Leuke van het filmpje is wel dat er groot iPhone5 op het beeldscherm te zien is. Há!
Maar ook deze imitatie is inderdaad weer te gênant voor woorden...
Eeuwen geleden vertelden reislustige Aziaten die terugkwamen van het Verre Westen, hun leiders en het volk over de mooie en wonderlijke dingen die ze hier (of elders) gezien hadden. De keizers of andere hooggeplaatsten lieten dit dan zo goed als mogelijk nabouwen, om zo te kunnen ervaren wat hun diplomaten, handelsreizigers of zij zelf gezien hadden. Dat vonden ze dan prachtig ! Iedereen kon zich er dan toch aan vergapen en ervan genieten. Het was een nobele geste van de rijke leiders en notabelen om het volk zo aan andere wereldsferen te laten proeven. (Denk in deze context ook aan het recentere Holland Village in Japan.)
En dat zit nu dus nog steeds in hun volksaard. Alhoewel de meeste fabrikanten en ondernemers heus wel weten dat ze de internationale wetgeving omtrent copyrights en modelrechten aan hun laars lappen, heeft het volk er totaal geen moeite mee om niet alleen nageäapte producten te kopen, maar er zelfs ook aan mee te werken. Men vindt dat wij, Westerlingen, het als een eer moeten beschouwen dat zij ons 'helpen' om onze cultuur en prachtige producten te verspreiden, om het maar even heel naïef te zeggen. Dat is dus het collectieve gedrag en gevoel wat nu eenmaal in die mensen hun genen zit...
Nogmaals, ik vond het een heel plausibele verklaring - maar geen excuus.
In internationale betrekkingen zullen de Aziatische raddraaiers natuurlijk juridisch verklaren dat het niet op elkaar lijkt en dat ze ook niet zouden willen imiteren. Maar hun volksaard is er wel degelijk op gesteld om iets na te maken en zo bij te dragen aan een voor ons vreemd soort eerbetoon.
Ze kopen en gebruiken ook zonder gène zo'n nep-product, zelfs als het in onze ogen een heel slechte nepperd is. Ondanks een slap nagetekend en smerig gedrukt logootje op een iPhone, Nike-shirt of Louis Vutton-tas, hebben zij toch het gevoel minstens mee te doen in een collectieve euforie.
Wij vinden dat je minstens jezelf voor de gek houdt als je een nepperd koopt, en dat je voor aap staat als het door anderen 'ontdekt' wordt. Daarom zoeken wij naarstig naar overduidelijke verschillen om het "bedrog" aan te tonen.
Kortom: een wereld van verschil in hoe men ermee omgaat.
In Groot-Brittannië heeft technologiebedrijf Apple ook in hoger beroep een patentzaak tegen zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung verloren. De rechter bevestigde een eerder vonnis waarin werd bepaald dat de Galaxy Tab van Samsung geen kopie van de iPad is.De uitspraak betekent dat Apple alsnog door het stof zal moeten. Eerder werd namelijk al bepaald dat het Amerikaanse bedrijf op zijn eigen website en middels advertenties in een aantal kranten kenbaar moet maken dat Samsung zijn ontwerp niet heeft nagebootst. Ook die bepaling heeft de rechter in hoger beroep gehandhaafd.De argumentatie van de rechter bij het oorspronkelijke vonnis was overigens opmerkelijk. Hij stelde in juli dat de tablets van Samsung niet te veel op die van Apple lijken, omdat ze simpelweg "niet zo cool" zijn.
tja, spijtige reactie van die rechter
Peter Villevoye om 9:24, 20-10-2012In internationale betrekkingen zullen de Aziatische raddraaiers ...Ze kopen en gebruiken ook zonder gène zo'n nep-product, zelfs als het in onze ogen een heel slechte nepperd is. Wij vinden dat je minstens jezelf voor de gek houdt als je een nepperd koopt, en dat je voor aap staat als het door anderen 'ontdekt' wordt.
Ze kopen en gebruiken ook zonder gène zo'n nep-product, zelfs als het in onze ogen een heel slechte nepperd is.
Wij vinden dat je minstens jezelf voor de gek houdt als je een nepperd koopt, en dat je voor aap staat als het door anderen 'ontdekt' wordt.
Ik wil de 'wij' figuren die met een of andere nepperd (bv "duur horloge") hier rondlopen niet graag allemaal op de koffie hebben hoor. (Ik vind het nogal generaliserend taalgebruik van je.)
(Bewerkt door Pieterr om 10:37, 20-10-2012)
En dat deed die lekker laconieke deskundige ook, in die documentaire. Hij antwoordde heel luchtig op de simpele vraag: waarom liggen we al decennia lang in de clinch met Aziaten, als het gaat om het (na)maken van merk-producten ? Politieke achtergronden, andere arbeids-etos, lage levensstandaard, allemaal begrijpelijke factoren die op allerlei manieren in elkaar grijpen. Maar dat van die volksaard was weinig bekend, en frappeerde mij dus ook.
De wereld zit ingewikkelder in elkaar, maar dit soort simpele verklaringen maken sommige nuances wat beter te begrijpen.
(Bewerkt door Peter Villevoye om 10:53, 20-10-2012)