... Daarnaaast vind ik dat Apple zich slechter,
bijna xenofoob, opstelt naar andere platforms.
Kijk: een film huren kan op Google, zo ook muziek kopen. Dit kan vanaf een Apple, Windows, iOS of Android machine. Chrome bestaat voor vele platforms tezamen met diverse andere software van deze
evil entity ...
Vanuit Microsoft hebben we Wunderlist, Skype, Office en nog wat software-pakketen die in ieder geval op Windows en MacOS X draaien. Daar komen dan ook regelmatig updates voor uit. Ook qua online beleving kan ik het grootste deel probleemloos vanaf mijn Mac bereiken en synchroniseren.
Hoe anders is dat met Apple ... iCloud met Windows werkt matig, geen calender of adresboek integratie anders dan een plugin/client die je onder outlook moet laten draaien (hoe ouderwets) ... iCloud-support software die er uitziet als een installatie-programma onder Windows XP en iTunes?
Huur je een film onder MacOS X, duurt het even, maar al vrij snel kun je de film bekijken ... Huur je een film onder iTunes voor Windows ... Dan kan het even duren ... Op drie systemen getest en allemaal hebben het euvel dat het soms minuten duurt voordat ueberhaupt wordt gestart met de download van een film ...
"Ja, maar Doctor, da'ss toch Windhoos" ...
Ehm, nee ... Dat is weinig liefde van Apple voor haar gebruikers. Wat als ik nu multiplatform moet werken? Mag het dan allemaal 'minder werken', iCloud en iTunes, omdat ik dat niet vanuit iOS of MacOS X benader?
Raar ... Zeker als ik zie dat Google, Windows en diverse online providers een prima platform onafhankelijke beleving kunnen neerzetten. En als ik dan een interview te horen krijg van Jut en Jul waarin ze met droge ogen stellen dat Apple heel goed test, zeker omdat alle employees ook de software testen, inclusief management.
Dan houdt het op ...
Men is daarmee verworden tot alles waar men in de jaren tachtig zo tegen was ... Namelijk, een 'grote broer', die je niet in twijfel trekt ... Niet toornt aan zijn autoriteit, kennis of kunde ... Maar dat je als modelgebruiker volgzaam meedeint op de collectieve 'oehs' en 'aahs' die klinken bij al het goeds dat de onderneming doet.
Ik ben erg benieuwd naar komende 12 maanden. Of Apple zich omhoog weet te werken en beterschap laat zien.
Mogelijk zijn sommige zaken gechargeerd. Ook ik lees wel eens dingen waarvan ik denk: "Joh, dan doe je dat toch anders?". Maar inmiddels ook moeten leren dat wat voor de een een 'ergernisje' of 'gemisje' is, voor de ander een 'big deal' kan zijn.
En als we het over sentiment hebben, dan zou ik het fijn vinden als Apple mij het gevoel geeft weer net als vroeger z'n best te moeten doen om concurrerend voor te blijven. Want het lijkt wel alsof het bedrijf de eerste klassieke verschijnselen van een 'groot en lomp' bedrijf begint te worden. Perceptie, heel goed mogelijk, maar ik zie weinig verassingen de laatste tijd.
Wat ik erg vond in 2015? Dat ik voor het eerst in al die jaren helemaal verrast was door een Microsoft presentatie en niet door Apple's presentatie
. Waarom? Ik had de Surface Book helemaal niet verwacht ... Zeker niet in die vorm ... Dat bracht een 'wauw' gevoel ... Zo ook de presentatie waarbij de mobile telefoon werd gebruikt als mobiele werkplek (via draadloos toetsenbord en muis en draadloos beeldscherm) met office erop.
Inmiddels zijn er zoveel lekken bij de introductie van een nieuw product, of bij een product-update bij Apple dat er geen sprake is van 'wauw' ... Hooguit een kleine verassing of bevestiging.
Jammer.
Apple, wake up and come back!
Groet,
Doctor 