tja wat mij betreft wint apple d e DRM zaak. Gezeur en gezever altijd. Nu komt die onzin als koppelverkoop etc. weer te pas.
Het is niet verboden om een programma bij een mp3 speler te leveren en dat zelfde programma van een berg aan handige functies te zien. En dat je daarin zover gaat dat je dat gewoon gratis aanbied aan iedereen. Niet echt koppelverkoop in mijn ogen.
Zowieso, je hoeft niets in de music store te kopen om het op je iPod te zetten. Ik heb een iPod vol maar nooit wat online gekocht. Rip gewoon me cd's en dat gaat nog retesnel ook met iTunes.
En wie online koopt in de itunes music store die wil het toch enkel op iTunes afspelen aangezien naar mijn weten die store alleen via iTunes te benaderen is?
Je kiest als consument zelf bij welke winkel je koopt en dus heb jij je aan hun voorwaarden te houden. Die voorwaarden moet je kunnen terugvinden en daar heb je mee akkoord te gaan. Simple as that.
Mensen HOEVEN niet te kopen bij Apple. Ze kunnen ook bij MSN en tal van andere sites terecht. DRM is iets wat de platenmaatschappijen willen en dus geeft Apple de maatschappijen de garantie dat er een DRM zit op alles wat ze aanbieden. MS doet dat ook en met hun vele anderen want dat moet gewoon tegenwoordig.
Dus wat is nu het probleem? Klagen we apple aan omdat ze zich gewoon aan de regels houden? Klagen we apple aan omdat consumenten zich verplicht voelen om daar muziek te kopen en dat ze het hele DRM verhaal niet snappen?
Als informatie niet duidelijk genoeg staat aangegeven dan is het maar de vraag of Apple daar verantwoordelijk voor is. Als het te vinden is dan staat Apple in hun recht. Er zijn bij internet verkopen geen "verkopers" waar je dingen aan kan vragen. WIe er voor kiest daar hun muziek te kopen en toch meer informatie wil die zal gewoon moeten zoeken. Simple as that. Informatie komt niet naar je toe, daar moet je zelf wat voor doen.
Net als dat je bijv. een uitkering moet aanvragen oid. Moet je ook zelf achteraan, komt ook niet naar je toe. Ieder jaar moet je ook ziektenkostenverzekeringsaanbieders (scrabble?) gaan vergelijken en die informatie moet je ook opvragen. Dit lijkt mij niet verschillend...
Vraag me af hoever dit gaat komen. En voor het geval Apple aansprakelijk word gesteld, in hoeverre kunnen zij weer platenmaatschappijen (die dus die DRM willen. Voor apple maakt het denk ik niet eens uit) daarvoor aansprakelijk stellen?