Ik heb in redelijk wat landen gewoond, en ook de verschillen mogen meemaken. Het is zeker waar dat de landen op vele punten verschillen. Inkomen, historie, belastingen, cultuur, mentaliteit en nog vele zaken meer.
Mijn recente ervaring omvat:
- Letland
- Estland
- Polen
- Duitsland
- Zwitserland
- Spanje
- Belgie
Ik kan onderschrijven dat de verschillen groot zijn, maar dat geld eigenlijk voor veel zaken. Mijn grootste verassing heb ik eigenlijk in Duitsland, Polen en de Baltische Staten mogen ervaren. Mijn aanname was dat Duitsland, evenals Nederland, een rijk land dat daar de internet-verbindingen op orde zouden zijn. Niets is minder waar, d-r-a-m-a ... Traag internet, duur internet en ook hier matige concurrentie. Internetsnelheden vond ik overal laag. 8 mbit, 16 mbit als het meezat 30 mbit ... Of het nu Berlijn, Hamburg, Franfurt, Hannover, Keulen of Munchen betrof: overal was het "zo, zo".
Als ik kort verblijf in een land, dan gebruik ik mijn "bedrijfsimkaart". Als ik echt een langere tijd (of extreem eel data denk te gaan gebruiken) koop ik vrijwel altijd een lokale SIM kaart. Even langs de winkel, ID-kaart meenemen, adres opgeven, in de betreffende talen (voor zover ik ze machtig ben) en anders in het Engels de zaken regelen en - afhankelijk van het land - 10/20 minuten later heb je een kaart of ... in de meer ambtelijke "schtempel, schtempel, schtempel" -landen zoals ik ze noem, een uurtje later ...
"Glasfaser", zoals Glasvezel in Duitsland heet, van Telekom (de Duitse KPN), kost 80 euro voor 1000 mbit.
"Glasfaser" in Zwitserland spande de kroon: 10'000 mbit (10 GIGABIT), kost 35 euro per maand ... Die hebben al een bijzonder goed netwerk en behoren duidelijk samen tot de kopgroep Rijkste landen van Europa. Merkte ik in ongeveer alles. Waar Duitsland aankloot, Belgie aanmoddert en Nederland "het denkt te hebben", heeft Zwitserland het meestal gewoon. Gewoon een ervaring opgedaan in de laatste jaren.
Mijn grote verasing was Polen. Allereerst merkte ik een groot kontrast tussen platteland en stad, en daarmee "rijk" en "arm". Heel Centraal Europa zag ik een soortgelijk verschil, maar in Polen was die echt groot. Hoezo dat dan? Eenvoudig. Neem een willekeurig grote stad in Polen (1 miljoen of meer inwoners) en het aantal voorzieningen, technologien die ze al jaren gebruiken en het internet deed mij verteld staan.
Spanje gaf me daarbij het gevoel op vele fronten vooral "verder ontwikkeld" en mogelijk "iets meer volwassen te zijn" dan centraal Europa. Maar beide delen van Europa kennen zo hun "bijzonderheden". En zeker voor iemand die uit Nederland komt zijn er onderwerpen bij die me niet per definitie aanspreken. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat hier om techniek.
Glasvezel, "światłowód genoemd", in Polen kost 15 euro voor 1 GB.
"Fibra Optica" in Spanje kent een beperking (meestal) tot 600 mbit, daarvoor betaal je dan ongeveer 40/45 euro (afhankelijk van de provider).
Estland kent - wettelijk geregeld - gratis (basis)internettoegang voor zijn bevolking. Ik ken niet de details, maar ik weet wel dat je voor sneller internet (1GB) iets van 16 euro per maand kwijt bent, inclusief wifi-routers, TV en meer). Maar het is gratis te krijgen.
Wat mij verder opviel is de beschikbaarheid in buitengebieden van snel LTE (120mbit/160mbit) en 5G (vanaf 500mbit). Ik zat bij een klant in een absoluut gat in Polen, en daar werkte het hele kantoor te werken op de kantoor WiFi. Een snelheidstest kwam uit op 160mbit, wat niet perfect is, maar niet dramatisch. De eerstvolgende stad was iets van 40km dus echt buitengebied.
Zelfde verhaal in Letland ...
Nog niet heel populair, maar 5G groeit toch echt behoorlijk in dit deel van Europa.
... maar ik ben ze tegengekomen: locaties met nauwelijks bereik of 1 tot 4mbit snelheden. Alleen verassend genoeg niet zo veel als ik gedacht had ze tegen te komen, op een land na:
DUITSLAND.
Maar goed, er is genoeg moois aan Nederland en ook aan (het soms onvolprezen) Belgie. God, wat mis ik weer es een lekker bakje mosselen ... of een ... dropje ... of een bakje friet ... Wat een mens niet gaat missen na jaren buitenland.
Ach ja, voor komende weken staat het "sjtempel, sjtempel, sjtempel"-land op het programma dus dat wordt CurryWurst, Bier en vooral "Aardappel op het menu"

...
En de verhitte discussies met collega's en familie inzake kosten, inkomen, belastingen, "wat je ervoor krijgt", kwaliteit van leven en perceptie hiervan ... Niet een discussie voor MacFreak

Dus laten we het hierbij.
Wel verrassend dat in Nederland zoveel kosten worden gerekend voor de aanleg en onderhoud. Klein land, kleine afstanden, zachte grond, dus wat is het probleem? Of het moet winstoogmerk en onwil zijn.
Also ein freundlicher Gruß aus dem östlichen Nachbarland ... met een zekere nostalgie van "vroega", zeker als het aankomt op "snelheid" (of eigenlijk, het ontbreken hieraan).
Een Europese groet,
Doctor
