbij met bv mooiere portretten.

Citaat
Natuurlijk ontstaat met rekenkracht ook vaak een nieuwe dimensie. Allemaal mee eens. Maar nu even een reality check: denk even terug aan de introductie van de iPod, iPhone, iPad ... We hadden te maken met een revolutionair ander ontwerp. Sterker nog, als het gaat om de iPad spreken we van een volledig nieuwe product categorie. Natuurlijk kun je niet steeds met nieuwe producten komen of revolutionaire ontwerpen blijven maken. Zeker waar.
De iPod was een MP3 speler, maar dan beter, met software op de Mac/pc die het beheer voor het eerst makkelijk maakte. De iPhone was een combinatie van telefoon, iPod en organizer (Psion, Palm, wie kent ze nog), ... De iPad is de ideale enige computer voor informatie consumerende gebruiker, de pro versie voor de kunstzinnige producerende gebruiker. De laatste iPhones zijn evoluties van de eerdere iPhones, met nadruk op fotografie.

De laatste ontwikkelingen van Apple bestaan uit het combineren van verschillende dingen in 1 apparaat, of het toevoegen van nieuwe functies aan het apparaat.

Doe eens een voorzetje, wat mis je, wat zoek je in een totaal nieuw Apple apparaat?

Citaat
Maar, welke mogelijkheden zie jij dan met de huidige processors? Want ik zie eigenlijk meer potentie in Neuromorphic en Synaptic processing en nog vele andere zaken die ik (nog) niet op de markt zie komen. Ik heb gewoon echt het gevoel: "been there, done that, seen that, enjoyed that" … maar ben een beetje aangekomen bij: "next? What's next? Heyas, where is the big 'next'?"
"The big next" functie heeft mogelijk "the big next" processor nodig. Geen wereldschokkende nieuwe functies zonder een processor die je het "wow" gevoel geeft. De laatste keynote was er inderdaad 1 waar vooral techneuten wow konden zeggen. Met andere woorden: de grote functionele klapper moet nog komen. AR kan doorbreken, dan hebben we de klapper, maar mogelijk ook niet. Portretfotografen kunnen hun spiegelreflex in de wilgen hangen en overstappen op een iPhone 11 Pro. Dat zijn mogelijke klappers.

Citaat
Ik vind juist eigenlijk dat men veels te mild is inzake Apple, de iPhone en de Mac: veel van hetzelfde en weinig vernieuwing. Kijk, er was ooit een Walkman. Die kon een cassette afspelen. Met een korte batterijduur en weinig functies. Toen kreeg je zaken als Dolby, Autoreverse, Super efficiënte motors opdat je een supercompacte Walkman kon hebben werkend op slechts een penlite batterij en nog veel meer … Maar er kwam een moment dat de Walkman opgevolgd werd door een Discman en daarna hadden we nog de DAT recorder, Digitale Compact Cassette en Mini Disc plus nog wat formaten. En toen weer iets nieuws dat alles anders maakte: de iPod.
Oftewel: van een relatief logge draagbare analoge audiospeler met bewegende onderdelen naar een compacte digitale audiospeler zonder bewegende onderdelen. Mooie evolutie, maar exact dezelfde functie.

Citaat
En om kort nog even aan te haken op mijn “Android geknuffel” ... Omgekeerd toen Apple enkel was voor de andersdenkenden, creativelingen, de dromers en afvalligen der samenleving, was ik niet te beroerd om Apple te proberen ... Datzelfde deed ik met Atari, datzelfde deed ik met Commodore, datzelfde deed ik met IBM, Olivetti, Sun, SGI en nog vele anderen ... ik heb nooit het gevoel gehad mij te moeten identificeren met een merk. Maar er was wel degelijk altijd een merk waar ik me thuisvoelde, en dat was Apple.
Zo, je hebt ruig geleefd vroeger!

Sun en Silicon Graphics waren nu niet echt merken voor consumenten...

Citaat
Met dien kanttekening dat Apple ook gewoon leverde. Ik heb de grootste lol, creativiteit en productiviteit mogen ervaren met de PowerMac-lijn, zoals de PowerMac 8600 (one of my favorites), maar ook met exoten als de 5500/275 (Black), de eerste titanium notebook en nog vele, vele anderen. Maar elke keer weer kwam Apple met zaken waar zo ongeveer iedereen de “oeh’s en de aah’s” uitbracht bij het aanzien van dat moois. De keynote was op een gegeven moment zo ongeveer gelijk aan de paasgroet van de paus: saamhorigheid en spannend wat er zou komen.
Objectief bekeken waren allen Mac's die je noemt evoluties van de oer-Macintosh. Waarom was een keynote toen wel spannend? Of heb je gewoon meer met computers dan met telefoons?

Citaat
… dit gezegd hebbende, je claimt dat een A13 processor nodig is voor de beeldverwerking van de effecten. Daarmee ben ik het niet volledig eens. Immers, de A10, A11 en A12 waren uitstekende processors en die konden ook prachtige beelden schieten. De huidige Snapdragon generatie van Qualcomm zit ergens zo tussen de A11 en de A12 generatie qua rekenkracht. Wil je daarmee zeggen dat je enkel met een performantie van een A13 chip mooie plaatjes kunt schieten op 4K? Daarmee doe je diverse professionele camera's volgens mij echt tekort.
Nee, dat claim ik niet. Het is lichtelijk anders.

Voor snelle "niet van echt" te onderscheiden scherptediepteregeling, die real time op foto's maar bv ook werkt op 4K video opnames met 60fps, daarvoor heb je een A12 of nieuwere processor voor nodig (scroll maar terug, ik noem de A13 niet).

De A12 en A13 SoC's hebben meer dan alleen een GPU en snelle en langzame CPU cores. Daar kunnen Snapdragons niet tegenop!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
23 september 2019 - 10:10    reactie #17
geplaatst door: Loureiro
Portretfotografen kunnen hun spiegelreflex in de wilgen hangen en overstappen op een iPhone 11 Pro. Dat zijn mogelijke klappers.

Ja, absoluut, een iPhone 11 Pro met verwisselbare objectieven, Apple-ingenieurs waar wachten jullie op?
antw: Apple’s A-processor is inmiddels Intel voorbij
23 september 2019 - 18:40    reactie #18
geplaatst door: MacFrankie
Ja, absoluut, een iPhone 11 Pro met verwisselbare objectieven, Apple-ingenieurs waar wachten jullie op?
Ik had het over een hypothetisch "the next best (thing)" van Doctor Apple. En ik had het over portretfotografen. Die fotograferen vaak met een lichtsterke lens met een vast brandpunt. Ik denk niet dat er veel lenzen te hoeven worden gewisseld als er een voor portretten geschikte lens bij zit. De intelligente software zorgt voor een mooie achtergrondonscherpte.

Het moment dat een iPhone de beste (of ten minste een acceptabele) camera is voor zowel portretten als safari is nog even van ons verwijderd ben ik bang...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!