geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Vreemd foutje in Apple’s uitleg over de App Store
Dat Apple’s App Store op dit moment onder vuur ligt weet iedereen die het nieuws een beetje volgt. Denk bijvoorbeeld aan de klacht die Spotify bij de Europese Commissie heeft ingediend of het recente relletje rond een aantal apps die uit de App Store verwijderd werden.

Tijd voor Apple om een mini-site met een uitgebreide toelichting over de App Store op de site te zetten, die is hier te vinden. Zo’n mini-site is een pagina die naar veel andere pagina’s doorverwijst, waardoor je veel over een onderwerp te weten kan komen. Op de Nederlandse site van Apple is hier ook een pagina over te vinden, maar die is veel minder volledig en heeft nauwelijks doorverwijzingen.

https://www.apple.com/v/ios/app-store/principles-practices/a/images/principles-practices/hero__bqx4ez6brpci_large_2x.jpg
Vreemd foutje in Apple’s uitleg over de App Store


Maar juist bij de volledigheid op de site van Apple VS valt één ding op als je het gedeelte over Principles and Practices leest, daar wordt beweert dat je apps in de App Store kan zetten zonder dat Apple daar iets voor in rekening brengt.

Citaat
84% of apps are free, and developers pay nothing to Apple.

Like any fair marketplace, developers decide what they want to charge from a set of price tiers. We only collect a commission from developers when a digital good or service is delivered through an app.

Het is waar dat Apple geen aandeel vraagt op een gratis app, en dat er veel van dat soort apps zijn. Maar om een app in de App Store te krijgen moet je wel eerst een betaald ontwikkelaars-account hebben, en dat kost 99 dollar per jaar, de zogenaamde Apple Developer Program Membership Fee.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStoreScreens.jpg
Vreemd foutje in Apple’s uitleg over de App Store


Daar zijn trouwens wel uitzonderingen op: non-profit organisaties, onderwijs-instellingen of overheid kunnen van die bijdrage vrijgesteld worden. Maar dat geldt alleen voor dat soort organisaties in Brazilië, China, Japan, het VK en de VS. Bij ons gaat dat dus niet op.

Meer over deze ‘waivers’ kan je hier vinden.

Het maken van een app is wel gratis, de app die daarvoor op je Mac nodig hebt is Xcode, en die is gratis. Het lijkt geen halszaak dat Apple dit niet in de algemene informatie vermeld, maar een voetnoot onderaan de pagina lijkt wel op zijn plaats.



Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.