Apple algemeen > Tips, nieuwtjes en mededelingen

Akkoord over Europese wetgeving om macht techreuzen te beteugelen

(1/6) > >>

puk1980:
https://nos.nl/artikel/2422563-akkoord-over-europese-wetgeving-om-macht-techreuzen-te-beteugelen


--- Citaat ---
Apple teleurgesteld

Door de strengere wetgeving zou Apple zijn App Store moeten openstellen voor alternatieve betaalmogelijkheden. Google zal gebruikers van Android-smartphones duidelijker alternatieven moeten bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en de Chrome-browser. Voor Apple's iPhone geldt dat gebruikers de Safari-browser en enkele andere Apple-apps moeten kunnen verwijderen. Dat kan nu niet.

De nieuwe wet geldt voor bedrijven met een beurswaarde van minstens 75 miljard euro, een jaaromzet van 7,5 miljard euro en minstens 45 miljoen gebruikers per maand.

In een verklaring liet Apple weten teleurgesteld te zijn over de Europese wet. Het bedrijf zegt bezorgd te zijn dat de voorwaarden in de DMA tot privacy- en veiligheidsrisico's leiden.

meer ...

--- Einde van citaat ---

orange:
Ja hoor. Ik kan me wel vinden in het overgrote deel van deze maaatregelen.

Irriteer me vooral zowel op Android als iPadOS en MacOS aan apps die ik nog nooit heb gebruikt, en nooit zal gebruiken. Maar die je dan toch niet kan verwijderen.

Aan de andere kant moet je dan weer gaan oppassen voor nieuwe vormen van inkomsten van de makers, want voor niets gaat alleen de zon op natuurlijk.

sluisje:
Welke MacOS apps die je nog nooit hebt gebruikt kun je niet verwijderen?

ouwemac:
Ik zou het helemaal geen probleem vinden, toejuichen zelfs als ik alle apps die ik niet gebruik, kan verwijderen al zou ik nu niet weten welke dat zijn omdat ik het nooit uitgeprobeerd heb.  :wacko:

doctor_apple:

--- Citaat van: sluisje, 25 maart 2022 - 09:16 ---Welke MacOS apps die je nog nooit hebt gebruikt kun je niet verwijderen?

--- Einde van citaat ---

Safari ... Mail ... En andere apps die vallen onder System Integrity Protection enerzijds en anderzijds diep in het besturingssysteem verweven zijn.

Natuurlijk kun je "SIP" er vanaf halen, maar als ik hier en daar lees dat mensen bijna een stuiptrekking krijgen van het gebruik van een Terminal, denk ik dat er een eenvoudigere manier moet zijn om die apps weg te laten.

Voorspelling: ik denk dat Microsoft hierin koploper is. Dit omdat ze reeds eerder al een flinke schop onder den spreekwoordelijke arsch hebben gekregen inzake Internet Explorer decennia terug.

Toen is er een speciale Windows-N editie op de markt gekomen. Deze "Europese Versie" wordt geleverd zonder Windows Media Player, Mediacodecs en nog een paar zaken die anders zijn ingericht.

Voor de oudgedienden: op een zekere dag werd Microsoft daarnaast ook verplicht om na de installatie van het OS een andere browser aan te bieden dan haar eigen Internet Explorer.

Mettertijd is de hele integratie van Internet Explorer op de schop gegaan en zijn daarnaast vele zaken in Windows inmiddels modulair of optioneel. Het is niet zo dat het allemaal goud is wat daar blinkt overigens, want ook Microsoft gaat de gevolgen van de EU richtlijnen voelen, maar op andere vlakken, alsook Google. Dus het is niet alleen Apple.

Maar er zijn wel degelijk zaken in Apple eringeslopen die nogal absurd zijn. Wel 25 jaar terug huilie-huilie doen dat IE zo'n groot marktaandeel heeft, Microsoft alles anders doet en niet compatible is met "de rest van de wereld" en lak heeft aan de (toen nog) kleinere spelers ... En zeker de integratie van allerlei technieken, zoals Windows Media Codec (die gratis werd geleverd met Server-software en dus voor veer bedrijven de defacto streaming standaard werd in plaats van toen "Real Media" of MPEG-standaarden).

En ook bij Microsoft was niet alles per definitie slecht bedoeld. Immers, ze wilden ook gewoon hun server-software een scala aan functies meegeven, van web-hosting, print-services tot en met streaming-services. Maar ja, het had een "gunstig commercieel" effect en nadelig effect op de compatibliteit met alles dat niet Microsoft was.

Op haar eigen platform maakte Microsoft het soms bijna onmogelijk om delen of apps te verwijderen.

En wat doet Apple anno 2022? Neem zelfs iOS: alle browsers draaien op ... Apple's engine, want iets anders mag niet.

Veiligheid is dan vaak het kul-verhaal. Welnu, je kunt een OS dusdanig besdendig maken dat dit heel goed af te vangen is. Zeer zeker macOS en iOS komen een ongekend eind in dit verhaal. Heel goed opgezet, dus een andere verwerkingsbibliotheek, renderengine of wat dan ook voor "extensie/module/library/driver" had prima gekund.

Maar ja ... Niet alle keuzes hebben een technische grondslag.

En dat zie je terug in heel veel zaken. Talloze keren al geroepen, "GSM Forum", verantwoordelijk voor de standaarden, heeft RCS een tijd terug opgenomen als SMS/MMS-opvolger ... Apple heeft geen zin om telefoons aan de volledige HEDENDAAGSE standaard te laten voldoen, met daarin RCS opgenomen, omdat dit botst met haar eigen marketing en verkoop-gouden kip, te weten: Messages.

Er speelt gewoon zoveel meer op de achtergrond, (bedrijfs)politiek heeft dat. Waarbij ook daar natuurlijk communicatie, beeldvorming en soms zelfs "propagandistische uitingen" niet worden geschuwd. Niet door Microsoft, niet door Google, niet door Amazon en zeker ook niet door Apple.

Waar Apple absoluut heer en meester in is, is presentaties, pers-relaties en de ultra professionele wijze van communiceren waarbij alles aanvoelt als de waarheid en niets anders dan "de waarheid". Vriendelijk van toon, huiselijk, open en tegelijk tot op de millimeter georchestreerd natuurlijk.

Kortom, ik denk dat het een heel goede zet is van de EU. Maar het is een ZET. Zoals aangegeven: nu wordt het weer eens afwachten hoe dit alles gaat worden vormgegeven en welke gaten de tech-industrie nu weer gaat vinden om het bedrijfs-economische-spel voort te kunnen zetten. Immers, geld is verslavend. Winst eveneens, dus hun verkoopmodel en winsten opgeven? Nooit ... Ben dus benieuwd ...Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie